Zaloguj się do konta

Uwaga na piranie w Rybniku !

utworzono: 2010/10/16 10:26
Jędrula

A JA TAM W LATO WSZYSTKIE CZŁONKI MOCZYŁEM ??????!!!!!!!!!

http://kontakt24.tvn.pl/temat,chcial-karpia-zlapal-wielka-piranie,30516.html

[2010-10-16 10:26]

gg003

Żadna rewelacja , nie od dzisiś wiadomo że są w zalewie ty sympatyczne rybki, mają świetne warunki rozwoju  , żarełko , ciepłą wodę, jakiś idiota musiał wpuścić i to się rozmnożyło.Tak to jest z akwarystami i innymi  zapaleńcami ,nie wie co  z rybą , czy innymi stworzonkami zrobić to wywalają i takie są efekty [2010-10-16 10:31]

Niech tylko się rozmnożą i ich populacja się zwiększy , oj co to będzie ??? [2010-10-16 10:35]

gg003

W zeszłym roku kolega złowił  3 ale malutkie, jeszcze gdzieś pisało o połowie pirani, jednym słowem , jeszcze trocha i będziemy mieli same egzotyczne rybki w naszych wodach, będziemy polowali na   skalary , mieczyki i inksze rybki akwariowe  bo naszych rodzimych gatunków nie bydzie.

[2010-10-16 10:39]

wedkarz2309

A słyszałem o tym:)

"Znajomy" wczoraj o tym pisał, bo był świadkiem tego holu:)

Okaz piękny:)

Osobiście widziałem w jednym z dopływów Odry, kolorowego samca gupika...:)

[2010-10-16 10:58]

withanight88

Wydaje mi się, że to do niczego dobrego nie prowadzi(to ze te ryby tam są) . Jak sądzicie ? Coż te bestie musza jeść , niby wiekszość gatunków zywi sie padliną i chorymi rybami ale ile takich w wodzie jest  ? Zapewne nie tyle zeby wyżywić stado piranii. [2010-10-16 11:28]

82marco

Straszne zębiska. 

Też uważam ze to wszystko zmierza w złym kierunku. Najgorsze jest to ze te ryby zyją w duzych stadach. wiec jak tylko będą chciały dadzą sobie radę z każdą rybą.

Co to sie porobiłao, najpierw sumik karłowaty, karp... a teraz piranie.

[2010-10-16 12:02]

gg003

Na  Rybniku już dawno  była gadka o tych dziwnych przybyszach , niestety wszystkiemu winny jest jak zwykle człowiek. [2010-10-16 12:08]

I pewnie będziemy niedługo wyciągać takie stworzenia z rzek itp
http://img.thesun.co.uk/multimedia/archive/00610/SNN0934BF_682_610058a.jpg
A żeby złowić będziemy ognisko rozpalać ;)
[2010-10-16 16:02]

sauber

już się komus w akwarium nie mieściła.Smutne jest to jacy ludzie są nieodpowiedzialni.Jak stworzenie jest już niepotrzebne to buch do wody.Najgorsze że to obcy gatunek.:( [2010-10-16 18:01]

jazzmad

Co za brednie smiesza mnie takie patafiany co piszą że to jest naganne!

Durne ludziki polskie w naszych jeziorach i rzekach prawie nie ma ryb i bardzo dobrze ze ktos piranie nawpuszczał, może za pare lat bedzie można coś złowić.

Skoro w amazonce ryby te zyja w symbiozie to z pewnoscia i w polsce dadza sobie rade. W Polsce to zwiazki wedkarskie i rybacy trzebia jeziora do granic mozliwości a nie stada pirani.. jak mozna byc tak durnym i pisac takie brednie ze piranie zagrazaja naszemu ekosystemowi w jeziorach?!!! Nic tak nie zniszczyło jezior i rzek jak pzw i ich pozwolenia dla rybaków!!

Wole złowić piranie nic zupełnie nic!!! Gdzie na swiecie tak jest ze idziesz nad rzeke czy jezioro placisz za to najwiecej w europie (najwyzsze na swiecie panstwowe pozwolenie na wedkowanie) w usa 15$ w norwegi 20 nok (tj 10 pln na rok) szwecja 100 koron... to pzw niszczy nasze jeziora i rybacy! nic nie łapiesz przez tygodnie!!!! Ludzie opanujcie sie! Bardzo dobrze z tymi piraniami... może w koncu bedzie mozna cos zlapać!

[2012-11-19 08:00]

Zionbel

Czego tam nie ma w tym Rybniku ????????????????????
30 kilowe karpie2.5 metrowe sumypiranieżółwiekajman
i teraz tylko czekamy na hipopotama :)
[2012-11-19 08:10]

Zionbel

Ale tak na serio zgadzam się z kolegą Whitanight88 ze ten to co sie dzieje z Rybnikiem zmierza w zła strone.
Czytałem gdzieś że w Polsce nie ma już chętnych nurków do czyszczenia turbin chłodzacych z elektrowni Rybnik które sa w tym zbiorników.Nurków sciagaja z Czech. [2012-11-19 08:15]

Zionbel

A JA TAM W LATO WSZYSTKIE CZŁONKI MOCZYŁEM ??????!!!!!!!!!

http://kontakt24.tvn.pl/temat,chcial-karpia-zlapal-wielka-piranie,30516.html

Hehehehehe to kozak jesteś bo ze względów "egzotycznych" oraz z powodu syfu jaki tam jest w sezonie letnim na zbiorniku w Rybniku jest zakaz kąpieli :)

Przynajmniej tak było.

Zionbell

[2012-11-19 11:18]

bluehornet

Mnie to bardziej wygląda na roślinożerny gatunek pacu ( też rodzina piraniowatych ) niż na tę piranię , która by z miłą chęcią Jędrulke skosztowała ...
[2012-11-19 14:40]

To są piranhy, owszem, ale są to ryby żywiące się roślinami. To wegetarianki. Czasem łykną coś z mięska, ale karp też czasem coś skubnie. To nie jest pirania amazońska żywiąca się samym mięchem. Mają zęby, ale nie takie jak pirania drapieżna. Tak więc Jędrula twoje członki nie były zagrożone, chyba, że jaki sum abu sandał by ci na robaka pobrał. :) [2012-11-19 15:31]