W dniu 2011-05-03 09:21:50 użytkownik <rzecznikprasowy@zgpzw.pl> napisał:
Pozdrawiam
Prawdziwie akademickie rozważania mi Kolega proponuje.
Prawdziwie akademickie rozważania mi Kolega proponuje.
Z RAPR wynika kilkazasadniczych ustaleń, które muszą być uwzględniane
trakcie wędkowania, czyli w okresie od rozpoczęcia wędkowania zaznaczonego
wrejestrze połowów poprzez wpisanie daty i miejsca połowu, aż do zakończenia połowu, czyli do wpisania do rejestru gatunków i ilości zlowionych ryb, w ustawie o rybactwie, nazywanych pożytkami.
- złowione ryby w stanie żywym, przeznaczone do zabrania, a więc traktowane jako pożytki, należy do zakończenia wędkowania przechowywać zgodnie z dobowym limitem ilościowym wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach.
- ryby przeznaczone na przynętę w stanie żywym (żywce),należyprzechowywać w tych samych siatkach lub w specjalnym sadzyku
- ryby łososiowate i lipienie przeznaczone do zabrania należy uśmiercić bezpośrednio po złowieniu. Oznacza to, że ryby te przechowuje się do zakończenia wędkowani zgodnie z limitem ilosciowym w stanie martwym, natomiast wszystkieegzemplarzenieprzeznaczone do zabrania,należy natychmiast wypuścić.
- każdy wędkarz musi mieć odrębną siatkę do przecjhowywania ryb w stanie
żywym,
- ryb w stanie żywym nie można przechowywać dłużej niż 24 godz.
- ryby przeznaczone na przynetę w stanie zywym mogą być wprowadzone do
wód, z których zostały pozyskane, a więc i muszą być przechowywane w
wodzie,
z której zostały pozyskane.
- ryby przenaczone na przynętę zarówno żywe, jak i martwe w czasie
przechowywania w sadzyku lub siatce, jak w pkt. 3.5 RAPR wchodzą do
dobowegolimitu ilościowego,
- nie wolno przechowywac i zabierac ryb poniżej ich wymiarów ochronnych,
- złowionym rybom przed zakończeniem wędkowanianie wolno obcinać głów i
ogonów, co oznacza, że wszystkie ryby złowione i taktowane jako pożytki
(żywe i martwe) do zakończenia wędkowania muszą posiadać głowy i ogony.
Z powyższych zapisów wynikają nastepujące konstatacje odpowiednie do
poruszonego tematu:
- poza rybami łososiowatymi i lipieniami, które do zakończenia
wędkowania,
a więc do wyczerpania sie dziennych limitów ilościowych, muszą być
przechowywane w stanie martwym (po uśmierceniu), pozostałe ryby
przechowuje
się w stanie, w jakim zostały złowione, bez obowiązku ich uśmiercania. Nie
dotyczy to metody podlodowej, gdzie wszystkie złowione ryby, przeznaczone
do zabrania należy uśmiercić bezpośrednio po złowieniu, a zabite ryby
należy
przechowywać w pojemnikach (RAPR III, 5.4)
- ryby przeznaczone do zabrania w stanie żywym i (lub) martwym
przechowuje się do zakończenia wędkowania w tych siatkach lub pojemnikach,
które stanowią odrębne dla danego wędkarza miejsce przechowywania ryb, tak
by przy kontroli można było ocenic cały połów, a nie jego część, np.
odrębnie ryby martwe, a odrębnie ryby żywe.
- sam zapis w rejestrze nie stanowi o stanie połowu, bo o jego wyniku
decyduje całkowity stan pożytku (dobowy limit ilościowy, limit wagowy,
normy
gatunkowe), a więc jak stwierdziłem powyżej, połów przechowuje sie w
całości
zgodnie z wymogami RAPR,
- w RAPR nie ma nakazu uśmiercania ryb, poza rybami łososiowatymi i
lipiniami, oraz w metodzie podlodowej, a więc zakłada się, że będą one
przechowywane przede wszystkim w stanie żywym, a jeśli staną sie martwe,
to w stanie martwym, bowiem wtedy także stanowią przedmiot oceny wielkości i
jakości pożytku i podlegają wpisowi do rejestru po zakończeniu wędkowania.
Z poważaniem
Antoni Kustusz
rzecznik prasowy ZG PZW
trakcie wędkowania, czyli w okresie od rozpoczęcia wędkowania zaznaczonego
wrejestrze połowów poprzez wpisanie daty i miejsca połowu, aż do zakończenia połowu, czyli do wpisania do rejestru gatunków i ilości zlowionych ryb, w ustawie o rybactwie, nazywanych pożytkami.
- złowione ryby w stanie żywym, przeznaczone do zabrania, a więc traktowane jako pożytki, należy do zakończenia wędkowania przechowywać zgodnie z dobowym limitem ilościowym wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach.
- ryby przeznaczone na przynętę w stanie żywym (żywce),należyprzechowywać w tych samych siatkach lub w specjalnym sadzyku
- ryby łososiowate i lipienie przeznaczone do zabrania należy uśmiercić bezpośrednio po złowieniu. Oznacza to, że ryby te przechowuje się do zakończenia wędkowani zgodnie z limitem ilosciowym w stanie martwym, natomiast wszystkieegzemplarzenieprzeznaczone do zabrania,należy natychmiast wypuścić.
- każdy wędkarz musi mieć odrębną siatkę do przecjhowywania ryb w stanie
żywym,
- ryb w stanie żywym nie można przechowywać dłużej niż 24 godz.
- ryby przeznaczone na przynetę w stanie zywym mogą być wprowadzone do
wód, z których zostały pozyskane, a więc i muszą być przechowywane w
wodzie,
z której zostały pozyskane.
- ryby przenaczone na przynętę zarówno żywe, jak i martwe w czasie
przechowywania w sadzyku lub siatce, jak w pkt. 3.5 RAPR wchodzą do
dobowegolimitu ilościowego,
- nie wolno przechowywac i zabierac ryb poniżej ich wymiarów ochronnych,
- złowionym rybom przed zakończeniem wędkowanianie wolno obcinać głów i
ogonów, co oznacza, że wszystkie ryby złowione i taktowane jako pożytki
(żywe i martwe) do zakończenia wędkowania muszą posiadać głowy i ogony.
Z powyższych zapisów wynikają nastepujące konstatacje odpowiednie do
poruszonego tematu:
- poza rybami łososiowatymi i lipieniami, które do zakończenia
wędkowania,
a więc do wyczerpania sie dziennych limitów ilościowych, muszą być
przechowywane w stanie martwym (po uśmierceniu), pozostałe ryby
przechowuje
się w stanie, w jakim zostały złowione, bez obowiązku ich uśmiercania. Nie
dotyczy to metody podlodowej, gdzie wszystkie złowione ryby, przeznaczone
do zabrania należy uśmiercić bezpośrednio po złowieniu, a zabite ryby
należy
przechowywać w pojemnikach (RAPR III, 5.4)
- ryby przeznaczone do zabrania w stanie żywym i (lub) martwym
przechowuje się do zakończenia wędkowania w tych siatkach lub pojemnikach,
które stanowią odrębne dla danego wędkarza miejsce przechowywania ryb, tak
by przy kontroli można było ocenic cały połów, a nie jego część, np.
odrębnie ryby martwe, a odrębnie ryby żywe.
- sam zapis w rejestrze nie stanowi o stanie połowu, bo o jego wyniku
decyduje całkowity stan pożytku (dobowy limit ilościowy, limit wagowy,
normy
gatunkowe), a więc jak stwierdziłem powyżej, połów przechowuje sie w
całości
zgodnie z wymogami RAPR,
- w RAPR nie ma nakazu uśmiercania ryb, poza rybami łososiowatymi i
lipiniami, oraz w metodzie podlodowej, a więc zakłada się, że będą one
przechowywane przede wszystkim w stanie żywym, a jeśli staną sie martwe,
to w stanie martwym, bowiem wtedy także stanowią przedmiot oceny wielkości i
jakości pożytku i podlegają wpisowi do rejestru po zakończeniu wędkowania.
Z poważaniem
Antoni Kustusz
rzecznik prasowy ZG PZW
Mam nadzieję, że to już wyjaśnia czy mam prawo uśmiercić rybę podczas połowu czy nie!
Stokrotkapolna.
u?ytkownik60251
szkoda się Luxis nawet denerwować,rób swoje nad wodą bo robisz to etycznie i dużo pyskaczy mogło by się czegoś od Ciebie nauczyć ,przede wszystkim jak rybę złowić żeby mieć co zabić ,pozdrawiam (2011/08/21 14:02)
nieno
ryba myślała o niedzieli a w sobote łep jej oderżnęli (2011/08/22 18:15)
czuwaj!
(2011/08/21 13:47)
(2011/08/21 13:47)
szkoda się Luxis nawet denerwować,rób swoje nad wodą bo robisz to etycznie i dużo pyskaczy mogło by się czegoś od Ciebie nauczyć ,przede wszystkim jak rybę złowić żeby mieć co zabić ,pozdrawiam (2011/08/21 14:02)
ryba myślała o niedzieli a w sobote łep jej oderżnęli (2011/08/22 18:15)