"Uniwersalny" sprzęt spinningowy

/ 10 odpowiedzi
Witam serdecznie!

Po wstępnym rozeznaniu, postanowiłem założyć ten temat, gdyż odpowiedzi udzielane w innych nie są satysfakcjonujące na tyle, bym spokojnie mógł przejść do sklepu internetowego i dokonać zakupów.

Przechodząc do tematu, interesuje mnie wspomniany celowo w temacie "uniwersalny" spinning, chociaż jestem świadom, że ciężko o taki, o ile w ogóle takowy może istnieć. Spróbuję jednak poradzić się Was, może akurat coś spełni moje przybliżone wymagania i sprawi, że będę postrzegał przyszły sprzęt za właśnie taki.

Łowić nim zamierzam nad jeziorkami, jak i nad rzeką - Parsętą. Poławiać raczej będę na przynęty od "małych" do tych "średnich", gdyż przeczuwam, że zbyt dużym wymaganiem byłoby, aby taki sprzęt obsługiwał jeszcze "większe" przynęty. Co do ryb - standardowo, zapewne celowałbym w okonie i szczupaki, jednak nie wiem jak z tymi drugimi niżej wymienione kijki będą sobie radzić.

Może zacznę od kołowrotka, gdyż na tym gruncie czuję się pewniej. Żeby się nie rozpisywać za bardzo, od razu podam wyszukane przeze mnie modele, które postrzegam za godne uwagi, a zarazem spełniające ww. oczekiwania:

- Spro Passion 740 FD (głośno o nim w sieci, wcześniej byłem bardziej skłonny ku Ryobi Ecusima, jednak opinie o jakichś "luzach" sprawiły, że aktualnie skłaniam się ku niemu)
- lub Robinson Marshall
- lub Robinson Quartz FD Pro Spin

Odnośnie ww. kołowrotków Robinsona, są one niewiele droższe od Spro Passion 740 FD. Pojawia się tylko pytanie czy są to rzeczywiście kołowrotki, które mógłbym nazwać (po opisach producenta) ciekawymi propozycjami do 200 zł.

Tak na marginesie, spotkałem się też z opiniami, że godny uwagi jest również (tańszy) kołowrotek - Dragon Viper FD 850, który niby nieźle radzi sobie nawet z "większymi" (bez przesady) przynętami.

Teraz może trochę odnośnie kijka. Biorąc pod uwagę opinie internautów, za kijki bardziej "uniwersalne" postrzegane są raczej te o cw do 25g. Takim tropem też starałem się iść, szukając jakichś "ciekawszych" dla mnie propozycji. Chciałbym zaznaczyć, że nie chcę kijków droższych niż 150 zł, chociażby ze stajni Dragona - świadomie, bo obiecałem sobie, że wydam jak najmniej kasy na ten sprzęt spinningowy, który próbuję złożyć, a za taki kijek Dragona musiałbym dać ponad 200 zł, co się ma nijak do moich "założeń".

Krótko mówiąc, postanowiłem kupić "trochę lepszy" kołowrotek, powiedzmy do 200zł, który mógłby najprawdopodobniej potowarzyszyć również innemu kijkowi, nie tylko temu który zamierzam teraz kupić, gdyby ten nie okazał się jednak "strzałem w 10".

Przechodząc do konkretów, zgodnie z powyższym, brałem pod uwagę firmy, które przewinęły mi się do tej pory przed oczyma: Robinson, Mikado, Cormoran (półka cenowa).

Z powyższych padło na:
- Robinson Tritium Trout Spin, 2,70m, 5-20g

Odnośnie powyższego kijka, natrafiłem na pozytywne jego opinie, dlatego też taki wybór. Przyznam szczerze, że poszukiwaniom kijków nie poświęciłem tyle czasu co kołowrotków, niewykluczone że znalazłoby się coś jeszcze w tych kategoriach cenowych...
Zastanawiam się tylko, czy jeszcze większe cięcie po kosztach i wybór modelu Robinson Kinetik Trout Spin, również 2,70m, wyszłoby mi na złe. Niby jest to tańsza seria, ale czy w praktyce będzie widoczna znaczna różnica, nie wiem.

Jeszcze odnośnie całego sprzętu, powyższe pozycje są znalezionymi przeze mnie typami kijków/kołowrotków, które uznałem za godne (mojej) uwagi. Nie oznacza to jednak, że nie jestem otwarty na propozycje, a wręcz uważam, że byłoby całkiem miło, jakby znalazł się ktoś, kto miał do czynienia z którąś z ww. pozycji i ma coś o niej do powiedzenia, lub najzwyczajniej zna jakąś "lepszą", którą mógłby przedstawić.

Swoją drogą, nie wiem jakby wyglądała sprawa "wyważenia" tego zestawu, przy zestawieniu przykładowo kijka Robinson Tritium Trout Spin 2,70m o wadze ok. 210g z kołowrotkiem Spro Passion 740 FD o wadze ok. 305g. Czy leciałby on "na pysk"?

To chyba tyle na chwilę obecną. Cieszyłbym się, gdyby odpowiedzi w tym temacie były przemyślane, odnoszące się do tego co pisałem. Nie chciałbym się irytować przez "niekumatych" osobników, którzy piszą gdzie popadnie, niekoniecznie na temat.

Pozdrawiam z nadzieją na wnoszące "coś" do tematu wypowiedzi.
Artur z Ketrzyna

założyłeś 2 wątek o tym samym?
To nie zgodne z regulaminem forum...
Co do kołowrotków oba dobre, wybór zależy od ciebie. Na szczupaka to spula musi mieć pojemność co najmniej 0,22-0,24/160m
Wędzisko by poradziło sobie ze szczupaczkiem, to raczej cw 30g. Niektórzy i używają delikatniejszych, ale to nie dla mnie, bo nie lubię nie mieć kontroli nad rybką...
Owszem da się i łowić na takiego kija okonie, ale nie będzie jednak to rewelacja i będą spady... (2014/08/07 18:06)

loku

Hmm, nic mi na ten temat nie wiadomo. Z tego co widzę, to założony przeze mnie jest tylko jeden temat.

Wracając do tematu, mógłbyś coś więcej napisać o tych młynkach (bo rozumiem, że te dwa modele Robinsonów masz na myśli)? Miałeś z nimi do czynienia? Czy są między nimi istotne różnice?

Odnośnie kijka, znasz może jakieś takie, którymi będzie można łowić okonie, jak i szczupaki na "przyzwoitym" poziomie? (2014/08/07 18:22)

Artur z Ketrzyna

Hmm, nic mi na ten temat nie wiadomo. Z tego co widzę, to założony przeze mnie jest tylko jeden temat.

Wracając do tematu, mógłbyś coś więcej napisać o tych młynkach (bo rozumiem, że te dwa modele Robinsonów masz na myśli)? Miałeś z nimi do czynienia? Czy są między nimi istotne różnice?

Odnośnie kijka, znasz może jakieś takie, którymi będzie można łowić okonie, jak i szczupaki na "przyzwoitym" poziomie?

http://www.wedkuje.pl/regulamin-forum.html
Po wstępnym rozeznaniu, postanowiłem założyć ten temat, gdyż odpowiedzi udzielane w innych nie są satysfakcjonujące na tyle, bym spokojnie mógł przejść do sklepu internetowego i dokonać zakupów.
Sugeruje że to jest drugi watek...

Co do kreciołów, tych nie mam, ale o gorszych parametrach mam i są dobre. To te będą na pewno dobre, bo robinson ma dobry sprzęcik.
A co do wędzisk to jak pisałem.
Nie ma tak uniwersalnego, by był i pod okonia i pod szczupaka, na przyzwoitym poziomie.
No chyba że mówisz o pięknych okoniach i nie wymiarowych szczupakach... (2014/08/07 20:25)

loku

...

http://www.wedkuje.pl/regulamin-forum.html
Sugeruje że to jest drugi watek...

Tak gwoli ścisłości, chodziło mi o to, że założyłem ten wątek dlatego, że w wątkach innych osób nie mogłem znaleźć satysfakcjonujących mnie postów...

Wracając do tematu, szkoda, że tylko Ty raczyłeś się wypowiedzieć do tej pory. Byłbym zdecydowanie bardziej pewny podczas dokonywania zakupu sprzętu, po zapoznaniu się ze zdaniem również innych użytkowników.

Odnośnie tego "uniwersalnego" kijka, chodziło mi raczej o taki kijek, który nie będzie zbyt sztywny do okoniowego jigowania, a zarazem nie będzie zipał przy średniego rozmiaru przynętach (chociażby na szczupaki). (2014/08/07 20:58)

Artur z Ketrzyna

Tak gwoli ścisłości, chodziło mi o to, że założyłem ten wątek dlatego, że w wątkach innych osób nie mogłem znaleźć satysfakcjonujących mnie postów...

Wracając do tematu, szkoda, że tylko Ty raczyłeś się wypowiedzieć do tej pory. Byłbym zdecydowanie bardziej pewny podczas dokonywania zakupu sprzętu, po zapoznaniu się ze zdaniem również innych użytkowników.

Odnośnie tego "uniwersalnego" kijka, chodziło mi raczej o taki kijek, który nie będzie zbyt sztywny do okoniowego jigowania, a zarazem nie będzie zipał przy średniego rozmiaru przynętach (chociażby na szczupaki).

trzeba było w tamtych pisać. nie dublować tak tu się uważa...

co do kijaszka, na okonie to cw 20, na nawet 15g. zas na szczupłego cw30-35g. Przynajmniej ja mam takie upodobanie.
Bo kija dobierasz też pod siebie. (2014/08/07 21:19)

Artur z Ketrzyna

co do kijaszka, na okonie to cw 20, na nawet 15g. zas na szczupłego cw30-35g. Przynajmniej ja mam takie upodobanie.
Bo kija dobierasz też pod siebie.

Dlaczego takie nie inne kije?
Bo okoń ma delikatniejszy pyszczek, i przy sztywniejszych kijach się spina.
Zaś delikatnym kijem szczupaka jest ciężej zapiąć, no i jego dojazdy też coś musi przytrzymywać... (2014/08/07 21:39)

loku

trzeba było w tamtych pisać. nie dublować tak tu się uważa...

Nie pisałem w innych wątkach, gdyż chciałem w jednym zrobić zestawienie "dla siebie" ww. sprzętu spinningowego, a nie podpinać się pod cudze tematy. Prosiłbym, abyś nie publikował większej ilości swoich uwag dotyczących sensu istnienia tego wątku, gdyż najzwyczajniej mija się to z celem i tworzy się w ten sposób spam (Ty coś piszesz, ja staram się wytłumaczyć etc. - bez sensu).

Niemniej jednak, dziękuję za Twoją opinię na temat sprzętu. (2014/08/07 21:40)

Artur z Ketrzyna

Powiedz kolego, spiningowałeś już?
Jakich kiji używałeś? I co byś powiedział o nich. Czego im brakowało lub co było nie tak.
Wtedy byś mógł określić czego szukasz.
Co do spina pod szczupaka i okonia, to może dobrym rozwiązaniem by było wędzisko o cw do 25-30 g.
Ale lepszym rozwiązaniem jest mieć 2 modele. Bo użyjesz też odpowiedniej żyłki i ewentualnie przyponu.
Pod okonia przypon działa troszkę negatywnie, a bez niego szczupłego raczej ciężko wyciągnąć.
Jak też, jak sam zwróciłeś uwagę. Używasz ciut innych przynęt. No chyba że łowiąc szczupaki używasz paproszków (przynęt jak przy połowie okonia). wtedy 25g będzie odpowiednie... (2014/08/08 11:44)

kaban

Co do kija polecałbym przede wszystkim te w granicach około 10-25 g (ryby małe i średnie z zaznaczeniem średnie), kołowrotek w miarze Shimano 2500 do 3000 max. Konkrety proszę na priv a może coś pomogę. (2014/08/08 12:56)

loku

Dziękuję za udzielone odpowiedzi.

W ramach "cięcia po kosztach", ostatecznie wybór padł na wcześniej już wspomniany przeze mnie kijek Robinson Tritium Trout Spin 2,70 m, 5-20 g oraz kołowrotek Robinson Admira 307 (który mam nadzieję okaże się miłą, akurat tańszą w stosunku do wcześniej wymienianych młynków, niespodzianką). Sprzęt został już zamówiony.

Z mojej strony, temat do zamknięcia.

Pozdrawiam serdecznie. (2014/08/09 11:30)

Sklep wedkuje.pl

Spro Red Arc Legend