Cześć. Zwracam się do was koleżanki i koledzy po kiju w pewnej nietypowej sprawie. Pewnego pięknego jesiennego dnia złapałam szczupaka i niby nic wielkiego ot około 40 cm, ciekawostką była jego barwa. W zasadzie trudno ją opisać (zdjęcie jest jeszcze w aparacie), coś między żółto-pomarańczową a złotą. Na bank nie był to albinos bo nie miał czerwonych oczu (albinosy mają czerwone oczy chyba?). Co najciekawsze nie posiadał też ani jednej cętki! Pytałam miejscowych wędkarzy ale tylko jeden z nich kiedyś, coś o takim słyszał. Napiszcie czy ktoś z was spotkał się już z takim dziwem. Pozdrawiam.
Miałem kiedyś bardzo jasnego szczupaka, jednak miał widoczną maść. Był tylko dużo bledszy. Czasami ryba na skutek szoku momentalnie blednie. Mija trochę czasu zanim wrócą jej kolory. (2008/12/03 21:59)
Fotki były robione aparatem analogowym (na film) i pozostało mi jeszcze trochę zdjęć do zrobienia ale jak tylko go wywołam i wyjdą zaraz je umieszczę. Tak ludzie też w czasie stresu bledną ale nie jest chyba możliwe ab murzyn stał się biały ;) (2008/12/04 08:40)
Zamieściłam fotki szczupaka "żółtego" i dla porównania szczupaka "normalnego". Zdjęcia były robione tym samym aparatem o tych samych porach ale w inne dni. Czekam na komentarze. Pozdrawiam (2009/01/12 14:40)
Barwa danego gatunku uzależniona jest od warunków jakie panują w danym akwenie.Często widziałem np.okonie intensywnie ubarwione,w innym z kolei widziałem dosłownie albinosy.Wielki wpływ na ubarwienie mają także:zanieczyszczenia wód,pobierany pokarm.Nie wspomnę o tym,że samce są bardziej wybarwione niż samce. (2009/01/12 19:09)
Nie mam 100% pewności ale wydaje mi się że w kalendarzu wydanym przez okręg PZW w Katowicach są takie szczupaki! Czy ktoś mógłby to potwierdzić z posiadaczy rzeczonego kalendarza. Pozdrawiam. (2009/01/22 13:07)
witam-ogladalem te wasze fotki i szok - jedno co przychodzi mi na mysl to fakt ze natura czasem zaskakuje no i dobrze ale nie sadze ze to jakis konkretny podgatunek (2009/01/22 13:19)
Przyjrzyjcie się dokładnie rybom na kalendarzu. Może ktoś go ma więc niech skomentuje. http://www.rawa.pzw.com.pl/popup_image.php?pID=330 (2009/01/23 11:02)
rzeczywiście te szczupaczki są wręcz złote ,miałem okazję też złapać podobnego szczupaka,ale moim zdaniem ubarwienie zależy przede wszystkim od warunków jakie ukształtowało środowisko,,, (2009/02/06 12:40)
tez zobaczylem i szok zgadzam sie ze na kolor ma wplyw srodowisko ale w tym momencie to traci uzasadnienie bo z textu wynika ze reszta ryb z tej samej wody miala typowe ubarwienie wiec to moze naprawde jakas odmiana a nie jednorazowy wybryk natury (2009/02/06 13:19)
wątpliwa wydaje się być odmiana nigdzie do tej pory nie spotykane były takie osobniki ale tez nie ma żadnej wzmianki o modyfikacjach genetycznych szczupaka,,jedynym gatunkiem który charakteryzuje się rożnorodnym ubarwieniem jest MUSKIE,,lecz on w Polsce nie występuje,,,,....http://www.szczupak.org/Muskie_kontra_Szczupak.html (2009/02/06 14:43)