"umaszczenie" szczupaka

/ 16 odpowiedzi
Cześć. Zwracam się do was koleżanki i koledzy po kiju w pewnej nietypowej sprawie. Pewnego pięknego jesiennego dnia złapałam szczupaka i niby nic wielkiego ot około 40 cm, ciekawostką była jego barwa. W zasadzie trudno ją opisać (zdjęcie jest jeszcze w aparacie), coś między żółto-pomarańczową a złotą. Na bank nie był to albinos bo nie miał czerwonych oczu (albinosy mają czerwone oczy chyba?). Co najciekawsze nie posiadał też ani jednej cętki! Pytałam miejscowych wędkarzy ale tylko jeden z nich kiedyś, coś o takim słyszał. Napiszcie czy ktoś z was spotkał się już z takim dziwem. Pozdrawiam.
Szalona

Osobiście pierwsze słyszę... Czekam na fotki! (2008/12/03 09:04)

piotr_we

Witam no bardzo ciekawe te ubarwienie o którym piszesz. Nie spotkam się z takim przypadkiem z niecierpliwością czekam na zdjęcia. (2008/12/03 17:05)

kobikobi1

Wrzuć fotkę!!!!!! (2008/12/03 21:43)

t12tom

Miałem kiedyś bardzo jasnego szczupaka, jednak miał widoczną maść. Był tylko dużo bledszy. Czasami ryba na skutek szoku momentalnie blednie. Mija trochę czasu zanim wrócą jej kolory. (2008/12/03 21:59)

misie

Fotki były robione aparatem analogowym (na film) i pozostało mi jeszcze trochę zdjęć do zrobienia ale jak tylko go wywołam i wyjdą zaraz je umieszczę. Tak ludzie też w czasie stresu bledną ale nie jest chyba możliwe ab murzyn stał się biały ;) (2008/12/04 08:40)

misie

Zamieściłam fotki szczupaka "żółtego" i dla porównania szczupaka "normalnego". Zdjęcia były robione tym samym aparatem o tych samych porach ale w inne dni. Czekam na komentarze. Pozdrawiam (2009/01/12 14:40)

ekoolo

Barwa danego gatunku uzależniona jest od warunków jakie panują w danym akwenie.Często widziałem np.okonie intensywnie ubarwione,w innym z kolei widziałem dosłownie albinosy.Wielki wpływ na ubarwienie mają także:zanieczyszczenia wód,pobierany pokarm.Nie wspomnę o tym,że samce są bardziej wybarwione niż samce. (2009/01/12 19:09)

ekoolo

...niż samice(oczywiście,sorki) (2009/01/12 19:10)

misie

Nie mam 100% pewności ale wydaje mi się że w kalendarzu wydanym przez okręg PZW w Katowicach są takie szczupaki! Czy ktoś mógłby to potwierdzić z posiadaczy rzeczonego kalendarza. Pozdrawiam. (2009/01/22 13:07)

rysiek38

witam-ogladalem te wasze fotki i szok - jedno co przychodzi mi na mysl to fakt ze natura czasem zaskakuje no i dobrze ale nie sadze ze to jakis konkretny podgatunek (2009/01/22 13:19)

misie

Przyjrzyjcie się dokładnie rybom na kalendarzu. Może ktoś go ma więc niech skomentuje. http://www.rawa.pzw.com.pl/popup_image.php?pID=330 (2009/01/23 11:02)

Szalona

To już i materiał zarybieniowy z Chin do Nas przychodzi?;) (2009/01/23 11:09)

misie

Już chyba ostatni raz na ten temat (aby nie przynudzać;) zobaczcie wiadomość "Jesienne odłowy" http://www.pzw.tychy.pl Pozdrawiam (2009/02/06 11:55)

u?ytkownik3510

rzeczywiście te szczupaczki są wręcz złote ,miałem okazję też złapać podobnego szczupaka,ale moim zdaniem ubarwienie zależy przede wszystkim od warunków jakie ukształtowało środowisko,,, (2009/02/06 12:40)

rysiek38

tez zobaczylem i szok zgadzam sie ze na kolor ma wplyw srodowisko ale w tym momencie to traci uzasadnienie bo z textu wynika ze reszta ryb z tej samej wody miala typowe ubarwienie wiec to moze naprawde jakas odmiana a nie jednorazowy wybryk natury (2009/02/06 13:19)

u?ytkownik3510

wątpliwa wydaje się być odmiana nigdzie do tej pory nie spotykane były takie osobniki ale tez nie ma żadnej wzmianki o modyfikacjach genetycznych szczupaka,,jedynym gatunkiem który charakteryzuje się rożnorodnym ubarwieniem jest MUSKIE,,lecz on w Polsce nie występuje,,,,....http://www.szczupak.org/Muskie_kontra_Szczupak.html (2009/02/06 14:43)