Zaloguj się do konta

Ukleja solona w marynacie.

utworzono: 2011/08/19 20:53

Ukleja jest rybą wyśmiewaną przez wielu wędkarzy. Bardzo wielu uważa, że to żenada łowić ukleje. A ja powiadam, że ktoś kto tak twierdzi nie potrafi docenić walorów tej rybki. Faktem jest, że ukleje choc są w naszych łowiskach, to jednak w większości z nich nie mozna już złowić takiej uklei która by miała swoje 30 cm. Ja jednak z premedytacja raz, może dwa razy w roku poświęcam się razem z żoną łowieniu tej właśnie rybki, ze względu na jej walory kulinarne.

Ten przepis kiedys zsłyszałem od mojego niezyjącego przyjaciela Batmana i nieco go dostosowałem do moich potrzeb. 

Dzielę się nim z wami mając nadzieję, że może ktoś spróbuje go wykorzystać.



[2011-08-19 20:53]

Złowione rybki oczywiście należy oczyścić i dokładnie umyć [2011-08-19 20:55]

Mogą to być też drobne płotki lub leszczyki, ale najlepsze są uklejki.

Następnie bierzemy miskę, najlepiej szklaną lub emaliowaną ( nie może być obita) i przesypując solą układamu rybki warstwami.

[2011-08-19 20:57]

Jak wyżej, warstwa soli, a na nią warstwa ryb i znów sól. [2011-08-19 20:58]

a na wierzch znów rybki [2011-08-19 20:59]

Aż pozostanie zasypać ostatnią warstwę rybek solą. Ja używam morskiej, ale może być zwykła, wielicka. [2011-08-19 21:00]

bigrybka95

Tak sprawione  uklejki można zjadać w całości? , czy trzeba wybierać ości?
[2011-08-19 21:01]

Teraz na wierzchu należy połozyć dopasowany wielkością talerzyk [2011-08-19 21:01]

I ustawić na nim obciąznik. Ja używam słoika z wodą. Robi sie tak po to, by płyn wyciągnięty przez sól z rybek mógł się niejako wycisnąć na zewnątrz. [2011-08-19 21:03]

Tak przygotowany zestaw wkładamy na dolne piętro lodówki na 48 godzin. Zrybek zostanie odsączony płyn, a sól zabije wszelkie mikroby czy bakterie.  [2011-08-19 21:05]

Po upływie 48 godzin rybki należy wypłukać i umieścić w misce zalewając je zimną wodą na jakieś 2 godziny, wymieniając wodę po upływie pierwszej godziny. [2011-08-19 21:07]

Teraz przygotowujemy zalewę taką, jak nasze mamy robiły do śledzi na święta. Ja robię zalewę z wody z octem, z dodatkiem odrobiny cukru, soli, liściem laurowym, zielem angielskim, gorczycą, cebulą, marchewką i oczywiście z octem.  [2011-08-19 21:09]

Teraz wkładam ryby do miski ze stali nierdzewnej lub szklanej i zalewam płynem z warzywami, który ostygł. Ponieważ ryby nie są smażone tylko surowe, nie wolno ich zalewać gorącą marynatą.  [2011-08-19 21:11]

Następnie wkładam do lodówki przykrywając pokrywką, lub zabezpieczając folią pakową. Ma to zapobiec odparowywaniu marynaty podczas zaprawiania trwającego od trzech, do pięciu dni.

Myślę, że uklejki po trzech dniach są już spoko do jedzenia.

Wustarczy świerzy chlebek z prawdziwym masełkiem i kilka uklejek, by pocmokać ze smakiem.

Życzę smacznego każdemu, kogo ten temat zainteresuje.


Jedną porcję robię z około 20-30 uklei.

Czuwaj.



[2011-08-19 21:15]

withanight88

Z ciekawości zapytam - dlaczego nie zalewa sie surowej ryby goracą zalewą? [2011-08-19 21:18]

Pytał kolega czy można takie rybki spożywac w całośći... No cóż... w sumie można, ale kręgosłup wychodzi z tego bez oporu. No tak jak przy sledziach moczonych.

Mięso jest delikatne i smaczne.

[2011-08-19 21:22]

Odpowiadam. Withanigt - uklejka jest bardzo delikatna. Powłoki brzuszne są cieniutkie. Jak zalejesz rybę nieusmażoną tylko surową, to wszelkie drobne części , cienkie tkanki sie rozlecą, bo się w trymiga rozgotują.

Gorące zalewy stosuje sie raczej do ryb smażonych, bo one sie nie rozlecą od gorąca.

[2011-08-19 21:24]

mmmmmmmmmmmmmmm kiedyś musimy do Ciebie wjechać na kawkę i te przysmaki:))))))))))))))
[2011-08-19 21:33]

bigrybka95

To kolega mi smaka narobił .
[2011-08-19 21:33]

Uklejka jest łatwa w połowie. Nie ma problemu. A zapewniam, że smakuje pod różnymi postaciami. [2011-08-19 21:36]

Piter - tylko powiedz kiedy będziesz i jadziem z tym swiatem! [2011-08-19 21:37]

ciamcia

jutro jadę na uklejki ;) ( zresztą nic innego nie bierze ostatnio) pytanko - jaki ocet i jakie proporcje z wodą? [2011-08-19 21:50]

jak będziemy jechać to na pewno damy Ci znać :)))))))))))))))
[2011-08-19 21:51]

ciamcia - no jak tam kto lubi.  1;2 będzie łagodny, 1;3 będzie ostrzejszy....

No to juz trzeba posmakować jak komu pasi.... Jak u ciebie w domu śledzie moczą? Jak marynuja grzyby? Smak każdy ma inny. Soli łyżkę, cukru też.... a woda i ocet jak sobie wolisz.

[2011-08-19 21:58]

pół na pół zawsze powinno być do spożycia:)))))))))))))))))))))))))))nie tylko ocet:)))))))))
[2011-08-19 22:06]

Pół na zalewa.... zbyt ostra.... nie lubię takiej. [2011-08-19 22:10]