Zaloguj się do konta

Ukleja - jak łowić?

utworzono: 2010/05/27 09:15
LapiePlocie

Witam szykują się zawody w moim kole i chciałbym połowić na nich ukleje. Poławiałem już karasie, płocie metodą szybkościową(bat), ale w łowisku którym łowie jest więcej uklei niż płoci. Z tond moje pytanie: Jak zrobić zestaw do połowu tej rybki, na jakiej głębokości jej szukać, z czego zrobić zanętę oraz wszelkie metody zacięcia odhaczania itp.

Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź LapiePlocie
[2010-05-27 09:15]

słuchaj zanęta to zwykła papka z mielonych biszkoptów  i bułki tartej o raz mleka w proszku i kakao jako aromat.
 zestaw to bat 4 m . żyłka główna 14 lub 12 przypon 0.0 8 haczyk 20 lub 22. przynęta mała pinka lub ochotka łowimy na małym gruncie ja zawsze używam coś w okolicach 50 cm . a wychaczanie typowo szybkościowe
[2010-05-27 09:22]

spławik 0.2 cos wtych okolicach
[2010-05-27 09:23]

rybspinn

To co napisał spinningista1988 to możesz się na tym wzorować tyle że ten spławiczek 0,2 grama to może być troche za mało zwłaszcza jeśli wiatr będzie wiał w twoją stronę, lepiej by było zastosować coś w okolicach 0,5 gr i w zapasie dłuższy bacik ponieważ nie zawsze ukleja chce podejść pod brzeg.
[2010-05-27 10:03]

To co napisał spinningista1988 to możesz się na tym wzorować tyle że ten spławiczek 0,2 grama to może być troche za mało zwłaszcza jeśli wiatr będzie wiał w twoją stronę, lepiej by było zastosować coś w okolicach 0,5 gr i w zapasie dłuższy bacik ponieważ nie zawsze ukleja chce podejść pod brzeg.

tak oczywiście można stosować dłuższe baty. a spławiki dostosowujemy do długości bata i warunków atmosferycznych. ja po prostu przedstawiłem swój sposób

[2010-05-27 10:18]

odradzam stosowanie skarajnie malych gramatur spławików na zawodach,chodzi o szybkość i precyzje,polecam spławiki powyzej 0.5...idealne sa 0.75 na wiaterek juz koło 1.5-2g to jezeli chodzi o bata,gramatura nie ma nic do czestotliwości bran,jest tylko lepsze lub gorsze rozmieszczenie obciazenia
[2010-05-27 18:58]

gustaw1300

Tak jak koledzy pisali wyzej tylko jak juz nastawiasz sie na ukleje to najlepiej miec wedki od 3m wzwyz i koniecznie haczyki bezzadziorowe. Co do zanety to polecam traper z jedwabnikiem zolty lub czerwony zrobiony na papke lub niezbyt mocno domoczony. Uklejek szukaj od zerowego gruntu do ok metra glebiej nie ma sensu i przede wszystkim donecanie zeby utrzymac ryby w zasiegu wedki srednio mala kulka na 2 ryby jezeli brania sa intensywne [2010-05-27 19:56]

odradzam stosowanie skarajnie malych gramatur spławików na zawodach,chodzi o szybkość i precyzje,polecam spławiki powyzej 0.5...idealne sa 0.75 na wiaterek juz koło 1.5-2g to jezeli chodzi o bata,gramatura nie ma nic do czestotliwości bran,jest tylko lepsze lub gorsze rozmieszczenie obciazenia

z tym żeby stosować 2 gramowy spławik do łowienia uklejek na zawodach to sie nie spotkałem

[2010-05-28 08:32]

to jeszcze niewiele widziałes....jak jest potrzba zakłada sie powyżej 2g,to nie znaczy ze jak bedziesz mail spławik 00,5 grama to bedziesz miał wyniki,nawet 3 g spławikiem można zrobić swietny zestaw do łowienia z opadu i napewno bedzie bardziej skuteczny i SZYBSZY na zawodach przy wietrze
[2010-05-29 12:18]

ayem

Spławik stosuje się jak najmniejszy ALE głownie w zależności od warunków i łowiska bo czasami ten najmniejszy do zastosowania to będzie 2g a nie o,2 . Wiadomo , że jeśli warunki na to nie pozwolą to nie zastosuje się zbyt delikatnego spławika. Ukleja jak będzie to weźmie i na 10g spławik . Wszystko kwestia zanęty jeśli chodzi o zwabienie ryby w łowisko
[2010-05-30 09:48]

tukamil

Ja na jeziorze żywieckim miałem przyjemność łowić ukleje na zawodach. Spławiczek miałem 0,8 i jak najbardziej sie sprawdził. Grunt może być naprawde malutki nawet 20 cm. Zanęta musi smużyć, wystarczy nawet sama bułka tarta przemoczona i z jednej reki rzucać co chwilę. Wyciągnąłem pół kilo ;). Powodzenia [2010-05-30 11:44]

ayem

właśnie zanęta powinna być drobna coś jak do feedera
[2010-05-30 14:57]

gustaw1300

Kolego Ayem do federa zaneta napewno nie jest drobna chyba ze calosc sie zmieli w mlynku. Sa gotowe mieszanki na ukleje i nawet bardzo dobre [2010-05-30 19:42]

słuchaj zanęta to zwykła papka z mielonych biszkoptów  i bułki tartej o raz mleka w proszku i kakao jako aromat. [2010-05-31 09:17]

to jeszcze niewiele widziałes....jak jest potrzba zakłada sie powyżej 2g,to nie znaczy ze jak bedziesz mail spławik 00,5 grama to bedziesz miał wyniki,nawet 3 g spławikiem można zrobić swietny zestaw do łowienia z opadu i napewno bedzie bardziej skuteczny i SZYBSZY na zawodach przy wietrze

takie spławiki stosuje sie tylko w tedy kiedy zmuszaja na s di tego warunki atmosferyczne. tak ze czescie stosujemy lzejsze spławiki

[2010-05-31 09:19]

vinci85

hej

Jeśli chodzi o łowienie uklei to ja zawsze stosowałem delikatny zestaw, ale nie za lekki, bo wiadomo może trafić się cos innego - większego, zanęta najlepeij sypka, zrób tak żeby smużyła powoli opadając na dno, bardzo powoli:] wtedy szybko wejdą w nią ukleje. Spławik prponuję do 1g nie większy, żyłka 0,8 0,10 to max haczyk 16 i mniejszy tez moze byc, ale z mojego doświadczenia ten wystrczy w zupełności...tez kiedys sporo startowałem w zawodach
;] połamania

[2010-05-31 16:35]

Zdaciak17

ale jest jeszcze jedna sprawa jak chcesz mieć jak najlepsze wyniki (chodzi o zanęte ) na ukleje tak jak wcześniej powiedzieli , powinna smużyć ale i mieć zapach alkoholu taki u mnie na łowisku najlepiej się sprawdza . [2010-06-01 08:23]