Zaloguj się do konta

Uchwyt w wędkach karpiowych

utworzono: 2011/03/29 10:45
Kaziol

Cześć. Chciałem sobie kupić jakąś niedroga wędkę karpiową na początek. Myslałem o serii Protect albo Challenger Tandem Baitsa. Zastanawia mnie jedna rzecz. W opisie jest podane "Uchwyt na kołowrotek NPS 20 mm (dostosowany do mocowania dużych kołowrotków)". Tzn. nie da rady do tych wędek przymocować zwykłego kołowrotka z wolnym biegiem, np. CORMAXX BR 5A (bo taki mam) ?
[2011-03-29 10:45]

Kaziol

Ok, pogrzebałem troche w necie i znalazłem http://www.art-rod.com/uchwyty.html
 Wychodzi na to, że można zamocować.

Ale jak już założyłem temat o wędkach to chciałem zapytać jeszcze o wędke karpiową Shimano  Alivio CX Specimen, bo wielu ją poleca. To będzie lepszy wybór czy TB ?
[2011-03-29 11:04]

pawel-r

Siemka ,

na początek kup sobie karpiówkę Kongera z serii Carp Carbommax (3 składy 3,60 /3lbs) wygodna w transporcie i operowaniu wędką, bez problemu radzi sobie z karpiami 15 kg + i nie droga, do tego kołowrotek z dobrym(precyzyjnym) hamulcem , podbierak i mata do wychaczania ryb. Jak poczujesz o co chodzi w łowieniu karpi wtedy porozmawiamy o sprzęcie bardziej specjalistycznym, a jak dojdziesz do wniosku że karpie to nie jest to co chciałbyś łowić zaoszczedzisz kasę na sprzęcie.

[2011-03-29 13:52]

jawor111

Siemka ,

na początek kup sobie karpiówkę Kongera z serii Carp Carbommax (3 składy 3,60 /3lbs) wygodna w transporcie i operowaniu wędką, bez problemu radzi sobie z karpiami 15 kg + i nie droga, do tego kołowrotek z dobrym(precyzyjnym) hamulcem , podbierak i mata do wychaczania ryb. Jak poczujesz o co chodzi w łowieniu karpi wtedy porozmawiamy o sprzęcie bardziej specjalistycznym, a jak dojdziesz do wniosku że karpie to nie jest to co chciałbyś łowić zaoszczedzisz kasę na sprzęcie.

kolego po co mu proponujesz takie gówno !!!!! szkoda kasy na początek to alivio lub coś z daiwy i z tego sprzętu będzie naprawdę zadowolony i za używki zapłaci niewiele więcej widziałem te kongery kolega na nie lapal rzucałem tym badziewiem strach zalozyc ciezarek 70 gram i mocniej machnac  na prawdę odradzam
[2011-03-30 13:05]

ja mam Kongera z serii Carp Carbommax3,90m 3,5lbs i jakoś nie boję się rzucać ciężarkiem 90 gram,na kołowrotku nawinięte 400 metrów żyłki i tam gdzie inni wywożą zanęte i przynęte pontonem to ja rzucam tę samą odległość.Prawie na tą samą
[2011-03-30 15:00]

kolego po co mu proponujesz takie gówno !!!!! szkoda kasy na początek to alivio lub coś z daiwy i z tego sprzętu będzie naprawdę zadowolony i za używki zapłaci niewiele więcej widziałem te kongery kolega na nie lapal rzucałem tym badziewiem strach zalozyc ciezarek 70 gram i mocniej machnac  na prawdę odradzam

Jak ja lubię czytać wypowiedzi teoretyków... Aż mi się humor poprawił:P Dzięki kolego za Twój wkład, kulturę i nieocenioną wiedzę... Jam jest alf a, i omega... Prawda?
Sprzęt górnolotny nie jest, ale zważ na to że są zapaleni wędkarze których po prostu nie stać na wędki za kilkaset złotych. I co, mają nie łowić bo ich nie stać? A wędka mimo wszystko tragiczna nie jest. Znajdź lepszą alternatywę za te pieniądze.
[2011-03-30 15:10]

krystiank23 to na jakie odległości rzucasz takim zestawem ? ja mam Alivio 3,6 i 3lb i ciężarkiem 106g wykonuje rzuty siłowe na odległość 90 czasem 100m. Osobiście polecam shimano.  [2011-03-30 15:49]

metrówki w oczach nie mam
[2011-03-30 17:48]

GniewOceanu

Ja również mam Carbomaxxa i nie narzekam.Zakładam ciężarek do metody z ołowiem plus ciasto z peletu i rzucam z całej siły jak najdalej się da.Nawet nie zatrzeszczy więc śmiało mogę polecić bez obaw,że coś mu sie stanie przy zarzucie.
[2011-03-30 21:24]

piotrcarp

ja tez polecam ci aliwio moj tesciu mial takie i naprawde fajne kije jak za te pieniadze dobrze sie zuca i przyjemnie sie na nie lapie
[2011-03-30 21:54]

grzesiek379

mi tez sie wydaje ze to jest bardzo dobry sprzet ale tak naprawde to wystarczy kawalek kija zylki kukurydzy i jak ryby beda brac to zawsze cos sie wyciagnie...

[2011-03-30 23:08]

grzesiek379

jest to napewno fajny sprzecik za nieduze pieniadze ale jak ryba nie bedzie brala to zaden sprzecik nie pomoze i wtedy mamy problem...
[2011-03-30 23:11]

jawor111

Jak ja lubię czytać wypowiedzi teoretyków... Aż mi się humor poprawił:P Dzięki kolego za Twój wkład, kulturę i nieocenioną wiedzę... Jam jest alf a, i omega... Prawda?
Sprzęt górnolotny nie jest, ale zważ na to że są zapaleni wędkarze których po prostu nie stać na wędki za kilkaset złotych. I co, mają nie łowić bo ich nie stać? A wędka mimo wszystko tragiczna nie jest. Znajdź lepszą alternatywę za te pieniądze.

wiedzę na temat wędzisk karpiowych mam na pewno większą   niż ty jak coś ci się nie podoba w tym co napisałem to nie czytaj !!!!!!!!!!!!!! druga sprawa nie kaze koledze kupować kija nie wiadomo za ile pieniędzy jak byś dobrze poczytaj to byś zobaczył ze alivio kupi za nie wiele więcej tylko ze używane
[2011-03-30 23:40]

W polemikę wdawał się nie będę, szkoda mi klawiatury. Ty wiesz swoje, ja swoje, jeszcze inni wiedzą swoje... Nie zarzucam Ci braku wiedzy, jestem wręcz daleki od tego. Jednak skrajny krytycyzm nie poparty żadnymi faktami nie świadczy najlepiej o osobie. Chociaż pewnie tu też będziemy mieli odmienne zdania. [2011-03-30 23:57]

holki

witam wszystkich ja w tym roku zakupiłem jaxona inspiral bylem już z nimi nad wodą super wędki polecam wszystkim i cena przystępna pozd.
[2011-03-31 10:47]

pawel-r

siemka,

myliłem się myśląc że czytanie ze zrozumieniem nie boli Kaziol chciał kupić tanią wedkę na początek , ile znacie osób które od samego początku kupiły sprzęt karpiowy i łowią karpie ?Wiele osób po 2-3 zasiadkach stwierdza że to nie jest to , że na feedera łowi się wiecej RYB i taniej , co się dzieje z wypasionym sprzętem za 700-1000plz na początek ,leży w garażu  lub próbuje się go sprzedać jako używki . Tania karpiówkę można bez żalu wykorzystać choćby do postawienia markera albo połowu sandaczy ,każdy znajdzie zastosowanie dla siebie .Uważam że na droższy i bardziej specjalistyczny  sprzęt zawsze przyjdzie czas , a tak swoją drogą znam ludzi którzy uważają że nie ma lepszego sprzętu od firmy Jaxon i to jest ich zdanie i są naprawdę zadowoleni  kol . Jawor111

[2011-04-02 08:33]

8855zs

Zgadzam się z kolegami regnokiem i Pawel-r ,ze w kwestii doboru sprzętu ilu wędkarzy tyle opinii.Nie twierdzę , że nie ma też trochę racji kol. jawor111 , ale sposób w jaki przekazuje swoje uwagi pozostawia wiele do źyczenia.Przecież nie chodzi o to, źeby się nawzajem obraźać , a wyraźanie subiektywne opinii na temat wyźszości swojej wiedzy od pozostałych kolegów nie wiedząc nic na temat ich umiejętności budzi uśmiech politowania. Więcej pokory kol. jawor .Pozdrawiam. [2011-04-03 10:12]