Zaloguj się do konta

Ubezpieczenie wędkarza od następstw nieszczęśliwyc

utworzono: 2011/03/06 17:27
tytan1

Witam

Mam takie pytanie.Czy w opłacie karty wędkarskiej jest zawarte ubezpieczenie wędkarza od następstw nieszczęśliwych wypadków .Jeżeli tak to co ono obejmuje.

[2011-03-06 17:27]

Witam

Mam takie pytanie.Czy w opłacie karty wędkarskiej jest zawarte ubezpieczenie wędkarza od następstw nieszczęśliwych wypadków .Jeżeli tak to co ono obejmuje.

Nie.

[2011-03-06 17:59]

szymon198226

brawo mastif krutko i treściwie [2011-03-06 21:12]

tytan1

WITAM

UBEZPIECZENIE WĘDKARZY JAK TO JEST!!! 

Znalazłem ten post z dn. 13 04 2010 i mam wrażenie że kolega Mastiff jest w błedzie 

[2011-03-07 19:44]

Ja jestem pewien, że taka składka na taki cel nie jest w moim okręgu pobierana. Przecież każdy ewentualny wypadek jaki by się nam przydarzył, można by bezproblemowo fałszywie podciągnąć i zakwalifikować jako zdarzenie mające miejsce w drodze na ryby, lub wracając z nich.  [2011-03-07 19:59]

tytan1

Tu się z tobą zgadzam ale nie bierz każdego pod jedną kreskę [2011-03-07 20:08]

ayem

Ja to w ogóle pierwszy raz o czymś takim słyszę , każda opłata jest opisana za co płacimy jeśli o czymś nie ma mowy to znaczy , że tego nie  dotyczy.
[2011-03-07 20:09]

Załącznik Nr 1
do uchwały nr 53 ZG PZW
z dnia 25 września 2010 r.
WYSOKOŚĆ SKŁADKI CZŁONKOWSKIEJ
w 2011 r.
Lp Treść Wysokość kwotowa
w złotych
1. Składka członkowska 62,-
2. Składka członkowska ulgowa 50%
1) młodzież szkolna i studenci w wieku 16-24 lat,
2) członkowie odznaczeni srebrną i złotą odznaką PZW
3) mężczyźni po ukończeniu 65 roku życia,
4) kobiety po ukończeniu 60 roku życia 31,-
3. Składka członkowska ulgowa 75%
1) członkowie uczestnicy do lat 16
2) członkowie odznaczeni odznaką PZW złotą z wieńcami 15,-
4. Wpisowe:
1) członka zwyczajnego PZW
2) członka uczestnika PZW
25,-
12,-
5. Legitymacja członkowska 5,-
Uwaga:
1.Ze składki członkowskiej podstawowej 1 zł przeznacza się na realizację programu edukacji
ekologicznej w środowisku dzieci i młodzieży, w proporcji 10 % na szczeblu ZG PZW,
a 90 % dla Okręgów Polskiego Związku Wędkarskiego.
2.Zwalnia się członków uczestników z opłat za legitymację członkowską.
[2011-03-07 20:15]

Uchwała nr 53
Zarządu Głównego Polskiego Związku Wędkarskiego
w sprawie składki członkowskiej na 2011 r.
Na podstawie § 30 pkt 9 i 11 Statutu PZW uchwala się, co następuje:
§ 1
Pojęcie składki członkowskiej w Polskim Związku Wędkarskim obejmuje:
1) składkę członkowską ogólnozwiązkową uchwaloną na potrzeby finansowania zadań
organizacyjnych i sportu wędkarskiego,
2) składkę uchwaloną na potrzeby zagospodarowania i ochrony wód, zwaną dalej składką
członkowską okręgową,

3) wpisowe członkowskie i wpisowe członka uczestnika,

4) wpłaty za wydane legitymacje członkowskie.

O ubezpieczeniu nie ma nawet jednego słowa w aktualnych materiałach ZG PZW.

[2011-03-07 20:20]

Sniper64

Uchwała nr 53
Na podstawie § 30 pkt 9 i 11 Statutu PZW uchwala się, co następuje:
§ 1
Pojęcie składki członkowskiej w Polskim Związku Wędkarskim obejmuje:
1) składkę członkowską ogólnozwiązkową uchwaloną na potrzeby finansowania zadań
organizacyjnych i sportu wędkarskiego,
2) składkę uchwaloną na potrzeby zagospodarowania i ochrony wód, zwaną dalej składką
członkowską okręgową,

3) wpisowe członkowskie i wpisowe członka uczestnika,

4) wpłaty za wydane legitymacje członkowskie.

O ubezpieczeniu nie ma nawet jednego słowa w aktualnych materiałach ZG PZW.

A moim zdaniem powinno być takie ubezpieczenia ujęte w naszych opłatach!

Jak zdrówko Macieju?

[2011-03-07 20:22]

tytan1

Mam prośbę, wpisz w przeglądark [ ubezpieczenie wędkarskie jak to jest]wyskoczy Ci post na forum wędkuje pl. A NA PORTALU naszym nie mogę znależć tego postu .WYGLĄDA TO TAK JAK BY GO USUNIĘTO.  [2011-03-07 20:23]

Tu się z tobą zgadzam ale nie bierz każdego pod jedną kreskę

Jak widzisz nie ja biorę wszystkich pod jedną krechę, tylko ZG PZW. A jeśli ktoś u siebie płaci "ubezpieczenie", to płaci chyba tzw. "frycowe", a nawet o tym nie wie. :)

[2011-03-07 20:23]

bluehornet

Nie ma w opłatach uiszczanych za kartę wedkarską i uprawniających do połowu zawartego ubezpieczenia wędkarza od nieszczęśliwych wypadków - kolega Mastiff ma rację . Każdy dorosły płacąc ubezpieczenie w pracy ma zawarte zarazem ubezpieczeni całodobowe . Jednocześnie wybierając się na wycieczkę np. w góry można skorzystać z opcji dodatkowego ubezpieczenia . W każdej polisie jest lista zdarzeń  , od których zawierający umowę jest ubezpieczony .Wypowiadam się tutaj jako sekretarz Kolą
[2011-03-07 20:24]

tytan1

Może tu chodzi o indywidualne podejście danego koła do ubezpieczenia .  [2011-03-07 20:28]

Cześć Marek, jakoś leci, dziękuję. 

Maciej, czytałem ten temat, ale wkleiłem Ci :

Uchwała nr 53

Nie ma w Uchwale dotyczącej składek PZW na 2011 rok, ani słowa o składce ubezpieczenia. Jeszcze raz:

WYSOKOŚĆ SKŁADKI CZŁONKOWSKIEJ
w 2011 r.
Lp Treść Wysokość kwotowa
w złotych
1. Składka członkowska 62,-
2. Składka członkowska ulgowa 50%
1) młodzież szkolna i studenci w wieku 16-24 lat,
2) członkowie odznaczeni srebrną i złotą odznaką PZW
3) mężczyźni po ukończeniu 65 roku życia,
4) kobiety po ukończeniu 60 roku życia
31,-
3. Składka członkowska ulgowa 75%
1) członkowie uczestnicy do lat 16
2) członkowie odznaczeni odznaką PZW złotą z wieńcami
15,-
4. Wpisowe:
1) członka zwyczajnego PZW
2) członka uczestnika PZW
25,-
12,-
5. Legitymacja członkowska 5,-
Uwaga:
1.Ze składki członkowskiej podstawowej 1 zł przeznacza się na realizację programu edukacji
ekologicznej w środowisku dzieci i młodzieży, w proporcji 10 % na szczeblu ZG PZW,
a 90 % dla Okręgów Polskiego Związku Wędkarskiego.
2.Zwalnia się członków uczestników z opłat za legitymację członkowską.

[2011-03-07 20:30]

Może tu chodzi o indywidualne podejście danego koła do ubezpieczenia . 

To w moim mniemaniu mamy do czynienia z naciągactwem, a jest to już ścigane prawem.

[2011-03-07 20:34]

jarek30

to co wiem zadnym kole pzw nie ma coś takiego jak ubezpieczenie  chyba ze wędkarz sam się ubezpieczy  jak są takie ubezpieczenia  [2011-03-07 20:45]

Romuald55

Okręg jeleniogórski ubezpiecza swoich członków od następstw nieszczęśliwych wypadków z wiązanych z wędkarstwem.W trakcie wędkowania , w drodze na łowisko i powrót do domu. [2011-03-07 23:33]

jacek34

kilka lat temu słyszałem o ubezpieczeniu wedkarzy w Toruniu teraz nie wiem jak to jest [2011-03-08 00:34]

jarek30

może jest jak pisze tytan 1  [2011-03-08 07:08]

arturfirlit

JeSli niema kasy na zarybianie to tym bardziej na ludzi którzy je molestują..ha.ha.ha-aczkolwiek dobrze by było ,bo mój kolega nabawił się zapalenia stawu kolanowego od łażenia po wodzie (w każdym razie tak mu powiedzieli) i dobrze by to było pod to podpiąć- a tak to biedak musiał wykożystać swoje ubezpieczenie i 3tyg chorobowego-to tak gwoli żartu.........Pozdrawiam [2011-03-08 19:10]

axelgx

Witam!
W moim kole Ząbkowice Sl. jest pobierana opłata na ubezpieczenie w wysokości 2zł.Przyznam się ,że nie dochodziłem szczegółów tego ubezpieczenia.
[2011-03-09 15:34]

bluehornet

Ubezpieczenie czego lub od czego ??? A jak już Zarzad Kola odpowie na to pytanie  , to zażądać pokazania polisy !!! Ktoś was wydaje mi się , próbuje robić w " bambuko "- ubezpieczenie za 2 ( dwa !! ) zyla na cały rok ???!!! Kpina !!!
[2011-03-09 15:40]

arturfirlit

Sprawdziłem dokładnie moje składki-bo dały mi do myślenia Panów wypowiedzi.

A więc tak:

-składka na koło 15zł

-składka podstawowa członkowska 62zł

-składka okręgowa -wody górskie 170zł

-+ opłata za ZEZWOLENIE NA AMATORSKI POŁÓW RYB 3ZŁ

RAZEM 240zł i nic więcej ni mniej nie zapłaciłem-ubezpieczenia nie zauważyłem-zresztą niewiem na jakiej zasadzie miałoby to funkcjonować.

[2011-03-09 16:13]

ayem

Jeżeli chodzi o zezwolenie na wędkowanie to nie ma tam mowy o jakimkolwiek ubezpieczeniu , jeżeli gdzieś pobierana jest dodatkowo opłata za ubezpieczenie to jak za każde ubezpieczenie powinno dostać się jakiś kwitek oraz regulamin za co dokładnie obejmuje zezwolenie oraz jego wysokość za dany uraz . Faktycznie zastanawia mnie jak to miałoby wyglądać bo idąc na grzyby można złamać nogę a powiedzieć , że w drodze na ryby.
[2011-03-09 17:12]

tytan1

WITAM

Troche podzwoniłem , popytałem i natrafiłem na kolegę z lubelskiego który opowiedział mi taką historie. Jechał na ryby razem z kolegą na pierwszym skrzyżowaniu mieli wypadek [PECH].Przyjechała policja. Początek zeznania brzmiał tak:Jadąc na ryby do miejscowości Annopol[ i tak dalej].Kierowcy nic się nie stało ,uderzenie było w bok od pasarzera. Kolega ten po godzinie udał się na pogotowie tam stwierdzono po badaniach złamania dwóch żeber i coś tam jeszcze.Po upływie ok. mc.dowiedzieli się że, w opłacie karty wędkarskiej jest ubezpieczenie od takich wypadków.Ten kolega, który doznał obrażeń fizycznych pozbierał dokumenty[policja i szpital]  udał się do koła,tam wypełnił odpowiedni druk a resztą zajeło się koło. Oczywiście kierowca też musiał opisać krótko całe zdażenie.Po upływie kilku tygodni połamany kolega otrzymał ok. 150zł. Kierowca niestety nic.

WNIOSEK : Takie ubezpieczenia są ,ale żadko jesteśmy o tym informowani.Jeżeli płacimy 2zł czy               5zł więcej należy zapytać się skarbnika na co ta kasa idzie.

Pozdrawiam

[2011-03-09 18:47]