Zaloguj się do konta

tymczasowa Karta Wędkarska

utworzono: 2011/03/24 19:39
nynek19

Witam . Mam do was pytanie , mój kuzyn chce jechac ze swoim ojcem na wisłe wędkować lecz nie ma karty gdyż łowi tylko na swoim stawie . Czy może jego tata zrobić karte wędkarską na miesiąc lub tydzien ? ile wyrobienie kosztuje ? Pozdrawiam :)  [2011-03-24 19:39]

ayem

1- Ile kuzyn ma lat ?
2- Kartę wędkarską wyrabia się raz na całe życie.
[2011-03-24 19:48]

GniewOceanu

Nie kartę wędkarską robi sie raz na całe życie co nie jest trudne wystarczy zapoznać sie z Regulaminem Amatorskiego Połowu Ryb i zdać egzamin.Później z wydanym zaświadczeniem idzie się do odpowiedniego wydziału(u mnie w urzędzie gminy jak pamiętam gospodarka wodna i coś tam jeszcze)kupuje sie znaczek skarbozy za jak pamietam 10zł plus jedno zdjęcie i w max.pół godziny gotowa jest karta wędkarska.Jak coś poplątałem to niech ktoś mnie poprawi hehehe.Powodzenia i połamania
[2011-03-24 19:50]

Michal95

Witam. Ja kartę wędkarską wyrabiałem w starostwie powiatowym. Zapłaciłem ok. 10 zł.
Trzeba mieć tylko więcej niż 14 lat. Tak jak kolega powiedział wcześniej trzeba mieć zaświadczenie o zdaniu egzaminu. Pozdrawiam.
[2011-03-24 19:55]

Musi zdać egzamin i wyrobić dokument-karta wędkarska jest dokumentem wydawanym jednorazowo i ma ważność bezterminową. Cytuję przepis prawa państwowego: Art. 7. 2. Amatorski potów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej ,,kartą wędkarską" . Mając juz kartę wędkarską może iść do siedziby zarządu okręgowego PZW dla danego rejonu i wnieść opłatę okresową na dane łowiska oraz opłacić ewentualne zezwolenia. Najlepszym wyjściem i najtańszym, jest wstąpienie do PZW i automatyczne otrzymanie wszystkich dokumentów niezbędnych do wędkowania z potrzebnymi opłatami. [2011-03-24 19:58]

kutwa-run1

Musi zdać egzamin i wyrobić dokument-karta wędkarska jest dokumentem wydawanym jednorazowo i ma ważność bezterminową. Cytuję przepis prawa państwowego: Art. 7. 2. Amatorski potów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej ,,kartą wędkarską" . Mając juz kartę wędkarską może iść do siedziby zarządu okręgowego PZW dla danego rejonu i wnieść opłatę okresową na dane łowiska oraz opłacić ewentualne zezwolenia. Najlepszym wyjściem i najtańszym, jest wstąpienie do PZW i automatyczne otrzymanie wszystkich dokumentów niezbędnych do wędkowania z potrzebnymi opłatami.

Chciałbym tylko do tego i innych wpisów dodać, że jeśli ktoś nie ma ukończonych 14 lat to może wędkować z pełnoletnim opiekunem na jedną wędkę opiekuna, bez posiadania karty wędkarskiej nie będąc członkiem PZW. Dlatego tak ważne pytanie jest o wiek kuzyna nynek19.
[2011-03-25 11:43]

Chciałbym tylko do tego i innych wpisów dodać, że jeśli ktoś nie ma ukończonych 14 lat to może wędkować z pełnoletnim opiekunem na jedną wędkę opiekuna, bez posiadania karty wędkarskiej nie będąc członkiem PZW. Dlatego tak ważne pytanie jest o wiek kuzyna nynek19.

Ale opiekun musi mieć kartę wędkarską. To tak, żeby nie było znowu niedomówień i nadinterpretacji.

[2011-03-25 13:31]

kutwa-run1

.

Ale opiekun musi mieć kartę wędkarską. To tak, żeby nie było znowu niedomówień i nadinterpretacji.

Amen.

[2011-03-25 17:51]