Turystyczna wędzarka do ryb
utworzono: 2011/02/10 08:34
Witam wszystkich.Planuję zakup wędzarki do ryb jednak nie mam możliwości postawienia dużej stacjonarnej wędzarni i tu moje pytanie.Znalazłem taką turystyczną na allegro.Podaje link: http://allegro.pl/grill-wedzarka-turystyczna-najtaniej-i1436122840.html
Jeśli ktokolwiek miał styczność z taką wędzarką lub podobną na trociny,proszę o info czy to się wogóle do czegoś nadaje.Z góry dzięki i pozdrawiam...
[2011-02-10 08:34]wygląda to ciekawie jednak ja osobiście poszukał bym czegoś węglowego. Zawsze będzie inny aromat niż z takiego. Ja wędzę w dużej wędzarce na wsi a ten wariant to bardziej pasi pod grill chociaż to nie ten smak będzie bo wyjdzie prawie jak z patelni pod przykrywką :( Co to za wędzenie w 7 minut. Wędzić rybkę to minimum 2h. POZDRO [2011-02-10 08:49]
Według mnie dobre wędzenie jest uzaleznione od odpowiedniego rodzaju drewna, piekny zapach, kolor, szczerze mowiac ja osobisice bym n a takie "sztuczne" wedzenie bym sie nie pisal ale to to tylko moje zdanie pozdrawiam
[2011-02-10 08:52]
kolego kaktustzn zgadzam się w pełni. Odpowiednie drewno, niska temperatura, czas i palce lizać. Karp wędzony w liściach chrzanu na drewnie ze śliwy nawet osoby nie lubiące ryb nauczy je jeść :) POLECAM [2011-02-10 09:02]
No faktycznie to zadna wedzarka tylko piekarnik :( Wydaje mi sie ze to by byl zbedny wydatek. Pozdro [2011-02-10 10:26]
Jeśli macie coś lepszego na uwadze to proszę o info.Od razu zaznaczam że odpada tradycyjna wędzarka np.z beczki gdyż nie mam miejsca.Interesuje mnie coś zajmującego niedużo miejsca i żeby smak wędzonych ryb był chociaż zbliżony do tych wędzonych w tradycyjnych dużych wędzarkach.Pozdrawiam [2011-02-10 10:38]
Ja mam swoją wędzarnie wykopaną w ziemi na niewielkim wzgórku. Palenisko jest na dole a komora na ryby jest 50cm wyżej. Połączone jest otworem o średnicy 15cm. Jeśli chodzi o przenośną wędzarnie to najlepiej zrobić samemu.
[2011-02-10 11:16]
Nie musi być koniecznie przenośna.Nawet może być stacjonarna aby nie zajmowała dużo miejsca jak te robione z beczek.
[2011-02-10 13:52]
Witam.
Coś podobnego miałem przez chwilę w rękach w sklepie. Powiem tak, są lepsze sposoby utraty 129zł :) A tak poważnie, to za 100zł dostaniesz wystarczająco grubej blachy, zostaje 29zł na flaszkę dla znajomego ze spawarką i masz solidną wędzarkę "na ognisko" i z kolegą się napijesz.
Albo kup porządnego zamykanego grilla, też działa tylko im szczelniejszy tym lepszy. Na spód sypiesz trociny drewna owocowego, które preferujesz (n śliwka jak wcześniej jedne z kolegów wspomniał) układasz siatkę normalnie jak na grillu, na siatkę rybki i różne inne przysmaki, zamykasz pokrywką i kładziesz najlepiej na żar do ogniska. Po ok 2 godzinach masz uwędzone metodą "na gorąco". Czy to gorsze od wędzenia "na zimno"? Nie chcę tu wywoływać dskucji, bo "na zimno" to co innego niż "na gorąco". Poprostu inna metoda i inne efekty, a które lepsze... jak nie ma możliwości "na zimno" to lepsze niż na surowo :) A tak poważnie to wiele zależy od drewna i innych czynników.
Pozdrawiam
Warun
[2011-02-10 23:33]
Okazuje się, że wędzenie to prawdziwa sztuka i nie każdy potrafi to robić prawidłowo.
[2011-02-11 22:57]
Witam wszystkich.Planuję zakup wędzarki do ryb jednak nie mam możliwości postawienia dużej stacjonarnej wędzarni i tu moje pytanie.Znalazłem taką turystyczną na allegro.Podaje link: http://allegro.pl/grill-wedzarka-turystyczna-najtaniej-i1436122840.html
Jeśli ktokolwiek miał styczność z taką wędzarką lub podobną na trociny,proszę o info czy to się wogóle do czegoś nadaje.Z góry dzięki i pozdrawiam...
witam cię kolego ,daj sobie spokój z tą niby wędzarką z alegro,co to za wędzenie bez zapachu dymu,ja osadziłem metalową beczke cegłach podłączyłem 3 metrową starą rynne,ważne żeby rura do beczki prowadziła lekko pod góre wtedy będzie leprzy ciąg dymu,ja wędze drewnem głównie olchowym ,ale troć wędze śliwą>działaj [2011-02-12 10:53]
Tak. Jednak zdjecie pochodzi od znajomego ktory bardzo sobie ja chwali. Wedzi na balkonie.
Moja jeszcze w stanie dziewiczym jakos nie bylo do tej pory okazji.
[2011-02-14 13:37]Szkoda Maximo że jeszcze jej nie sprawdzałeś.Jestem bardzo ciekaw opinii z pierwszej ręki.Co do pytania kolegi pstrag222 to wędzi się trocinami
ito jest wada zero zapachu drzewa przechodzi na rybe. ja pozostane przy zdaniu ze lepiej jest takie cos postawic samemu mało roboty a i rybka bedzie smaczniejsza. nie mam nawet porownani smak z prawdziwej wedzarki a z takiej pseudo patelni
[2011-02-14 14:19]
ito jest wada zero zapachu drzewa przechodzi na rybe. ja pozostane przy zdaniu ze lepiej jest takie cos postawic samemu mało roboty a i rybka bedzie smaczniejsza. nie mam nawet porownani smak z prawdziwej wedzarki a z takiej pseudo patelni
[2011-02-14 14:19]
Niekoniecznie.Trociny przecież też są z drzewa a palniki umieszczone pod wędzarką sprawiają że trociny się tlą a nie spalają co w moim rozumieniu musi wytwarzać sporą ilość dymu.Pytanie tylko czy rybka się wędzi czy piecze bo nie wiadomo jaka w tego typu wędzarkach jest temperatura i jaki jest stopień regulacji.
ja mam taką wędzarke i sobie chwale ryba sie wędzi godzine jak sie niema co sie lubi to sie lubi co sie ma oczywiście wędzenie z beczki jest o wiele lepsze ja tam nie narzekam [2011-02-14 15:34]
acha jeszcze coś jak smakuje mnie i moim znajomym to znaczy że dobra i ma zapach i kolor to zależy od tego jakie dasz trociny na jedno wedzenie 7 stołowych łyżek trocin [2011-02-14 15:37]
Kolego kumak1970 jak możesz to rozpisz się trochę więcej w temacie.Naprzykład z jakiego drzewa trociny,ile palnikowa wędzarka,czy rybka lepiej smakuje jak te sklepowe(wiem że do tych wędzonych w bekach nie ma startu)ogólnie jakieś rady mile widziane.Z góry dzięki......
[2011-02-14 15:51]
tak tylko jeden minus kiedy wedzimy ryby z wujkiem w tej wedzarce one sie pieka. a w prawdziwej wedzarce palimy mokra olcha a to jest duza roznica i to bardzo
[2011-02-14 15:58]
Witam kolegów.
to link do tematu jest wszystko fajnie opisane na temat wędzenia ryb,mię i wędlin.
http://www.marbo.agnet.pl/prz6#prz6
Pozdrawiam i smacznego
[2011-02-14 21:07]