Turystyczna wędzarka do ryb

/ 40 odpowiedzi / 4 zdjęć
kjb33


Kurcze z tego wszystkiego ślinotoku dostałem i zjadłem literkę ,,mięs'' oczywiście.
Dodam że również jest opis jak zrobić wędzarkę.
 jeszcze jedna stronka warta uwagi

www.kuchnia.agnet.pl (2011/02/14 21:21)

kumak1970


czy lepiej smakuje od sklepowej dla mnie tak to zależy od podniebienia smakosza trociny mam bukowe olchowe a na te trociny układam liść laurowy i 3 ziarenka angielskie 2 palniki na denaturat leje go tyle żeby zakryć w środku tą siatke oczywiście że ryba tradycyjnie wędzona jest lepsza ale ja nie mam działki ogródka więc ta mi wystarcza jak coś jeszcze pytaj (2011/02/15 16:04)

hickory


Pare lat wstecz kupilem taka wedzarnie wys,1-1,3 metra objetosc ok 75-79cm, W srodku palenisko, miednica na wode z przyprawami, oraz wyzej 2-e siatki  na polozenie ryb.Nigdy nie wedze calych rub, filetuje i pozbywam luski,Po przepaleniu sie wegla pozostaje zar, na to sypie wiora/nie trociny/ wilgotne/ok.2 godz.moczyc w wodzie, z drzewa hickory/nie mam pojecia tak naprawde ale po polsku to chyba drzewa orzechowe. Nad to zawieszam miske z woda z wieloma mozliwie najwiecej warzywami i przyprawami.Nastepnie na siatke nr,/w zasadzie ruszto/klade grubsze kawalki ryby, na ruszto wyzej ciensze i mniejsze.Ryby posypuje sola all sezon,w ktorej sa rozne przyprawy z sola. Po 2-3 godzinach mozna zasiasc z rodzina i przyjaciolmi do biesiadowania przy piwie Warka lub czyms mocniejszym. Po takich paru drinkach na 100 procent wszyscy taka rybe lubia. Na takie wedzenie probowalem - dziki karp amerykanski, sandacz, wegorz, losos ,sum<, bas,to taki wypaczony polski okon.> rozne odmiany, i 2 razy jesitr ktory wedzilem w calosci,po wypatroszeniu.Polecam.Wedzarnia nadaje sie do uzytku wszedzie tylko nie w srodku pomieszczenia.Balkon,patio nad brzegiem wody,Doslownie wozisz gdzie chcesz.Mozesz robic tez rybe i inne mieso z rozna, nie czekajac az wegie sie wypali i tylko bedzie zar.   Pozdrawiam wszystich wedkarzy,Acha,gdy kupowalem taka wedzarnie przed paru laty zaplacilem $20 dzisie kosztuje to samo  $180.Hahaha,wszedzie wszystko drozeje. (2011/02/16 02:13)

tedi53


Ja mam taką wędzarkę już blisko dwadzieścia lat i bardzo jestem z niej zadowolony. Dzięki za link sklepu ponieważ chcę kupić nową ( w mojej po tylu latach Przepaliło się lekko dno) a w sklepie wędkarskim jest ale kosztuje 180,00 zł. Nie słuchaj że na gril sypiesz trociny i masz to samo. W tej wędzarce na dno sypiesz specjalną mieszankę trocin drobno mielonych, które można kupić nawet z przyprawami. Następnie na trociny kładziesz blaszkę(na wyposażeniu), następnie ryby na dwóch poziomach ( najczęściej robię pstrągi, po 4 szt nie za duże na jednym poziomie). Wszyscy którzy u mnie to jedli są bardzo zachwyceni smakiem i ciągle się wpraszają na rybkę świeżo uwędzoną. Jak ułożysz rybkę to zakładasz pokrywę i zamykasz na zatrzaski aby do środka nie dostawało się powietrze (jakby dostało się powietrze to zapaliły by się trociny i miałbyś jak z grila). Pod wędzarkę stawiasz dwa palniki spirytusowe (w komplecie), w pokrywie jest regulacja wydostawania się dymu i rzeczywiście po ok 30-40 min masz uwędzone smaczne rybki, wędzone oczywiście na gorąco dymem bo trociny bez dostępu powietrza się nie pala płomieniem. Rzeczywiśie wędziłem też na balkonie alę najczęściej na działce. Wędziłem też szynkę na balkonie i ma niepowtarzalny smak niech nikt nie porównuje tego grila a szczegółnie ten co nie widział i nie próbował. Warunek; ryby myszą być wytarte do suchego, nie mogą być mocno wilgotne bo się ugotują. Po kilku próbach dojdziesz do wprawy. Wędziłem też kurczaka ale polecam, jest nie dobry. Trociny są oczywiście z drzew liściastych - mieszanki do kupienia.

(2011/02/20 14:06)

tedi53


Poprawka, zjadłem litery. Kurczaka nie polecam bo jest niedobry z turystycznej wędzarki

 

(2011/02/20 14:11)

roczesla


Ja samodzielnie zbudowałem wędzarnię z desek podłogowych. Od środka obiłem blachą 0,5 mm z tyłu wyprowadziłem komin z regulacją odprowadzenia dymu. Z przodu jest zamykana drzwiami z uszczelką okienną i zamknięciami zasuwanymi z możliwością założenia małej kłódki. Kanał dymowy wykonany z pustaków kominowych wkopany w ziemie. Palenisko też wkopane . Nad drzwiami z przodu zamontowałem termometr Taki jak do centralnego ogrzewania okrągły. Zapewniam że wędzonki mięsne,ryby jak i kiełbaski są MNMNMNIIIIAAAAMMMMM  !!!! Pozdrawiam i smacznego z Waszych wędzarek !!! (2011/02/20 20:06)

jblog


Osobiście wybudowałem sobie, wędzarnię stacjonarna, jest to moja pierwsza wędzarnia
Chcę zbudować małą wędzarnię taką jak sprzedają na Allegro - wędzarnia turystyczna. Tylko nie mam pomsyłu jak ją wykonać?


(2012/02/12 22:24)

jblog


Oto moja wędzarnia -link do blogu o wędzeniu. Zastanawiam się nad stworzeniem przenośnej wędzarni - turystycznej. Wędzarnia ta ma być wzorowana do tych jakie sprzedawane są na allegro. Ma ktoś jakiś pomysł jak wybudować wędzarnię turystyczną? (2012/02/12 22:28)

użytkownik54091


Witam wszystkich.Planuję zakup wędzarki do ryb jednak nie mam możliwości postawienia dużej stacjonarnej wędzarni i tu moje pytanie.Znalazłem taką turystyczną na allegro.Podaje link: http://allegro.pl/grill-wedzarka-turystyczna-najtaniej-i1436122840.html

Jeśli ktokolwiek miał styczność z taką wędzarką lub podobną na trociny,proszę o info czy to się wogóle do czegoś nadaje.Z góry dzięki i pozdrawiam...


Ja mam taką swojej roboty i jest super. Wędzę w niej nie tylko ryby, ale też udka, słoninę i kiełbasę. Pozdrawiam Bogdan dokładny opis co i jak poniżej w linku :
Wędzok to też mój sprzęt wędkarski (2012/02/13 05:54)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

rysiek38


Jeżeli chodzi o wędzarke zapraszam na mój blog ,coś tam jest na ten temat ipotwierdzam że pomysł mojego ójca sprawdza się znakomićie no ale to troszkę wielka konstrukcja więc bez działki może być problem (2013/01/13 22:42)