Witam Piszę ponieważ mam pewien problem mieszkam dość blisko kanału lubię wędkować sprzęt jedeny problem jest taki że na kanale do 3 metrów od brzegu rośnie Trzcina wodna Wysoka na 2 metry ponad wał więc nie mam jak łowić I tak w mojej głowie narodziło się pytanie : Czy mogę tą trzcine jakoś wyciąć czy coś w tym stylu bez kosy albo jakiegoś sierpa ?
Czy mogę tą trzcine jakoś wyciąć czy coś w tym stylu bez kosy albo jakiegoś sierpa ?
Jak już sam Kedzio wskazał. Najlepiej ją usunąć z korzeniami, by nie odrastała. Ja do tego używałem motyki do kartofli tzw. truj-zęba. (2016/07/20 06:44)
Najpierw dowiedz się czy w ogóle możesz tam niszczyć roślinność. Jak rozumiem kanał nie jest Twoją własnością. Jak dostaniesz pozwolenie to wyrywaj z korzeniem. (2016/07/20 08:02)
Thunder... nie idź tą drogą. Jeszcze nie słyszałem, zeby ktoś dostał wyrok dożywocia za "zergonomozowanie" miejsca połowu. U manie jest tak, że jeśli wędkarze zaprzestaną wycinania trzciny na miejscówkach i wyciągania moczarki z wody, to za dwa lata możemy odwiesić kije na kołek w garażu. Ale pewnie... tak jak mówisz, gośc może sie zwrócić do Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody z podaniem o pozwolenie na wycięcie, wyrwanie kilku metrów trzciny na żabioku lub na kanale ściekowym. Może za rok pozwolą mu krzaczek usunąć. U mnie jedzie sie nad wodę i targa z dna moczarę na hektary, trzcinę się usuwa, ale nikt się nie przypiernicza, bo te gatunki w krótkim czasie się regenerują - ba! nawet degradują zbiorniki. Chyba, że to jakiś park narodowy czy rezerwat! Ale komu ja to tłumaczę?!