Trudne dno..
utworzono: 2016/07/09 14:19
Witam.mam problem z karpiami w mojej okolicy jeziorko dosyć głębokie z ostro opadającym dnem do 40m są w nim karpie ogromne nawet po 30 kg.a nawet nie chcą dotknąć kulek i innych przynet jak łowić na tak trudnym zbiorniku z takim dnem... [2016-07-09 14:19]
W ciepłe słoneczne dni, karpie często pływają tuż pod powierzchnią. W inne dni, niekonieczne są przy samym dnie. Nastaw sobie zestaw, tak żeby przynęta powoli opadała na dno. Jeżeli karp, zobaczy przynętę, i będzie ją chciał zjeść, to złapie ją po drodze, albo popłynie za nią na same dno. [2016-07-09 14:56]
Dobrze koncypujesz ;-) ale łatwiej poczekać na karpie na ustalonej głębokości.
Kamil albo musisz poszukać jakiegoś wypłycenia albo pozostaje Zig Rig.
JK [2016-07-09 15:59]
Z powierzchni wody nie ma szansy żeby było branie to są karpie które są bardzo stare i dzikie i przeszkadza w dodatku masa płci i bzdreg nie wspominając o leszczykach dno spada ostro są wyplycenia ale jak wspominałem wcześniej jest to głębokie jeziorko jest miejsce gdzie jest masa zielska tam czasami się pokaże prosiaczek ale ciężko tam łapać.. [2016-07-09 17:32]
Kamil napisałeś,że jest zielsko więc spróbuj właśnie łowić na skraju tych wodorostów,albo jak podpowiedział Ci Janusz na Zig- Riga.Życzę udanych połowów.Pozdrawiam [2016-07-09 19:14]
Z powierzchni wody nie ma szansy żeby było branie to są karpie które są bardzo stare i dzikie i przeszkadza w dodatku masa płci i bzdreg nie wspominając o leszczykach dno spada ostro są wyplycenia ale jak wspominałem wcześniej jest to głębokie jeziorko jest miejsce gdzie jest masa zielska tam czasami się pokaże prosiaczek ale ciężko tam łapać..
Piszesz takie głupoty że masakra. Z powierzchni są brania na każdej dzikiej wodzie z jednego ważnego powodu,dzikie karpie większości pobierają pokarm z powierzchni. Po drugie karpie w nocy podchodzą pod sam brzeg :D Po trzecie karpie 30+ są mądrzejsze od ludzi. Po czwarte na takie duże ryby czas dopiero przyjdzie. Po piąte jak dobrze żerują to i gowno wezmą do ryja. Po szóste jak nie będziesz próbował nic nie zlapiesz. Po siódme do wszystkiego musisz dojść sam nikt ci nie napiszę konkretnie co masz zrobić bo nie złotej odpowiedzi na to pytanie. Pozdrawiam i polamania życzę 😊 [2016-07-10 11:54]
Po drugie karpie w nocy podchodzą pod sam brzegKarpie podchodzą pod sam brzeg, nie tylko w nocy. Łowiłem karpie w odległości pół metra od brzegu, nie takie 30 kg, ale kilkukilogramowe.
[2016-07-10 13:23]
Kilkanaście a kilkadziesiąt kg to różnica bardzo duża. Te mniejsze to wariaty te duże są wolniejsze i ostrozniejsze dzięki temu że takie są urosły do swoich rozmiarów. [2016-07-10 14:13]
Gówna wiesz o tym zbiorniku to nie komentuj nie jedna dobę tam spędziłem i wiem lepiej czy karp pobiera pokarm z powierzchni wody i nie raz też próbowałem może na tych twoich komercyjnych wodach biorą z powierzchni ale nie na tym zbiorniku co ja lowie . [2016-07-10 15:37]
Chciałbym ci pomóc ale uj tam radź sobie sam. P.S na komercje jadę w chłodnych porach roku. Gdybyś miał oczy widział byś w galerii dzikie ryby.Nara cwaniaczku😂😂😂😂 [2016-07-11 13:46]
Z wody do 3 metrów to nawet niepelnosprytny złapie dzikusa..co do mojego wody to inna sprawa..takich rad jak twoje to nie są mi potrzebne bo są do niczego..komercyjne wody są dla amatorów mnie nie interesuje ryba chodowlana to nie zabawa...buraku😊 [2016-07-11 14:16]
Tak se czytam - skoro wiesz lepiej to po co pytać ?
Niestety ale np mylisz się w tym, że karp z powierzchni nie weźmie. Albo pop-up z powierzchni albo Zig Riga. A jak to zrobić poszukaj sobie. Kulki 16 lub 20 mm pływającej żadna płotka ani wzdręga nie zassie.
Albo cierpliwie szukaj jakiegoś wypłycenia. I wcale nie musi to być 2-3 metry. Przy takich głębokościach może być nawet 5 lub więcej.
JK [2016-07-11 16:33]
Za dużo o mnie piszesz,za mało o mnie wiesz :) Łapie ryby hodowlane 20 lat bo mam do nich dwa kilometry. Dzikie wody to mój żywioł łapie systematycznie karpie i amury przez 20 lat bez znaczenia jaka to woda. Ryby zachowóją sie tak samo na każdej wodzie bo taka ich natura. Ten burak raz by cie zjadł,pięć razy wysrał. [2016-07-11 23:10]