Tołpyga-jak się łowi ją i na co-proszę o rady.

/ 6 odpowiedzi
jak sie lowi ta rybe na co najczesciej ???prosze o rade
kazik

Tołpłyga jest raczej trudna do złowienia , zwłaszcza małe ryby . Tołpłyga już od 8 kg prędzej da się złowić niż mniejsze , a to z tego powody że przełyk ma mały i raczej żeruje na małych pokarmach , jak glony , porosty , małe zwierzęta . Dopiero większe sztuki pobierają większy pokarm i wtedy czepiają się przynęty takiej jak biały robak , kukurydza , czy ziarna zburz.   Trudna sprawa jest z tym żeby można było na nią się nastawiać , zazwyczaj trafia się przy łowieniu karpi , czy amurów jako dodatkowa zdobycz . (2011/06/07 18:34)

robakkk1989

bo mam takie miejsce ze jest jej duzo z karpiami razem i na sloncu tylko sie splawia i wiecej nic juz rzucalem dla niej pod nos i nic i na spinning i na splawik i dupa .. (2011/06/07 18:43)

kazik

Już tak z tołpygami jest że są a brać nie chcą . Może są jeszcze za małe i nawet jak wejdą w zanętę to większych kawałków nie ruszają . Jak pisałem to większe sztuki dopiero dają się złowić . (2011/06/07 19:11)

irex

Są to zazwyczaj ślepe przypadki także konkretne ustawianie się na tołpygę chyba mija się z celem.Mniejsze osobniki trafiali koledzy na białe z gruntu.Natomiast te rekordowe 20-30 kg trafiały się jako przyłów na spining.Frajda jest przy tej dużej bo jest to ryba nieobliczalna.Po zacięciu porrafi dosłownie w kilka sekund znalezć się pod łódką poczym w kilka sekund odjechać w dal.Silna i ambitna. (2011/06/07 22:57)

RobertLANSECURE

Witaj.Na moim łowisku tołpygi biorą na białe robale ale warunkiem jest zmuszenie ich do żerowania czyli.... walisz kule zanętowe z dużymi kawałkami które odrywają się od dna i wypływają wolno do powierzchni. Dodam że biorą (przynajmniej u mnie) w słoneczne dni i nie są to sztuki od 8 kg. w górę. Najlepszy wynik to 4 szt. po 3 - 5 kg. w kilka godzin.Biorą bardzo delikatnie na odległości do 6 m. 1,5 m (połowa gruntu) głębokości, więc delikatny spławik do 1 grama, plecionka i dobry ostry hak (2011/06/08 08:41)