Temperatura wody i powietrza a brania ryb

/ 3 odpowiedzi
Witam, łowie już od roku i chciałbym zapytać czy moje spostrzeżenia są trafne. Zauważyłem że gdy jest chłodnawo na łowisku, a woda jest cieplejsza to jest znacznie więcej brań, zaś jeśli jest cieplej a woda jest chłodna to mało co bierze. Czy moje spostrzeżenia są trafne i czy ma to jakies potwierdzenie? Pozdrawiam;)
użytkownik39933


Witam, łowie już od roku i chciałbym zapytać czy moje spostrzeżenia są trafne. Zauważyłem że gdy jest chłodnawo na łowisku, a woda jest cieplejsza to jest znacznie więcej brań, zaś jeśli jest cieplej a woda jest chłodna to mało co bierze. Czy moje spostrzeżenia są trafne i czy ma to jakies potwierdzenie? Pozdrawiam;)

dobrze kombinujesz :) temperatura wody ma wpływ na żerowanie ryb ,ja łowie karpie i sezon zaczynam jak woda ma 8-10 stopni ,jesli chodzi np. o karpia to nim cieplejsza woda tym intensywniejsze żerowanie. najlepsze żerowanie karpia notuje sie  przy temperaturze powietrza około 20 stopni wtedy wyrównuje sie temperatura wody,jest tez górna granica ,przy temperaturze  powyżej 28 stopni w wodzie zaczyna brakowac tlenu ,jest zo okres słabego żerowania karpi. (2012/07/03 22:12)

altershepi


Jeśli wkładasz rękę i czujesz że woda jest ciepła to oznacza tylko tyle że jest cieplejsza od otaczającego Cię powietrza i dlatego taka się wydaje... 

Dlatego jedyny wiarygodny sposób to termometr... i to nie do końca... woda przy brzegu może być cieplejsza niż na środku... i to na tej samej głębokości np 20 cm i mała różnica... a już na 0.5m będzie większa... działa to w obie strony w zależności czy dany zbiornik się w danej chwili nagrzewa czy ochładza... bo woda płytsza będzie szybciej się nagrzewać jak i szybciej oddawać ciepło a głębsza wolniej... 

W lato (gdy temp. powietrza jest wyższa od temp. w wody) na każdy metr głębokości temperatura spada o 1*C a w zimie analogicznie odwrotnie... Temp. rośnie o 1*C.... Jednak woda nie nagrzewa się równomiernie nawet przy takiej samej głębokości... Możesz to przetestować wchodząc do wody i chodząc po dnie tak by trzymać jedną głębokość i możesz wyczuć że miejscami woda jest cieplejsza albo chłodniejsza i to np 1m od siebie... Zależne jest to od wielu czynników... Prądy... wiatr... roślinność... pora dnia, roku... 

Oczywiście bez sęsu jest mierzenie temp. w każdym miejscu zbiornika i na każdej głębokości :D

Ale kilka punktów pomiarowych można zrobić i wtedy po n-tym wędkowaniu wyciągać wnioski więc to co napisałem wyżej potraktuj bardziej jako ciekawostka :) 

Pozdrawiam Kamil Mk 

(2012/07/03 23:49)

z@mela


a  przy jakiej  tmp    ryby  slabiej żerują ??  Dzis   gadalem z   gosciem nad  Wartą  i tam woda ma  26 stopni i koles  twierdzi   ze  dlatego nic nie  bierze        zarówno  drapieżniki jak i białoryb  bo woda jest  za ciepla. (2012/07/12 16:56)