Teleskop do gruntu
utworzono: 2018/11/17 22:13
Witam, mógłby mi ktoś doradzić, który teleskop wybrać -Jaxon Zaffira Tele Carp TX 300/20-70 g czy Robinson DynaCore Tele-Carp 3,00m 40-90 g ? Zależy mi na jak najmniejszej długości transportowej. A może polecicie jeszcze inne wędki? Będę używał ich na stojącej wodzie i raczej żeby nie był to picker tylko coś mocniejszego. Cena do 100 zł. Z góry Dziękuję. [2018-11-17 22:13]
Kije które wybrałeś są za krótkie do typowo gruntowego łowienia. Jak dla mnie gruntówka to minimum 3,6 m.Tymi króciakami ciężko będzie ogarnąć łowienie na większych odległościach. [2018-11-18 02:25]
Ale on pisze że chce łowić z gruntu a nie na spławik,ja bym wbrał zaffire jaxona. [2018-11-18 05:41]
A co to zmienia? Grunt czy spławik. Krótkie wędzisko jest przeznaczone do łowienia na krótkich dystansach. Tak samo jak wędzisko o małym ciężarze wyrzutowym i tego nie obejdziesz w żaden sposób. [2018-11-18 05:58]
Najważniejsze zeby nie miał wiecej jak 69cm po złożeniu. Wędka potrzebna na wyjazd - mało miejsca w aucie. Niestety wedki 3,60 nie mieszczą sie w tej granicy. Metoda tylko grunt. Ryby to leszcze, płocie, liny i moze jakis karpik sie znajdzie. Nie wedkuje na komercji. [2018-11-18 16:06]
spokojnie poniżej 3 metry,lepsze są,doświadczeni spiningiści i gruntowcy do łowienia na koszyk użwają krótszych wędzisk [2018-11-18 20:55]
Czyli twierdzisz że jak wymienię wszystkie swoje gruntówki na wędziska o długości poniżej 3 m to wejdę do grona tych doświadczonych gruntowców? [2018-11-18 22:00]
Jeśli karpiarze zaczną łowić wędziskami o długości 3 m. Kiedy z ofert firm wędkarskich znikną feedery po 3,6-4,2 m. Kiedy nad rzekami zamiast długich feederów zobaczę te poniżej 3 m o których piszesz. Osobiście skrócę swoje gruntówki i feedery. Jakaś siekiera w domu się znajdzie. :) Życzę powodzenia wszystkim łowiącym na grunt którzy zapatrzą się w Twoje rady i gruntówki poniżej 3m. Jednak to tylko mój punkt widzenia, przy Twoim doświadczeniu o którym też nie zapomniałeś wspomnieć marny i nic nie wart. [2018-11-19 06:20]
Ja mam na wyjazdy Robinsona dynacore 3.6 tele do 90 g i sobie chwalÄ, chyba nie ma wiecej niĹź 69 cm dĹugoĹci transportowej [2018-11-19 13:54]
Dynacore od Robinsona to pancerny kij. Mam też feedera i pickera. Za tę cene to świetne kije. [2018-11-19 17:15]
Święta racja, 3,6 m to absolutne minimum chociaż według mnie za krótkie. Osobiście szukałbym wędki o długości 3,9 a najlepiej 4,2 m. [2018-11-19 18:35]Krótkie wędzisko jest przeznaczone do łowienia na krótkich dystansach. Tak samo jak wędzisko o małym ciężarze wyrzutowym i tego nie obejdziesz w żaden sposób.
Znalazłem jeszcze takie cuda:
- DAM BACKBONE TELE 80 3.00M 30-80G
-CORMORAN PROFILINE TELE TRAVEL 300/70g
-Saenger Bionic fibre II Tele travel 70, 3,00m 25-70g
troche droższe ale moze ktos miał z nimi doczynienia i podzieliłby sie opinią. [2018-11-19 20:53]
A jeżeli jesteś początkujący,a na to wygląda to zacznij od lekkiego picera,poćwicz na mniejszej rybie a z czasem sam dojdziesz co Ci potrzeba. [2018-11-20 19:41]
Tak do konca to poczatkujacym juz nie jestem. Kilka lat sie łowi. Mam dobry sprzet feedery, pickery. Teraz potrzebny mi teleskop a nawet dwa bo dwu czy trzy skladowe wędki nie mieszczą sie do auta na dluzszy wyjazd. Mogłbym na pałe kupic ktoras z tych co wymieniłem ale chciałem sie wczesniej poradzic moze ktos posiada takowe i wystawi opinie. [2018-11-20 20:18]
.A jaką długość po złożeniu cię interesuje ??
Ja jakoś nie jestem przekonany do wędek teleskopowych ,od lat łowię na 2 i 3 częściowe wędki.
Co do długości to jest sprawa indywidualna Jedni wolą pickery 2,7 m inni wybierają feedery 3,9-4,2 i wolno im.
I profesjonalizm nie ma tu nic doi rzeczy,. Krzysiek @ryukon1975 preferuje długie i łowi na rzekach,ja np preferuję kije 3,30 cm i takimi najwygodniej mi się łowi. max dł to 3,6 ale to już ciut za dużo jak dla mnie ,inni łowią nieomal na podlodówki 1m na spina "po Amarykańsku"
3 częściówka 3,3 m po złożeniu ma 1,23 cm wg ,mnie nie jest to dużo a długość po złożeniu w sam raz jak na gruntówkę
Teleskopami nie łowię więc ci nie polecę.mam jakiegoś tele jaxona robi jako lekki spood ale łowić tym nie wygodnie. [2018-11-21 12:06]
Po złożeniu chcę mieć do 69cm, nie wiecej. Ja równiez preferuję kije 3.30 i tylko takie mam w swoim arsenale +3.90 sumowa. Ów teleskop potrzebny mi jest na wyjazdy wakacyjne i temu podobne z kompletem pasazerów, gdzie miejsca mam na styk. [2018-11-21 13:04]
No to fakt teleskop jest rozwiązaniem
są co prawda spinningi składowe tzw Travel nie wiem czy są wędki gruntowe tego typu.. [2018-11-21 16:07]
.A jaką długość po złożeniu cię interesuje ??
Ja jakoś nie jestem przekonany do wędek teleskopowych ,od lat łowię na 2 i 3 częściowe wędki.
Co do długości to jest sprawa indywidualna Jedni wolą pickery 2,7 m inni wybierają feedery 3,9-4,2 i wolno im.
I profesjonalizm nie ma tu nic doi rzeczy,. Krzysiek @ryukon1975 preferuje długie i łowi na rzekach,ja np preferuję kije 3,30 cm i takimi najwygodniej mi się łowi. max dł to 3,6 ale to już ciut za dużo jak dla mnie ,inni łowią nieomal na podlodówki 1m na spina "po Amarykańsku"
3Â częściówka 3,3 m po złożeniu ma 1,23 cm wg ,mnie nie jest to dużo a długość po złożeniu w sam raz jak na gruntówkę
Teleskopami nie łowię więc ci nie polecę.mam jakiegoś tele jaxona robi jako lekki spood ale łowić tym nie wygodnie.
Nie preferuję długich wędek tylko dobieram kije do warunków. Jeśli mam zamiar łowić 20 m od brzegu łowię quiverem o cw 40 g. Jednak jak zechcę łowic na dystansie 80 m to ten kij temu nie podoła. Potrzebny jest kij dłuższy i o znacznie większym cw. I broniąc tej wyższości krótkich wędzisk nie mieszajcie metod. Piszemy tu o gruntówce a spinning to zupełnie inna bajka. Coś o tym wiem bo łowię głównie na feedery i spinning właśnie. [2018-11-21 17:53]
Maksymalna długość spinningu czyli ta już rzadziej używana to około 3m. Zaś dla produkowanych gruntówek typu quiver, picker to minimum. Próbując połączyć te dwie skrajności nie można osiągnąć nic dobrego. Gdyby zaś iść dalej tym tokiem myślowym to by się okazało że kij o długości 3 m jest najlepszy do wszystkiego ale tak nie jest. [2018-11-21 18:14]
Najważniejsze zeby nie miał wiecej jak 69cm po złożeniu. Wędka potrzebna na wyjazd - mało miejsca w aucie. Niestety wedki 3,60 nie mieszczą sie w tej granicy.Ta wędka mieści sięw granicy 69 cm
https://www.wedkarski.com/wedki/3865-wedka-fish-hunter-telescopic-mikado.html [2018-11-21 19:05]
Bardzo pieknie wykonane i mocne wędzisko o dł transp. 63cm
https://allegro.pl/wedka-cormoran-black-master-tele-80-3-00-40-80g-i6634271555.html [2018-11-21 20:07]
.A jaką długość po złożeniu cię interesujeÂÂ ??
Ja jakoś nie jestem przekonany do wędek teleskopowych ,od lat łowię na 2 i 3 częściowe wędki.
I profesjonalizm nie ma tuÂÂ nic doi rzeczy,. Krzysiek @ryukon1975 preferuje długie i łowi na rzekach,ja np preferuję kije 3,30 cm i takimi najwygodniej mi się łowi. max dł to 3,6 ale to już ciut za dużo jak dla mnieÂÂ ,inni łowią nieomal na podlodówki 1m na spina "po Amarykańsku"
3ÂÂ częściówka 3,3 m po złożeniu ma 1,23 cm wg ,mnie nie jest to dużo a długość po złożeniu w sam raz jak na gruntówkę
Teleskopami nie łowię więc ci nie polecę.mamÂÂ jakiegoś teleÂÂ jaxona robi jako lekki spood ale łowić tym nie wygodnie.
Nie preferuję długich wędek tylko dobieram kije do warunków. Jeśli mam zamiar łowić 20 m od brzegu łowię quiverem o cw 40 g. Jednak jak zechcę łowic na dystansie 80 m to ten kij temu nie podoła. Potrzebny jest kij dłuższy i o znacznie większym cw. I broniąc tej wyższości krótkich wędzisk nie mieszajcie metod. Piszemy tu o gruntówce a spinning to zupełnie inna bajka. Coś o tym wiem bo łowię głównie na feedery i spinning właśnie.
Napisałem że łowisz na rzekach-warunki inne niż na wodzie stojącej. ,O co ci biega ?
Łowienie na większych odległościach to też "inksza inkszość".
Autor wątku ani słowem nie wspomniał o łowieniu na dużych dystansach ani o tym jak daleko zamierza wędkować .
Zresztą dobrze wiesz że na odległość rzutu ma wpływ wiele czynników ,nie tylko długość wędki.
Gość chce kupić TELESKOP . a to nie Mercedes ani Audi w wędkach .Teleskop to nie wędka do dalekich rzutów., nigdy nie stał koło wędki rzutowej (no chyba że w sklepie) .
Zresztą tak jak pisze Autor nie wspomniał o odległości łowienia więc nie potrzebnie sie upierasz i stwarzasz jakiś dodatkowy problem.
[2018-11-23 12:03]
Maksymalna długość spinningu czyli ta już rzadziej używana to około 3m. Zaś dla produkowanych gruntówek typu quiver, picker to minimum. Próbując połączyć te dwie skrajności nie można osiągnąć nic dobrego. Gdyby zaś iść dalej tym tokiem myślowym to by się okazało że kij o długości 3 m jest najlepszy do wszystkiego ale tak nie jest.
Minimalna długość produkowanych pickerów to 2.40 cm
Długość 2,70 cm to norma przy pickerach czy quiwerach ,nawet den Dragon ma serie "elite pro Quiver" o długości 2,75 cm a więc Długość 330 cm czy nawet te 300 cm jest6 długością całkowicie wystarczającą do łowienia w wodzie stojącej. [2018-11-23 12:14]