Zaloguj się do konta

Tatar z rybich filetów

utworzono: 2011/08/18 20:26

''Tatara z ryb'' przyżadza  się z filetów ryb, które mają czerwone mięso.
            Do wykonania potrzebujemy:
-kilogram świeżych filetów rybnych
- 1 średnia cebula
- 5 ogórków (mocno) zakiszonych
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 cytryna                                   PRZYGOTOWANIE
1. Filety (najlepiej z ŁOSOSIA, pstrąga ) kroimy w drobne paseczki, listki i rzucamy  do         miski.
2. Do pokrojonych filetów dolewamy sok ( bez pestek ) z cytryny.
3. Jak najdrobniej kroimy cebulę i ogórki kiszone i rzucamy                                            (z sokiem ogórkowym)    do   pokrojonych filetów   wszystko mieszając.
4. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na cały dzień) aby   smaki się przegryzły.
5 ? Dodajemy 1 surowe jajko i wszystko mieszamy.
6 ? Do smaku dodajemy sól i pieprz.
                             
                                 PAMIĘTAJCIE

    Sól do czerwonego mięsa dodajemy przed podawaniem potrawy inaczej sól wchłonie wodę z mięsa i nie będzie smaczna!!!!!!!! [2011-08-18 20:26]

Ja bym mięsko przede wszystkim zmielił a nie siekał, a po drugie dałbym same żółtka a nie całe jajko, no i nie wyobrażam sobie tatara bez sporej ilości pieprzu i maggi. [2011-08-19 09:19]

nmiasto

Ja bym dodał jeszcze coś do odkażania od środka :) np cos z miodem [2011-08-19 10:33]

arekde

Tradycyjny tatar jest robiony z mięsa mielonego...rybi najlepiej z drobno siekanego.

Maggi i pieprz to podstawa....i żółtko.

[2011-08-19 20:36]

Pisałem ten tekst o tatarze szybko i zgadzam się co do samego żółtka, ale
zamiast Magi możesz użyć Wegety  a z drobno krojonym mięsem też jest
dobrrrrrrrre  i nie musisz myć maszynki.
[2011-08-20 22:16]

panzyt

Nie każdy lubi cebulę.Radzę spróbować z płatkami czosnku-reszta bez zmian. [2011-09-12 14:00]

pawelz

Robiac tatar z lipienia, mielilem.
Ale naprostowali mnie ludzie ktorzy potrafili przyrzadzic naprawde dobry tatar.
Mieso nalezalo odrywac od ryby po kawalku paluchami. Nie wolno mielic. Tez bylem w szoku jak to uslyszalem a w jeszcze wiekszym jak sprobowalem. Na jednym ze zlotow. Poezja.
Oczywiscie czyms tam jeszcze doprawiali.
Szkoda ze lipieni w Polsce prawie nie ma :(
[2011-09-12 14:34]

Jak to nie ma?Zapraszam na Podkarpacie.
[2011-09-12 15:19]

pawelz

To co zostalo z lipieni to smiech. Niestety. Owszem, San czy kilka innych odcinkow NK na innych rzekach zachowalo jakies populacje w miare stabilne lipienia. Zaczyna sie pojawiac nawet w Dunajcu.
Ale takich ryb i w takich ilosciach jak byly podczas moich pierwszych krokow z muchowka (rok 2000) juz chyba na normalnych wodach nie bedzie. Jak przypomne sobie Dunajec, Bobr czy San to lezka kreci sie w oku. Na podkarpackich rzeczkach (Ropa, Biala Tarnowska) lowilem bardzo malo i nie znam ich.
[2011-09-12 15:27]

No to żałuj
[2011-09-12 18:12]

cierpliwy1

Koledzy coraz więcej ryb zarażone są nicieniem ,szczególnie okonie ,więc trzeba sie bardzo zastanowić nad tatarem z rybek.Dostanie się do jelit takiego dodatku grozi perforacją jelita.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka
[2011-09-12 20:02]

kol.cierpliwy dobrze mówi
[2011-09-12 22:30]

pstrag222

ja miesko z ryby siekam a z pstraga kroje na paski, z przypraw tylko i wyłacznie knorr do mies bazylia olej i cebulka nic poza tym.
a taki przepis jak wyzej nie pasuje mi do ryb raczej do prawdziwego tatara
ale kazdy ma swoj gust i smak
[2011-09-23 13:01]