Karaś srebrzysty jest uważany za gatunek autochtoniczny dorzecza Amuru. Został introdukowany w środkowej i wschodniej Europie, na Syberii, w zlewiskach Morza Czarnego, Kaspijskiego,Aralskiego i Azowskiego.
Biotop: Śródlądowe wody słodkie.
Z wyglądu podobny do karasia chińskiego, ale inaczej ubarwiony – grzbiet stalowogranatowy, boki srebrzyste. Inne widoczne zewnętrzne różnice polegają na tym, że jest trochę mniej wygrzbiecony. Górna krawędź płetwy grzbietowej jest nieco wklęsła. Ostatnie, twarde promienie płetwy grzbietowej i odbytowej są bardzo grubo piłkowane.
Karaś srebrzysty nie tylko wygrywa w konkurencji pokarmowej poprzez co zmniejsza się liczba naszych karpiowatych. Dodatkowo rozmnażając sie z innymi karpiowatymi skutecznie utrudnia rozmnażanie się naszych gatunków ryb. W niektórych okręgach już wprowadzono zakaz wypuszczania karasi srebrzystych. Myślę że ten przepis zostanie wkrótce wprowadzony we wszystkich.
Amen !
(2014/05/21 21:29)Karaś srebrzysty nie tylko wygrywa w konkurencji pokarmowej poprzez co zmniejsza się liczba naszych karpiowatych. Dodatkowo rozmnażając sie z innymi karpiowatymi skutecznie utrudnia rozmnażanie się naszych gatunków ryb. W niektórych okręgach już wprowadzono zakaz wypuszczania karasi srebrzystych. Myślę że ten przepis zostanie wkrótce wprowadzony we wszystkich.
Amen !
Czyżby zmiany na lepsze?
Co do tych wymiarów i wagi to mam wątpliwości z własnego doświadczenia: 47 cm 2,15
52 cm 2,44kg.
Moze tak zwani wiaderkowicze ktorzy jadac z zywcem nad wode w pogoni za szczupakiem nie wypuszczali karasi zlapanych w dziadkowym stawie , zostało kilka rybek to siup do wody i zarybiali tym sposobem jezior i rzek tym watpliwym cudactwem .Tak zabić i nie wrzucać do wody z której nie pochodzą.
- Rozmiary
Długość ciała przeciętnie do 15–35 cmMasa ciała przeciętnie do 1,5 kgCo do tych wymiarów i wagi to mam wątpliwości z własnego doświadczenia: 47 cm 2,15
52 cm 2,44kg.
Też łowiłem większe, ale wyłącznie na wielkich rzekach, to nie były z zarybień, najwidoczniej za czasów wojennych. (2014/05/22 08:28)![]()
darek-salamon
Az mnie trzęsie nazwa karp i dobrze ze sie nie rozmnażaja jak te cudaki ( japonce) w nerze jest ich masa ,łapalem takie ponad 1,5 kg dzieki temu ze stawy hodowlane ( rzeczka plynie między stawami)przy odlowach karpia wyrzucaja to do rzeki jako chwast.Są piękne z wygladu z odcieniem zlotym bo pokrzyżowane z karpiami,ale tylko z wygladu.O reszcie nie chce mi sie nawet gadać. (2014/05/22 12:36)