Tarło szczupaka i sandacza na poczatek maja
utworzono: 2010/05/01 21:26
mam pytanie:
czy ktos zlapal ostatnio (doroslego(moze juz sie trzec)) szczupaka lub sandacza ktory mial ikre? z tego co wiem to szczupak powinien byc juz dobry miesiac po tarle a sandacz tak teraz odbywa tarlo pytam po to poniewaz jestem teraz w Szwecji i tu ryba jeszcze ma ikre
czy to znaczy ze jesli pojde na ryby to nie beda braly?
((((((sandacz i sum gdy odbywa tarlo atakuje wszystko co sie ruszy kolo jego ikry czyli gniazda)))))))
(szczupak żeruje dopiero po tarle)
____________________________________(przynajmniej tylko tak slyszalem)
czy to znaczy ze jesli pojade na ryby to nie beda braly?
[2010-05-01 21:26]to znaczy ze teraz sie ich nie lowi - nie wazne czy biora czy nie - NIE LOWIMY TYCH RYB KTORE ODBYWAJA TARLO I OBEJMUJE JE OKRES OCHRONNY
[2010-05-01 22:20]
Cześć kolego Szymon14!:)
Ja byłem rok temu w Szwecji, dokładnie w tym samym czasie (przełom kwietnia-maja) i złowiłem 1-go maja samicę szczupaka 104 cm, która jeszcze gubiła ikrę, jak była na łodzi.
Ogólnie łowiło nas trzech i złowiliśmy kilka samic, które były jeszcze nabite ikrą!
[2010-05-01 23:41]a gdzie je łapałeś? bo bym sobie pojechal ale to prosze o szybka odpowiedz poniewaz jesli jechac to mogl bym tylko jutro:( [2010-05-02 00:44]
No niestety nie miałem jak napisać wcześniej:(
Domek mieliśmy na wyspie Raggarö, jeśli wiesz gdzie to jest:)
Tu masz relację z tego dnia:)
[2010-05-02 13:58]mojego taty znajomi byli wczoraj na rybach zlapali farciarsko sandacza 2kg i szczupaka 2,5kg (nie mialy ikry i ani mleczaka)
bylem dzisiaj na rybach lapalem w prawdzie jakies 90min ale nawet nic nie uderzylo
nie wiem niestety gdzie to jest mozliwe ze przejezdzalem tam kilka razy ale tak na zawolanie nie wiem gdzie to:) pozdrawiam
[2010-05-02 19:07]W tym roku złowiłem już trzy szczupaki w Polsce...nie miały ani ikry ani mleczu...na mojej gliniance szczupaki tarły się na początku do połowy kwietnia...Pozdrawiam [2010-05-02 21:25]