Zaloguj się do konta

Tarło szczupaka i sandacza na poczatek maja

utworzono: 2010/05/01 21:26
Szymon14

mam pytanie:

czy ktos zlapal ostatnio (doroslego(moze juz sie trzec)) szczupaka lub sandacza ktory mial ikre? z tego co wiem to szczupak powinien byc juz dobry miesiac po tarle a sandacz tak teraz odbywa tarlo pytam po to poniewaz jestem teraz w Szwecji i tu ryba jeszcze ma ikre

czy to znaczy ze jesli pojde na ryby to nie beda braly?

((((((sandacz i sum gdy odbywa tarlo atakuje wszystko co sie ruszy kolo jego ikry czyli gniazda)))))))

(szczupak żeruje dopiero po tarle)

____________________________________(przynajmniej tylko tak slyszalem)

czy to znaczy ze jesli pojade na ryby to nie beda braly?

[2010-05-01 21:26]

to znaczy ze teraz sie ich nie lowi - nie wazne czy biora czy nie - NIE LOWIMY TYCH RYB KTORE ODBYWAJA TARLO I OBEJMUJE JE OKRES OCHRONNY
[2010-05-01 22:20]

wedkarz2309

Cześć kolego Szymon14!:)

Ja byłem rok temu w Szwecji, dokładnie w tym samym czasie (przełom kwietnia-maja) i złowiłem 1-go maja samicę szczupaka 104 cm, która jeszcze gubiła ikrę, jak była na łodzi.

Ogólnie łowiło nas trzech i złowiliśmy kilka samic, które były jeszcze nabite ikrą!

[2010-05-01 23:41]

Szymon14

a gdzie je łapałeś? bo bym sobie pojechal ale to prosze o szybka odpowiedz poniewaz jesli jechac to mogl bym tylko jutro:( [2010-05-02 00:44]

wedkarz2309

No niestety nie miałem jak napisać wcześniej:(

Domek mieliśmy na wyspie Raggarö, jeśli wiesz gdzie to jest:)

Tu masz relację z tego dnia:)

http://www.naryby.com/mlody-podnosi-poprzeczke/

[2010-05-02 13:58]

Szymon14

mojego taty znajomi byli wczoraj na rybach zlapali farciarsko sandacza 2kg i szczupaka 2,5kg (nie mialy ikry i ani mleczaka)

bylem dzisiaj na rybach lapalem w prawdzie jakies 90min ale nawet nic nie uderzylo

nie wiem niestety gdzie to jest mozliwe ze przejezdzalem tam kilka razy ale tak na zawolanie nie wiem gdzie to:) pozdrawiam

[2010-05-02 19:07]

lowca Hubert

W tym roku złowiłem już trzy szczupaki w Polsce...nie miały ani ikry ani mleczu...na mojej gliniance szczupaki tarły się na początku do połowy kwietnia...Pozdrawiam [2010-05-02 21:25]