Tarło szczupaka - dziwna sprawa !
utworzono: 2016/09/29 11:18
Na początku witam wszystkich forumowiczów.
Panowie nie wiem czy w dobrym miejscu założyłem ten wątek, jeśli nie tu powinienem to zrobić z góry przepraszam.
Wczoraj byłem ze spinningiem nad niewielkim 10ha jeziorkiem. W sumie to chciałem przetestować spodniobuty, które wczoraj kupiłem i zdarzyła się wydaje mi się dziwna sytuacja. Byłem ok. 1,5 godz. - w tym czasie złowiłem 2 szczupaczki. 1-szy 45 i drugi 55cm. 1-go od razu wypuściłem i drugiego też chciałem, ale połknął za bardzo przynęte i po wyczepieniu nie był w zbyt dobrej kondycji dlatego zabrałem go ze sobą. I teraz sedno sprawy, ponieważ niestety miał w sobie ikrę ! ( jakbym wiedział po wyhaczeniu wypuściłbym go, może by przeżył). O tej porze roku nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło, żeby szczupak na przełomie lata i jesieni miał ikrę. Co o tym sądzicie ? [2016-09-29 11:18]
Wcale to nie jest dziwne, już w maju większość szczupaków ma ikrę, te, które nie mają ikry, to mają mlecz. Normalna sprawa. [2016-09-29 12:01]
Jak już wcześniej wspomniałem nigdy wcześniej takiej sytuacji nie miałem. Szczupak przecież ma tarło zima/wiosna, a w sumie dopiero lato sie skończyło. Ale skoro tak mówisz, to musiałeś się już z tym wcześniej spotkać. Dzięki za odp. i pozdrawiam [2016-09-29 12:48]
Warto wypuszczać bo często nawet ta mocno przetrenowana ryba ma większe szanse na przeżycie niż Ci się wydaje. To po pierwsze.
To, że szczuapki i okonie nabierają ikry już w październiku to normalne i nie ma w tym nic dziwnego. [2016-09-29 14:56]
Normalne , często trafialłem szczupaki z ikrą w maju , czerwcu , lipu . sierpniu , wrzesniu i później przy czym późno jesienne szczupaki maja ikre o tyle te letnie często nie sa wytarte po wiośnie z powodu braku warunków do tarła. [2016-10-01 20:19]
Witam
Tak, ikra w październiku to nic dziwnego. Ja osobiście uważam,że okres ochronny dla szczupaka jest źle określony. Właśnie przez tę ikrę. Samice w grudniu są tak pełne ikry, że aż ich brzuchy wyglądają nienanutarlnie. Szkoda przecież łowić ryby pełne ikry. Uważam,że zmiany klimatyczne przesunęły okres tarła szczupaka. Według mnie już w marcu-kwietniu jest na 100 % wytarty. Kilka lat temu widziałem w lutym na małej rzeczce zgromadzenie tarłowe szczupaka, samica rzędu 70-75 cm i kilka samczyków po 40-55 cm.
Dlatego w grudniu - nie łowię szczupaka.
Pozdrowienia [2016-10-04 10:55]
@Naru pytanie już padło i wszyscy wiedzą, że był zdrowy i póki co jakoś tam egzystował w swoim być może ubogim środowisku na ale doczekał się spotaknia z tobą i tak zakończmy. Ikra przez wszystkie nasze gatunki rodzime jest tworzona powoli niedługo po odbytym tarle. O tej porze roku każda ryba ( samica oczywiście ) obojętnie czy to drapieżnik czy tzw. białoryb ma wykształconą ikrę w zależności od gatunku mniej lub bardziej a to zależy od okresu tarła. Zdarzają się ryby niewytarte z różnych powodów bo środowisko z biegiem lat zmienia się zbyt szybko a i presja wędkarska robi swoje. Z wielu informacji jakie dane było mi ogarnąć niewytarta samica wchłania ikrę w "siebie" by nie tracić własnej masy. [2016-10-13 16:43]
Przecież każda ryba musi mieć czas na wykształcenie ikry i jej rozwój ,także jesień to normalny czas na ryby z ikrą czy też mleczem i nie ma się czemu dziwić. Wypuszczanie zaś ryb ma sens nie tylko jak mają już w sobie ikrę i mlecz. Te wypuszczane w grudniu mają tylko większe szanse ,że ich ktoś ponownie nie wyciągnie. [2016-10-13 23:27]