Tarło lina na jeziorach
utworzono: 2013/06/23 12:41
Witam
Na małym stawie, na którym od nie dawna zacząłem wędkować złowiłem kilka linów tak około 4 dni temu zauważyłem, że zaczęło się tarło lina, kiedyś czytałem, że podczas tarła nie ma, co liczyć na brania. Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się ile trwa tarło lina i kiedy po tarle zaczyna żerować? Słyszałem, że po tarle lin bierze jak szalony.
Dzięki wielkie za podpowiedzi J
[2013-06-23 12:41]Lin tak od połowy czerwca zaczyna tarło, trwa to do ok. końca 2 tyg. lipca (na moim łowisku tak to wygląda). Jeśli lin ma tarło to można go oczywiście złowić o czym sam się przekonałem, nie wszystkie sztuki trą się jednocześnie i tak samo długo :) Ale o wiele ciężej o lina w tarle oczywiście :) [2013-06-23 16:39]
Mi właśnie w tym okresie lepiej biorą liny
No tak jak nie raz wspomniałem, wiele czynników zależy od łowiska :) [2013-06-23 22:24]
W sobote planuje wybrac sie no polow wiec postaram sie jakos przyblizyc temat.W ubiegla sobote mialem calkiem ladna sztuke ale niestety okazala sie sprytniejsza ode mnie i zbiegla:) ale 2 tyg przed rozpoczeciem tarla udalo mi sie zlapac 44cm 1,490 kg:)
[2013-06-24 17:48]
witam łowie na małym jeziorku i tydzień temu złapalem lina 52cm 2.25kg
ładny wynik, gratulacje. Na moim zbiorniku z większych ryb bierze tylko lin. Ostatnio złapałem 0.75kg i kolega wędkarz stanowisko obok 2 podobne linki, a nastawiony był na karpia oraz amura, którego już nie złapał od początku maja. W akwenie jest ich bardzo dużo, ale coś nie biorą. Jadę na lina we środę. Od godziny 16 aż do północy i zobaczymy jakie będą wyniki. Rzekomo ładnie podchodzi pod brzeg lin po zapadnięciu zmroku :] zobaczymy czy mój bat da radę wyjąć coś większego niż 1kg :D Pozdrawiam i życzę wszystkim kolegom powodzenia :D [2013-07-01 21:05]