Tarło karpia i amura
utworzono: 2013/04/23 11:52
Witam, Mam moze smieszne co na niektorych pytanie.. czy to mozliwe ze karp i amur ma juz tarlo? staw w lesie plytki do 2.5m glebokosci, Wywiozlem zestawy pod drugi brzeg ( pod trzciny na plycizne ) po jakims czasie zaobserowalem ze 20 m od mojego zestawu wzdluz czcin,cos co chwile buszuje tam na plyciznie... poszedlem tam, i najpierw w polowie drogi do miejsca docelowego zobaczylem amury ( male 50-60 cm ocieraly sie o czciny i podwodne zielsko, przeplywal tez taki ponad 10 kg... ide dalej i w miejscu docelowym (jakies 30 m od tych amurow) tra sie male karpie od 40cm do 50cm. O co tu chodzi? jest sens wogole w tym czasie wedkowac? :) a moze ma ktos polecic ciekawe lowisko karpiowe blisko opola albo w wojewodstwie?
[2013-04-23 11:52]
Spróbuj łowić na pływający chleb, na pewno będą efekty. A czy one się trą to nie jestem pewny, na moim łowisku też pływają amury przy samej powierzchni, ale to takie do 10cm. [2013-04-23 14:03]
Nie trą się.Za zimna woda aby się tarły woda musi przekraczać 20 stopni karp i amura raz na kilka lat się rozmnażają i to głownie w upalne lata w przełomie Maja i czerwca [2013-04-23 14:43]
Tarło karpi rozpoczyna się zwykle, gdy temperatura wody przekroczy temperaturę 20 st. Celsjusza. Idąc tym tropem, śmiem zaprzeczać twojemu twierdzeniu. Może po prostu się wygrzewały? [2013-04-23 14:48]
Linek1998 i ayshan piszecie głupoty które przeczytaliście w necie, to wcale nie jest reguła, przez ta popieprzoną zimę, można by pomyśleć że tarło się przesunie trochę do przodu a jest zupełnie na odwrót, teraz ryby trą się trochę wcześniej niż zazwyczaj i nie patrzą na termometr czy już mogą czy nie! Zieelik więc to co widziałeś nad wodą było najprawdopodobniej tarłem, a koledzy wyżej wymienieni chyba nadal siedzą przed komputerami w przeciwieństwie do Ciebie, pozdrawiam i połamania. [2013-04-23 15:05]
Oooo, wielki Panie ichtiologu, przepraszam za wypowiedzenie własnego zdania. Wyrażam skruchę i postanawiam poprawę w postaci pójścia w pańskie ślady. Jeśli jest tak napisane w literaturze wędkarskiej, to uważam to za wiarygodne fakty. Nie wiem dlaczego miałbym mieć ku temu jakiekolwiek wątpliwości. A patrzenie na mnie i kolegę Linek1998 jak na gówniarzy nie widzących innego życia poza wirtualnym, uznaję za czysto stereotypowe. [2013-04-23 23:33]
Linek1998 i ayshan piszecie głupoty które przeczytaliście w necie, to wcale nie jest reguła, przez ta popieprzoną zimę, można by pomyśleć że tarło się przesunie trochę do przodu a jest zupełnie na odwrót, teraz ryby trą się trochę wcześniej niż zazwyczaj i nie patrzą na termometr czy już mogą czy nie! Zieelik więc to co widziałeś nad wodą było najprawdopodobniej tarłem, a koledzy wyżej wymienieni chyba nadal siedzą przed komputerami w przeciwieństwie do Ciebie, pozdrawiam i połamania.
Koledzy Linek1998 i ayshan piszą prawdę a nie głupoty jak sugerujesz kolego Dandol i gdybyś poczytał trochę na ten temat (nie w internecie :)) to byś wiedział że wszystkie karpie i amury w Polsce pochodzą z sztucznego zarybienia.
Gdy już przeczytasz to idź nad wodę i sprawdź to w praktyce, najlepiej próbując złowić te małe świeżo "urodzone" karpie.:))
[2013-04-24 06:36]
nie wszystkie karpie kolego zdarza się coraz więcej przypadków tarła karpi przynajmniej bo znam pare zbiorników w których co roku zazwyczaj się wycierają karpie i nie pochodzą ze sztucznego zarybienia [2013-04-24 06:49]
nie wszystkie karpie kolego zdarza się coraz więcej przypadków tarła karpi przynajmniej bo znam pare zbiorników w których co roku zazwyczaj się wycierają karpie i nie pochodzą ze sztucznego zarybienia
Widocznie żyjesz w cieplejszym kraju jak ja bo u mnie żadna woda nie osiąga warunków termicznych potrzebnych do tarła karpia i nigdy nie widziałem czy nie złowiłem karpia mniejszego od zarybieniwego kroczka.
[2013-04-24 06:54]
CześćKrzysztof na żwirowni na którą jeżdżę złowiono trzy małe karpiki ( tej wiosny ).Wszyscy łącznie z PZW zaklinają się, że nikt tam karpikami nie zarybiał. Skąd się więc wzięły?
JK [2013-04-24 07:23]
Nie wiem Janusz może jakieś tarło wyszło. Jednak jak to mówią wyjątek potwierdza regułę.
U mnie na rzece za komuny w latach osiemdziesiątych tez były karpie,komuna waliła to wszędzie w wielkich ilościach jak się skończyły zarybienia skończył się i karp. Nie złowiłem żadnego na rzece już od ładnych kilkunastu lat.
[2013-04-24 07:35]
Tak Krzysztof - to tylko nieliczne wyjątki.Co prawda też uważam, że na tarło karpi jest zdecydowanie za wcześnie a woda jest za zimna.
JK [2013-04-24 08:04]
Dokładnie Janusz jeśli gdzieś wystąpią korzystne warunki do tarła karpia to na pewno nie w kwietniu tego roku.:)
[2013-04-24 08:12]
Czasami karp przystępuje do tarła i to skutecznie, w moim stawie nie zarybiałem karpiami od 2 lat, a trafiały się rok temu okazy po 5 cm na skórkę od chleba.
Dla kolegów opierających się o literaturę - proponuje więcej poczytać gdyż w sporej części literatury jest wskazane, że karp się wyciera jeżeli są do tego odpowiednie warunki naturalne w zbiorniku. No chyba ze jesteśmy zwolennikami " niepokalanego poczęcia karpia " :]
[2013-04-24 09:44]
Czasami karp przystępuje do tarła i to skutecznie, w moim stawie nie zarybiałem karpiami od 2 lat, a trafiały się rok temu okazy po 5 cm na skórkę od chleba.
Dla kolegów opierających się o literaturę - proponuje więcej poczytać gdyż w sporej części literatury jest wskazane, że karp się wyciera jeżeli są do tego odpowiednie warunki naturalne w zbiorniku. No chyba ze jesteśmy zwolennikami " niepokalanego poczęcia karpia " :]
W stawie nie ma warunków naturalnych.
Staw to sztuczny zbiornik stworzony przez człowieka. U nas zazwyczaj do hodowli karpia więc pod warunki jakich potrzebuje karp do szybkiego przyrostu. Płytki, mocno nagrzewający się latem.
W naturze takie wody to rzadkość.
[2013-04-24 10:13]
W stawach, które dzierżawie karp się wyciera na bank ;] kilka lat nie były zarybiane, aż do wiosny ubiegłego roku. Wpuszczałem wyrośnięty kroczek, a jesienią złowiłem karpika wielkości pudełka od zapałek. W cichych, niezbyt głębokich zbiornikach karpie trą się na potęgę jeśli im się nie przeszkadza. [2013-04-24 11:53]
witam
nie prawda jest ze karp sie nie wyciera bylem na stawach małych i dużych gdzie tarło to norma sam lowiłem tam karpiki po 5-10cm i na pewno nikt ich tam nie wpuszczal(tych malych)
pozdrawiam
[2013-04-24 13:03]To że karp się trze w polskich zbiornikach w okresie od maja do lipca to wiadomo ale niestety bardzo, bardzo rzadko coś z tego wynika :) gdyż na narodziny karpia musi sie złożyć naprawdę wiele czynników a druga sprawa jak się nawet uda to najczęściej małe karpiki nie przeżywają pierwszej zimy, choć znam przypadki że się udało :)))
[2013-04-24 13:08]
Ikra,zarówno u karpi jak i amura białego rozwija się w normalnym trybie a więc kilka miesięcy.Jeżeli woda osiągnie temperaturę ok 23 stC to na płytkich,zarośniętych wodach karpie przystępują do tarła.Jest to najczęściej koniec maja ,czerwiec.Jeżeli temperatura wody nie osiągnie takiej temperatury to ikra jest wchłaniana i nie dochodzi do tarła.Amur biały przystępuje do tarła gdy temperatura wody osiągnie powyżej 27 stC.Z tego wynika,że w naszych wodach w korzystnych warunkach karpie mogą się rozmnażać,natomiast amury nie.Kolego zieelik,ani amury ani karpie nie wytarły się w tym roku na łowisku o którym piszesz.A młodym ichtiologom zabierającym głos w tej dyskusji polecam trochę powściągliwości bez odpowiedniej wiedzy. [2013-04-24 16:41]
Odgrzebuję temat może komuś się przyda. Mieszkam w woj. małopolskim i we wszystkich stawach karp w ostatnich latach trze się co roku. W moim stawie trą się końcem maja-czerwiec. Co roku mam mnustwo małych karpi wszystkie pełnołuskie. Na jesień mają średnio 12cm. Mamy cieplejsze lata także warunki do tarła są. Zdarzają się jeszcze niedowiarki co nie mogą uwierzyć że ta ryba bez problemu się rozmnaża.
Na gminnym stawie w mojej miejscowości o powierzchni ok 0,5h było wpuszczone kilkanaście szt karpia ok 1-1,5kg. Tak się rozmnożyły że ok 2lata temu wystarczyło wsadzić rękę do wody i małe karpiki tylko cmokały i łapały za palce. Było tego tysiące. Rzadko były karmione także rzucały się na wszystko. W 2016r na wiosnę wpuszczone zostały szczupaki 21szt. 50-65cm. Pokarmu miały mnustwo w postaci tego małego karpia, karasia. Koledze udało się wyciągnąć we wrześniu największego na 76cm. Przyrosty na prawdę ogromne. W tym roku na pewno się wytrą. Na jesień myślę że niektóre będą miały ok. 90cm. Z kilkoma kolegami staramy się jak najlepiej dbać o ten zbiornik żeby mieć ciekawą wodę pod nosem. Kumpel mieszka zaraz przy tej wodzie. Z warsztatu samochodowego przez okno ma świetny widok na cały staw a spędza tam mnóstwo czasu także jest madzór żeby nikt się nie panoszył. Jedynym minusem jest to że gmina wpuściła 100szt. amura 1-1,5kg teraz mają ok 5kg. musimy ich sporo odłowić bo nie ma żadnych roślin. Wcześniej był problem z zieleniną, wszystko zarośnięte było i zamólone. teraz głębokość ponad 2m w najgłębszym miejscu. Na dniach będziemy zarybiać linem. W póżniejszym terminie płoć i wzdręga. Przymierzamy się też żeby dorzucić samdacza. Na chwilę obecną nie ma co narzekać bo już ładne okazy przekraczające 5kg pływają. [2017-04-07 18:20]
Polecam Rzeczyce (dzierżno duże k. Gliwic) od południowej strony , zatoczki przed wałem , maj, czerwiec , tysiące karpi pełnołuskich trą się na potęgę , sztuki od kilograma do kilkudziesięciu...
Widziałem w zeszłym roku. Nie wiem czy coś z narybku przeżyje ale przypuszczam że tak , a zbiornik ogromny. Polecam niedowiarkom. [2017-04-07 19:44]
Z autopsji wiem że podczas powodzi tej stulecia w latach 90 ubiegłego wieku która była w czerwcu i lipcu na nadnidziańskich łąkach karp się wytarł. Po zejściu wody maruderzy zosały w rowach melioracyjnych i starorzeczach i oczkach. łowiliśmy je i przenosili do rzeki lub głębokich stawów Bo tam gdzie woda wysychała jadły je ptaki. Były ich tysiące nie do uwierzenia. Zostały też matki , takie maciory po 20 kg nie wierzyłem że w Nidzie mogą być takie karpie wtej ilości i wielkości.
Amur w Polsce sie nie wytrze tylko gdzieć w Chinach Rosji i tylko w rzekach górskich o bystrym nurcie i ciepłej wodzie - 100 %
Karp w stawie sztucznym no nie wiem te na łąkach co pisałem tarły się na płytkiej wodzie w wysokiej trawie a woda miałe ok 24 C przez koło miesiąc, Czytałem że karp trze się nieraz na niby bo tyka mu zegar biologiczny ale jek nie ma warunków to tylko ruchy i pozory Na jesieni złowisz takiego karpia z czarną ikrą - spaloną . [2017-04-07 20:06]
Witam. Mogę się wypowiedzieć w tym temacie z własnego doświadczenia ponieważ sam posiadam staw. Każdy z forumowiczów wypowiadających się powyżej ma rcję. Niewątpliwie karp w Polsce przystępuje do samodzielnego tarła. Tarło karpi występuje w maju i czerwcu. Zależy to od warunków atmosferycznych. Aby mógł to zrobić w zbiorniku muszą występować odpowiednie warunki. Powinna występować duża ilość roślinności wodnej gdzie karp składa ikrę, oraz woda powinna być ciepła i przekraczać temperaturę 20 stopni. Takie warunki mogą występować w zbiornikach wodnych w okresie letnim.
To czy takie warunki wystąpią zależy od zbiornika. W rzekach, dużych głębokich jeziorach, w zalewach przepływowych, itd. woda jest chłodniejsza, nie nagrzewa się intensywnie, i karp może nie przystępować do tarła bo nie będą spełnione warunki. Więc forumowicze mówiący, że w ich wodach karpie się nie trą mają rację.
Natomiast w gospodarstwach hodowlanych gdzie stawy są tworzone pod rozmnażanie się karpia, nasłonecznionych żwirowniach, prywatnych stawach, płytkich jeziorach, jeziorach bez przepływu, itd. gdzie woda szybciej się nagrzewa, nie miesza się karpie z powodzeniem się trą. Więc ci forumowicze mówiący, że w ich wodach karpie się trą też mają rację.
Z własnego doświadczenia wiem, że karpie u mnie w stawie z powodzeniem się trą i nie są to duże osobniki takie 40-45cm już podchodzą do tarła, a w stawie wcale nie mają do tego bardzo dogodnych warunków ponieważ nie występuje w nim jeszcze zbyt wiele roślin, pojedyńcze sztuki.
Zawsze mogą występować wyjątki, ponieważ mamy coraz cieplejsze lata, więc karpie mogą podchodzić do tarła w coraz to większej ilości zbiorników, może to też występować w niektórych akwenach nie co rok, a wtedy gdy będą dogodne warunki w danym roku. Nawet i w dużym głębokim jeziorze może być rok gdzie będzie gorące upalne lato, nie wystąpią sztormy i porywiste wiatry gdzie nie będą mieszać wody, i w jakiejś zatoce tczcinowej może dojść do tarła. Pozdrawiam.
[2017-08-19 09:02]
Witam. Moj staw jest idealnym przykladem, ze tarlo karpia , a nastepnie wyleg jest jak najbardziej mozliwy . Na chwile obecna w stawie plywaja male karpie krolewskie, pelnoluskie , a niektore karpie sa cale czarne. Pozdrawiam [2017-08-20 17:42]
Witam Potwierdzam że karpie w naszych wodach w sprzyjających warunkach się wycierają. Posiadam dwa małe stawki i w obydwu karp się wyciera. Jeden o wymiarach około 10x 30 i głębokości maksymalnej 1,5m , drugi 10x10 głębokość w zależności od pory roku wacha się w granicach 2,5m wiosną i latem spada poniżej metra. W tym roku również karp się wytarł na pewno w mniejszym zbiorniku w większym nie wiem ale wydaje mi się że nie. Jesienią zrobię kontrolne odłowy to będę wiedział dokładnie. [2017-08-23 02:34]