Linek1998 i ayshan piszecie głupoty które przeczytaliście w necie, to wcale nie jest reguła, przez ta popieprzoną zimę, można by pomyśleć że tarło się przesunie trochę do przodu a jest zupełnie na odwrót, teraz ryby trą się trochę wcześniej niż zazwyczaj i nie patrzą na termometr czy już mogą czy nie! Zieelik więc to co widziałeś nad wodą było najprawdopodobniej tarłem, a koledzy wyżej wymienieni chyba nadal siedzą przed komputerami w przeciwieństwie do Ciebie, pozdrawiam i połamania.
nie wszystkie karpie kolego zdarza się coraz więcej przypadków tarła karpi przynajmniej bo znam pare zbiorników w których co roku zazwyczaj się wycierają karpie i nie pochodzą ze sztucznego zarybienia
Czasami karp przystępuje do tarła i to skutecznie, w moim stawie nie zarybiałem karpiami od 2 lat, a trafiały się rok temu okazy po 5 cm na skórkę od chleba.
Dla kolegów opierających się o literaturę - proponuje więcej poczytać gdyż w sporej części literatury jest wskazane, że karp się wyciera jeżeli są do tego odpowiednie warunki naturalne w zbiorniku. No chyba ze jesteśmy zwolennikami " niepokalanego poczęcia karpia " :]
witam
nie prawda jest ze karp sie nie wyciera bylem na stawach małych i dużych gdzie tarło to norma sam lowiłem tam karpiki po 5-10cm i na pewno nikt ich tam nie wpuszczal(tych malych)
pozdrawiam
(2013/04/24 13:03)