Tarlisko dla szczupaka
utworzono: 2018/01/17 12:23
Siemka
Posiadam większy staw w którym jest kilknaście szczupaczków, chciałbym je rozmnożyć poprzez zbudowanie sztucznego tarliska które by stworzyło dogodne miejsce do wytarcia tej ryby. I tutaj pytanie, z czego mógłbym zbudować owe tarlsiko, chętnie przyjme jakieś porady/wskazówki, dodam że w tym stawie nie ma roślinności, i od tego roku w wodzie gości jedno przewalone drzewo, pozatym jest tam dużo karasia.
Z góry dzięki za pomoc [2018-01-17 12:23]
Szczupak do rozrodu lubi pĹycizny, starorzecza, dno poroĹniÄte roĹlinnoĹciÄ , marzec, kwiecieĹ, odbywa tarlo, wiÄc i ta roĹlinnoĹÄ w tych miesiÄ cach jest uboga, na jeziorze w ktĂłrym Ĺowilem kiedyĹ z lodu, wÄdkarze ktĂłrzy siÄ opiekowaĹ siÄ jeziorem budowali sztuczne tarliska tzw,, gniazda,, dla drapieĹźnikĂłw z jaĹowca, zatapiali go na odpowiedniej gĹÄbokoĹci, wykorzystaj jak lĂłd bÄdzie bezpieczny i sprĂłbuj tak samo, [2018-01-17 13:42]
Kilka razy obserwowałem tarło szczupaków, zawsze odbywało się w wysokiej trawie, blisko brzegu. Duży szczupak, prawdopodobnie samica, płynęła z przodu a za nią 2 – 3 mniejsze samce. Proponuję ci żebyś wrzucił do wody, na głębokości 25 – 35 cm, kilka kawałków darni z wysoką trawą. W miejscach, w których tarły się szczupaki można łatwo złowić karasie srebrzyste, przypuszczam, że zbierają się w takich miejscach w celu pożywienia się ikrą szczupaków.
[2018-01-17 13:56]
Bojanek123 a musi być koniecznie jałowiec? i na jakiej głębokości "zbudować" to ewentualne "gniazdo"?
Wgl poczytałem troche i identyczne tarliska nadadzą się również do karpi więc jeśli któryś z panów jest zorientowany to kiedy karpie odbywają tarło? :D [2018-01-17 14:42]
Ja proponuję wiązankę ze świerka bądź sosny. Kilka powiązanych gałązek obciążonych kamieniem na głebokości wiosennej (ewentualne wahania poziomu wody) do jednego metra powinna zdać egzamin. [2018-01-17 16:12]
Witam. Moim zdaniem zawsze naturalne tarlisko będzie lepsze i ryby chętniej tam przystąpią do tarła oraz więcej narybku będzie po takim tarle. Widziałem też, że tworzy się takie sztuczne tarliska.
Z mojej strony radziłbym byś przyłożył się i stworzył tarlisko naturalne na przyszłość jak i spróbował z tym sztucznym, a być może już ono da jakiś efekt. Co do sztucznego tarliska umieść w wodzie kilka sosnowych drzewek. Sosna ma większe igły od świerka czy jałowca. Ważne by to była sosna taka z otwartej przestrzeni, bo ma od dołu do góry gałęzie i jest bardziej w kształcie kuli (jest gęsta). Oczywiście taką małą siwkę około 1 metra. Kilka sztuk powinno wystarczyć. Umieść je gdzieś pod brzegiem stawu. Tylko nie zetnij komuś z działki czy lasów. Pozyskaj ze swoich działek czy od znajomych co ci je udostępnią.
Co do naturalnego tarliska to wiosną, lub latem jeśli woda w stawie opadnie nasadź roślin wodnych. Zrób takie trzcinowisko, jakąś trawę, grążele, i inne roślinny wodne. Takiego tarliska nic nie zastąpi. Pozdrawiam. [2018-01-17 21:56]
Nie wiem jak teraz ale kidyś szczupaki tarło odbywały w dopływach stawów lub odpływach ogólnie na płyciźnie skąd często mamuśki juz nie wracały ale za to młodzieży było do oporu.
Tworzenie tarliska hmm cięzko pewnie jes stworzyć bo to ryby same wybiorą odpowiednie miejsce a takie musi cechować się cieplejszą wodą na wiosnę czyli płycizna na słonecznej stronie , rośliny jakies trawska , krzaki , zielsko to podstawa w ogóle każda ryba na tej szer. geogr. potrzebuje do bytowania rośliny wodne i możę zamiast wrzucania starej choinki do wody po świetach pomyśl nad posadzeniem na wiosne w tym stawie roślin by stworzyc warunki do bytowania wszystkim rybkom.
Grzybienie , żabiścieki , grążele jeszcze jakies zanurzone i taki zestaw w zupełnośi wystarczy rybom do rozrodu itp [2018-01-19 21:05]