Zaloguj się do konta

Tarlisko dla szczupaka

utworzono: 2018/01/17 12:23
PatrykMiazga

Siemka
Posiadam większy staw w którym jest kilknaście szczupaczków, chciałbym je rozmnożyć poprzez zbudowanie sztucznego tarliska które by stworzyło dogodne miejsce do wytarcia tej ryby. I tutaj pytanie, z czego mógłbym zbudować owe tarlsiko, chętnie przyjme jakieś porady/wskazówki, dodam że w tym stawie nie ma roślinności, i od tego roku w wodzie gości jedno przewalone drzewo, pozatym jest tam dużo karasia.

Z góry dzięki za pomoc [2018-01-17 12:23]

bojanek123

Szczupak do rozrodu lubi płycizny, starorzecza, dno porośnięte roślinnością, marzec, kwiecień, odbywa tarlo, więc i ta roślinność w tych miesiącach jest uboga, na jeziorze w którym łowilem kiedyś z lodu, wędkarze którzy się opiekował się jeziorem budowali sztuczne tarliska tzw,, gniazda,, dla drapieżników z jałowca, zatapiali go na odpowiedniej głębokości, wykorzystaj jak lód będzie bezpieczny i spróbuj tak samo, [2018-01-17 13:42]

ogtw

Kilka razy obserwowałem tarło szczupaków, zawsze odbywało się w wysokiej trawie, blisko brzegu. Duży szczupak, prawdopodobnie samica, płynęła z przodu a za nią 2 – 3 mniejsze samce. Proponuję ci żebyś wrzucił do wody, na głębokości 25 – 35 cm, kilka kawałków darni z wysoką trawą. W miejscach, w których tarły się szczupaki można łatwo złowić karasie srebrzyste, przypuszczam, że zbierają się w takich miejscach w celu pożywienia się ikrą szczupaków.
  [2018-01-17 13:56]

PatrykMiazga

Bojanek123 a musi być koniecznie jałowiec? i na jakiej głębokości "zbudować" to ewentualne "gniazdo"? 
Wgl poczytałem troche i identyczne tarliska nadadzą się również do karpi więc jeśli któryś z panów jest zorientowany to kiedy karpie odbywają tarło? :D [2018-01-17 14:42]

ogtw

Karpie mają tarło pod koniec kwietnia, ale musi być bardzo ciepła wiosna. [2018-01-17 15:19]

kaban

Ja proponuję wiązankę ze świerka bądź sosny. Kilka powiązanych gałązek obciążonych kamieniem na głebokości wiosennej (ewentualne wahania poziomu wody) do jednego metra powinna zdać egzamin. [2018-01-17 16:12]

patryk1113mw

Witam. Moim zdaniem zawsze naturalne tarlisko będzie lepsze i ryby chętniej tam przystąpią do tarła oraz więcej narybku będzie po takim tarle. Widziałem też, że tworzy się takie sztuczne tarliska. 

Z mojej strony radziłbym byś przyłożył się i stworzył tarlisko naturalne na przyszłość jak i spróbował z tym sztucznym, a być może już ono da jakiś efekt. Co do sztucznego tarliska umieść w wodzie kilka sosnowych drzewek. Sosna ma większe igły od świerka czy jałowca. Ważne by to była sosna taka z otwartej przestrzeni, bo ma od dołu do góry gałęzie i jest bardziej w kształcie kuli (jest gęsta). Oczywiście taką małą siwkę około 1 metra. Kilka sztuk powinno wystarczyć. Umieść je gdzieś pod brzegiem stawu. Tylko nie zetnij komuś z działki czy lasów. Pozyskaj ze swoich działek czy od znajomych co ci je udostępnią. 
Co do naturalnego tarliska to wiosną, lub latem jeśli woda w stawie opadnie nasadź roślin wodnych. Zrób takie trzcinowisko, jakąś trawę, grążele, i inne roślinny wodne. Takiego tarliska nic nie zastąpi. Pozdrawiam.  [2018-01-17 21:56]

z@mela

Nie wiem jak teraz ale kidyś  szczupaki tarło odbywały w  dopływach stawów lub odpływach ogólnie  na płyciźnie  skąd  często  mamuśki juz nie wracały   ale za to  młodzieży było do oporu.
Tworzenie tarliska  hmm   cięzko pewnie jes stworzyć bo to ryby same wybiorą odpowiednie miejsce  a takie musi cechować się  cieplejszą wodą  na wiosnę  czyli płycizna na słonecznej stronie  , rośliny jakies  trawska , krzaki  , zielsko  to podstawa  w ogóle każda  ryba na tej szer. geogr.  potrzebuje do bytowania rośliny wodne  i możę zamiast wrzucania  starej choinki do wody po świetach pomyśl  nad  posadzeniem na wiosne w tym stawie roślin by stworzyc warunki do bytowania wszystkim  rybkom.
Grzybienie  , żabiścieki , grążele  jeszcze jakies zanurzone i taki zestaw w zupełnośi  wystarczy rybom do rozrodu itp [2018-01-19 21:05]