Tanie i ekologiczne ciężarki z kamienia

/ 16 odpowiedzi

Cierzarki z kamienia to idealnie rozwiazanie tanie i łatwe w przygotowaniu . Osobiście uzywam ich do wszystkich metod gdzie jest potrzebne obciążenie boczny trok , dropschot i na grunt . Kamienie zbieram w rzece musza być zaokraglone a wiadomo że rzeka sama naturalnie toczac kamienie po dnie i obmywajac je woda z piaskiem szlifuje nasze przyszłe ciezarki . Produkcja jest banalnie prosta koszt nieporuwnywalnie mniejszy a efekty polecam sprawdzic naprawde lepsze . A wiec potrzebne nam tarcza do betonu najmniejsza znajdziemy w karzdym sklepie z narzedziami koszt to 7 zł najtansza zupełnie wystarczajaca dożywotnio jeszcze nasze wnuki beda nia nacinac kamieni szlifierka kontowa własna lub porzyczamy na godzinke od kolei w tym czasie natniemy z 50 kamieni . Klej dwuskładniekowy (technikol , plastic welder lub inny warzne rzeby nie smierdział nam w wodzie te sa sprawdzone ) koszt 12 zł  drt nierdzewny ze sprezrynek z zabawek kture zniszcyły dzieci w dzieciństwie hehe lub kupiony w sklepie i kretliki . WYKONANIE : kamien nacinamy w miejscu gdzie chcemy umiescić kretlik skrecamy dryt tak zeby kretlik był zamocowany w oczku wkładamy drucik z kretlikiem w nasz naciety otwur i zalewamy klejem dokładnie go upychajac klej jeszce swiezy posypujemy piaskiem zeby nie było widac miejsca klejenia i nasz cierzarek wygladał jak ze sklepu lub co cesto stosuje w  tym miejscu kawałek kory lub listka jesli łape na grunt na spinind musi być piasek zeby uniknac zaczepów . Kształty kamieni dobieram do metody jaka bede łowił malutie jajka lub podłurzne coś ala pałeczki do dropschota do bocznego troka jak najbardziej okragłe i opłuwowe a na grónt zalerznie od dna ma mule sprawdzaja sie płaskie "mydełka" muł ich nie wciaga na twarde dno to co by nie był za kształt to bedzie lerzał :) zdjecia dołacze pożniej musze zrobic . czas przygotowania 20-30 takich cierzarków to godzina . Bardziej dokładnym polecam wage cierzar morzna przecinaczkiem i młotkiem wypisać na kamyku ja juz tego nie urzywam biore w reke i wiem czy  mi pasuje czy nie .

KrzysiekC&R

Przepraszam za błedy ale poprawiałem je a wstawiło na forum nie poprawioną wersje niewiem czemu i niewiem jak edytowac teraz ten tekst (2010/02/08 13:40)

u?ytkownik29933

Ja tez stosuję ciężarki z kamieni już tyle lat i z powodzeniem łowię na nie w rzekach kanałach i stawach z tym że  przewiercam kamienie wiertłem przez środek  i stosując stopery wyeliminowałem ołów z mojej skrzynki raz na zawsze .Dobrze że poruszyłeś ten temat bo ołów to nie tylko powolna agonia środowiska wodnego ryb ale też ptactwa i zwierząt wodnych .Pozdrawiam. (2010/02/08 19:34)

u?ytkownik29933

Co do błędów spoko w końcu język cały czas się rozwija 3ym się . (2010/02/08 19:37)

KrzysiekC&R

własnie dlatego poruszam ten temat ile ołowiu lerzy na dnach zbiorników nikt nie wie ale wszyscy wiedza ze sporo a przecierz kamienne cieżarki łatwo zrobić a co najwarzniejsze brań jest wiecej (2010/02/08 19:52)

u?ytkownik29933

Problem leży w czymś innym lepiej kleić głupa i udawać że wszytko jest ok.Prawda jest jednak inna inna niż wszytko ołowica wód to wielki problem nie tylko nasz ale i następnych pokoleń .To jest tak jak z DDT do puki go nikt nie szukał było dobrze tak jest teraz z Roundupem i z ołowiem padnie kilku ludków to i opinia publiczna będzie poinformowana tyle że po czasie. (2010/02/08 20:06)

ryukon1975

Nie łowię od wczoraj ale muszę powiedzieć że pierwszy raz słyszę o robieniu ciężarków z kamieni.Bardzo podoba mi się ten pomysł i w tym sezonie do mojej skrzynki z osprzętem dołączą własnoręcznie zrobione ciężarki z kamieni bo z ołowiu już robiłem. (2010/02/09 08:18)

Waldi Fish

Z tym ołowiem to niestety, macie rację. Kiedyś czytałem pewną teorię dotyczącą przyczyn upadku cywilizacji Imperium Rzymskiego. Otóż jej autor upatrywał przyczyn upadku tej cywilizacji w korzystaniu z wody z akweduktów. W tych rzymskich wodociągach woda była tłoczona przez ołowiane rury, co powodowało zatrucie ołowiem organizmu. Jako dowód przytaczał szereg przykładów szaleństwa władców rzymskich, jak choćby Nerona. Natomiast u mieszkańców prowincji pijących wodę ze źródeł i studni ten problem nie występował. W miarę upływu czasu zatrucie ołowiem powodowało szereg chorób układu nerwowego oraz częstsze występowanie mutacji. Pod koniec istnienia Imperium Rzymskiego rosła też demoralizacja i rozprzężenie moralne, więc kiedy barbarzyńcy stanęli u bram potężnego niegdyś imperium(Hannibal ad ante portas), nie było nawet komu ich bronić. (2010/02/09 19:23)

u?ytkownik8590

Hey ja w zeszlym roku robilem juz takie ciezarki i powiem wam ze nie jest tak latwo wywiercic dziurke w takim kamieniu. Mialem wiertlo do betonu i na kazdy ciezarek godzine tracilem zeby zrobic w nim dziure. Ale efekt naprawde fajny no i naturalny ;) Byloby fajnie jakby kolega wrzucil jakies zdjecia co i jak dokladnie robil co by inni wedkarze mieli podglad tego. Pozdrawiam ! (2010/02/19 17:27)

Waldi Fish

Patrzcie ludzie co się dzieje! Technika się rozwija, przemysł wędkarski wymyśla ciągle tysiące nowych rzeczy, aby złowić klienta, a my wracamy do epoki kamienia łupanego, a raczej wierconego. Okazuje się, że rozwiązania najprostsze wymyślone przez naszych praprzodków są najlepsze. Zobaczycie, że jak ten kamień się upowszechni, w sklepach wędkarskich pojawią się tysiące wzorów przewierconych kamieni różnego rodzaju, aby każdy mógł dobrać odpowiedni co do ciężaru, wielkości otworu, kształtu, koloru, a w najnowszych katalogach wędkarskich będą pokazywane jako hit sezonu. Będą też wymyślać najnowsze metody połowu przy użyciu tych kamieni, bo przecież biznes musi się kręcić. (2010/02/20 12:50)

mitek

chetnie bym kupil , takie 30 -60g (2010/02/20 15:14)

mitek

ps.moge podeslac kamyczki z hiszpanii zeby bylo egzotycznie hehe a dla potrzebujacycz oczywiscie hiszpanska muche  hehe pozdrawiam  zamienic olow na kamien - uwazam ze to swietny pomysl (2010/02/20 15:16)

Waldi Fish

Sądzę, że nasze ryby będą wolały brać na nasze, polskie kamyczki. (2010/02/20 18:36)

u?ytkownik8590

mieszkam nad nysa kłodzką a kamieni na ciężarki to mam tutaj po uszy ;) musze nazbierac wiecej bo troche juz w wodzie zostawilem a olowianych juz nie kupuje. (2010/02/20 20:25)

norbert851

Z TYM OŁOWIEM TO RACJA  SAM ZOSTAWIŁEM JUŻ TROCHE OŁOWIU W RZEKACH. O CIĘŻARKACH Z OŁOWIU SŁYSZAŁEM FAJNA SPRAWA I DO TEGO PODOBNO RYBY LEPIEJ BIORĄ. JAK ZEJDA LODY ZARAZ ZASUWAM NAD RZEKE NAZBIERAĆ ODPOWIEDNICH KAMYKÓW. FAJNIE BY BYŁO JAK BY KTOŚ DOKŁADNIE WYTŁUMACZYŁ/POKAZAŁ JAK TO ROBIĆ PRZYDA SIE NAPEWNO. A TAK NA MARGINESIE TO O TYCH CIĘŻARKACH JUZ WCZESNIEJ CZYTAŁEM NA WEDKUJE.PL ALE TAM COŚ SIE ROBIŁO Z KLEJEM. POSTARAM SIE ZNALEŚĆ TEN ARTYKUŁ I PODAM GDZIE SZUKAĆ

POZDRAWIAM

(2010/02/21 17:08)