Cierzarki z kamienia to idealnie rozwiazanie tanie i łatwe w przygotowaniu . Osobiście uzywam ich do wszystkich metod gdzie jest potrzebne obciążenie boczny trok , dropschot i na grunt . Kamienie zbieram w rzece musza być zaokraglone a wiadomo że rzeka sama naturalnie toczac kamienie po dnie i obmywajac je woda z piaskiem szlifuje nasze przyszłe ciezarki . Produkcja jest banalnie prosta koszt nieporuwnywalnie mniejszy a efekty polecam sprawdzic naprawde lepsze . A wiec potrzebne nam tarcza do betonu najmniejsza znajdziemy w karzdym sklepie z narzedziami koszt to 7 zł najtansza zupełnie wystarczajaca dożywotnio jeszcze nasze wnuki beda nia nacinac kamieni szlifierka kontowa własna lub porzyczamy na godzinke od kolei w tym czasie natniemy z 50 kamieni . Klej dwuskładniekowy (technikol , plastic welder lub inny warzne rzeby nie smierdział nam w wodzie te sa sprawdzone ) koszt 12 zł drt nierdzewny ze sprezrynek z zabawek kture zniszcyły dzieci w dzieciństwie hehe lub kupiony w sklepie i kretliki . WYKONANIE : kamien nacinamy w miejscu gdzie chcemy umiescić kretlik skrecamy dryt tak zeby kretlik był zamocowany w oczku wkładamy drucik z kretlikiem w nasz naciety otwur i zalewamy klejem dokładnie go upychajac klej jeszce swiezy posypujemy piaskiem zeby nie było widac miejsca klejenia i nasz cierzarek wygladał jak ze sklepu lub co cesto stosuje w tym miejscu kawałek kory lub listka jesli łape na grunt na spinind musi być piasek zeby uniknac zaczepów . Kształty kamieni dobieram do metody jaka bede łowił malutie jajka lub podłurzne coś ala pałeczki do dropschota do bocznego troka jak najbardziej okragłe i opłuwowe a na grónt zalerznie od dna ma mule sprawdzaja sie płaskie "mydełka" muł ich nie wciaga na twarde dno to co by nie był za kształt to bedzie lerzał :) zdjecia dołacze pożniej musze zrobic . czas przygotowania 20-30 takich cierzarków to godzina . Bardziej dokładnym polecam wage cierzar morzna przecinaczkiem i młotkiem wypisać na kamyku ja juz tego nie urzywam biore w reke i wiem czy mi pasuje czy nie .