Plecionka do wędkowania typu feeder-picker

/ 7 odpowiedzi
Witam wszystkich chętnych udzielic info w takim temacie. Chciałbym w przyszłym roku sprubowac powedkować na Plecionke. Interesuje mnie informacja jaki rozmiar plecionki bylby najlepszy na rybki [ leszc,lin,karas itd].... Miejszce wedkowania-przweażnie,rzeka ze spokojnym nurtem. Sporadycznie jezioro. To tyle w temacie. Pozdrawiam wszystkich z wedkuje.pl
u?ytkownik26223

Plecionka na feeder (gdzie nie rzuca się po 100 m) i do tego na rzekę to nie zbyt dobre rozwiązanie. (2018/11/29 12:38)

zurawinowy

Plecionka na feeder (gdzie nie rzuca się po 100 m) i do tego na rzekę to nie zbyt dobre rozwiązanie.

dlaczego? (2018/11/29 14:03)

u?ytkownik26223

Dla tego że plecionka nieco gorzej tonie niż żyłka przez co trudniej jest napiąć zestaw .
poza tym plecionka ma tendencje do" łapania" śmieci .
A proszę mi napisać jakie zalety posiada plecionka . Ja znam tylko jedną -brak rozciągliwości, co jest równocześnie główną wadą .Nie ma amortyzacji takiego zestawu. Rolę amortyzacji przejmuje wędzisko.

AAAA i jeszcze jedna "zaleta" plecionki.
Lepiej tnie przelotk,i jeśli te są wykonane z kiepskiej jakości materiału. (2018/11/29 16:39)

cezary-borkowsk

Witaj,
Zerknij na kanał glinynatura, a dokładniej filmik "Feeder: Organizacja stanowiska i picker z plecionką" Facet łowi głównie na feeder/picker, oglądajac jego różne filmiki, zauważyłem, że używa plecionki na zbiornikach stojących oraz wodach płynących :P Reszty dowiesz się na filmikach, ponieważ bardzo przyjemnie się je ogląda ;) (2018/11/29 17:23)

Jakub Woś

Witam wszystkich chętnych udzielic info w takim temacie. Chciałbym w przyszłym roku sprubowac powedkować na Plecionke. Interesuje mnie informacja jaki rozmiar plecionki bylby najlepszy na rybki [ leszc,lin,karas itd].... Miejszce wedkowania-przweażnie,rzeka ze spokojnym nurtem. Sporadycznie jezioro. To tyle w temacie. Pozdrawiam wszystkich z wedkuje.pl

Ja stosuję Robinson Phantom Green Spin. Średnica zależna jest od gatunku na jaki się nastawiam, czy przyłowu jakiego się spodziewam. Łowiąc feederem klenie za przelewami na pijawkę spodziewam się zaczepów czy brania suma. Wtedy daję plecionkę nawet 0,14mm Kiedy łowię leszcze na białego czy pellet sum nie stanowi zagrożenia wtedy daję plecionkę o średnicy 0,08mm. To jest minimum bo robię przypon z plecionki 0,06.

(2018/11/29 20:19)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

orzech1

Dziekuje wszystkim za info. Jesli chodzi o Plecionke nie mam z nią doswiadczenia,więc miło dowiedzieć się czegoś na w/w temat. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i dzięki. (2018/11/30 06:07)

ryukon1975

https://www.wedkarski.com/zylki-plecionki/14232-plecionka-method-feeder-8x-sinking-dragon.html (2018/11/30 06:45)