Ale ja w tytule mam napisane że szukam 3.80 i to już max.Natomiast 3.20 jest za krótka a 4 m odpada gdyż ta 3.80 jest już taka spora.Na nabrzeżu kręci się sporo ludzi i jeżdżą auta,natomiast wzdłuż nie położę bo to nie wygodnie i stoją jednostki po bokach.A inna sprawa to taka że administrator znowu mi przekręcił tytuł i to już kolejny raz ! I robi to tak że potem nie wiadomo o co chodzi ! Czy kupując teleskopową sztycę mogę wyjąć korek i skrócić o jeden element? Jak to się ma potem do wytrzymałości w miejscu jej trzymania,czy jej nie osłabię? (2016/01/04 19:15)
wyjmując element nie osłabisz jej, a wręcz odwrotnie, im krótsza tym mniejszy moment zginający działa na ramieniu i możesz większą rybę podebrać( tak to w teorii).
a co do sztycy to może taka : http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38919&pro=687220 lub taka http://tanie-wedkowanie.abc24.pl/default.asp?kat=38919&pro=687229 pozdrawiam (2016/01/04 20:19)
Czyli skoro wyjęcie elementu nie ma wpływu na wytrzymałość to mogę popatrzeć za dłuższą. Gdzieś też czytałem na forum opis że gość skraca teleskopową poprzez wyjęcie elementu ale był to jedyny post na temat skracania teleskopowej sztycy. Nad rzeką,stawę itp. długa może być ale w portach ciężko ją wygodnie położyć by jej inni nie uszkodzili. Mało tego woda skacze o 0.5 metra inaczej bym od razu kupił 3.2 m.Te propozycje to węglowe sztyce , więc mam obawy w razie uderzenia o beton itp.No i czy Jaxona jest coś warta.Nie ma żadnego wyboru między 3.2 a 4 metry.Jest jedna 3.5 i jedna 3.6 .Może dłuższą kupię ,już sam nie wiem .U mnie w porcie jest do wody 1-1.6 metra a w innym 2.5 ale to chyba powinienem mieć wtedy drugą sztycę i dłuższą. Dzięki za podpowiedzi (2016/01/04 22:11)
mam wrażenie, że te sztyce to nie czysty węgiel, co do samego jaxona to nie mogę narzekać, sprzęt może nie z najwyższej półki ale wytrzymały , stosunkowo tani i co ważne serwis szybki i bez problemowy. (2016/01/05 08:22)
Sztyca węglowa jest słabsza od kompozytu ale lżejsza. I na wielu forach ludzie piszą że im się łamały sztyce węglowe z tych tanich. Mają cieńsze ścianki itd.No i jest delikatniejsza więc szybko ulega uszkodzeniu w przypadku nawet lekkiego uderzenia o beton.Co innego gdy w koło jest trawa,piach.Może być tak że węglówka JAXONA jest dobrze wykonana,a cena jest jaka jest bo to JAXON.Nigdzie opinie nie znalazłem na temat sztyc węglowych tej firmy.Mają o długości jaka mi najbardziej odpowiada.Hmmm........... (2016/01/05 10:33)