Zaloguj się do konta

Sztyca i matnia podbieraka do tyczki

utworzono: 2013/05/06 13:58
kwaldek

Witam, jakiej firmy polecacie matnię i w miarę lekką sztycę nasadowa długą podbieraka tak, aby pasowała pod tyczkę w rozsądnej cenie max do 250-260zł. Z góry dzięki za propozycje

[2013-05-06 13:58]

LYSY

Bardzo fajną lekką i niedrogą sztycą będzie wyrób firmy Winner - poszukaj na stronie.
Jeśli coś bardziej markowego to Milo tycoon. Odnośnie matni to zależy na jaką wodę.
[2013-05-06 14:32]

Jak sie nie myle coś z Colmica i Mavera juz powinienes dostac :)
[2013-05-06 14:33]

Romuald55

Nie wiem na jakiej zasadzie twierdzisz Kolego że Milo to wyższa półka niż Winner.Ja mam baty Winnera i Milo przy nich to pikuś.
Każda matnia z dużymi oczkami z jednolitych włókien jest dobra.Haczyk nie zahacza się tak jak w matniach tkanych a duże oczka powodują,że łatwo wyplątać śruciny zestawu.Często się zdarza,że przy drobnych oczkach są z tym problemy.Firma nie ma tu żadnego praktycznego znaczenia.Wszystko to produkcja z Chin czy Tajlandii.Tylko naszywka europejska.Sztyca natomiast powinna być sztywna.Ciężar nie odgrywa dużej roli bo ze względu na długość nie są one ciężkie..Firma też.Lepiej mieć dwie lub trzy tańsze różnej długości niż jedną drogą bo firmową.Długość dobiera się do długości topa którym się łowi bo łatwiej manewrować na platformie czy kombajnie.
[2013-05-06 15:17]

roman55

Witam!

Potwierdzam i zgadzam się z propozycją całości wypowiedzią kolegi LYSY na twoje zapytanie kol. kwaldek odnośnie zakupu.

Proszę nie traktować mojej wypowiedzi, jako reklamę lub w myśl przysłowia –Każda sroczka swój ogonek chwali, ale naprawdę ta propozycja sztycy Milo Tycoon przez kolegę LYSY to strzał w dziesiątkę nawet dla b. dobrej klasy wyczynowca i godna zakupu za sumę, jaką masz przeznaczoną na jej zakup.

Proponuję ze swej strony bardzo cenioną przez prawdziwych wyczynowców rozważenie zakupu Milo Tycoon w rozmiarze 5,2m, która praktycznie nie posiada żadnych wad. Zastosowany materiał do jej budowy to maty węglowe najwyższej klasy, dodatkowo dozbrojone w podwójny oplot krzyżowy w celu jej wzmocnienia. Sama Sztyca posiada doskonałe wyważenie i bardzo małą wagę, co jest dużym plusem w przypadku obsługi podbieraka jedną ręką w przypadku tyczki, bata czy uklejówek. Druga bardzo ważna cecha to bardzo sztywna i wręcz niewyobrażalnie mocna bez względu na ciężar rybki. Dodatkowy atut to, że jest w wykonaniu nasadowym, co pozwala na skracanie jej długości bez względu na zastosowany rodzaj topu 5-4 czy 3 element-owy. Trzecim plusem to jest, że obecnie można ją kupić w promocji nawet za 239zł i na pewno posłuży na lata bez przykrych niespodzianek.

Z wędkarskim Pozdrowieniem

[2013-05-06 20:36]

LYSY

Nie wiem na jakiej zasadzie twierdzisz Kolego że Milo to wyższa półka niż Winner.Ja mam baty Winnera i Milo przy nich to pikuś.
Każda matnia z dużymi oczkami z jednolitych włókien jest dobra.Haczyk nie zahacza się tak jak w matniach tkanych a duże oczka powodują,że łatwo wyplątać śruciny zestawu.Często się zdarza,że przy drobnych oczkach są z tym problemy.Firma nie ma tu żadnego praktycznego znaczenia.Wszystko to produkcja z Chin czy Tajlandii.Tylko naszywka europejska.Sztyca natomiast powinna być sztywna.Ciężar nie odgrywa dużej roli bo ze względu na długość nie są one ciężkie..Firma też.Lepiej mieć dwie lub trzy tańsze różnej długości niż jedną drogą bo firmową.Długość dobiera się do długości topa którym się łowi bo łatwiej manewrować na platformie czy kombajnie.

Znam baty Winnera i znam baty MIlo. I absolutnie nie wiem na jakiej podstawie sądzisz że Winner jest lepszą firmą niż MIlo? Milo jak każda duża firma ma baty z różnych półek cenowych i być może jeśli porównywałeś wędki nie z tej samej półki mogłeś odnieść mylne wrażenie. Jak dla mnie za Winnerem choć te baty są naprawdę ok to przemawia tylko stosunek jakości do ceny.
Nie jestem absolutnie fanem marki Milo bo zawiodłem się już na kilkunastu produktach, ale sprawiedliwość trzeba oddać.....
[2013-05-07 08:34]

Witam.
Może coś firmy FIUME? , ciekawą propozycję też ma Traper.
[2013-05-09 16:51]

krzysiekdan

Dzięki koledzy za reakcję na moje zapytanie. No i kupiłem sztce taką jak zasugerował Roman55 - Milo Tycoon u Górki w promocji. Pomachałem nią na sucho i stwierdziłem że dobrze ulokowałem pieniądze z przeznaczeniem na sztyce do podbieraka. Cóż mogę powiedzieć o samej sztycy  Czuć ogromną moc , sztywność i ta waga prawie ją nie czuć tak świetnie wywarzona. Dzięki Roman za super radę w wyborze zakupu sztycy. Myślę że to moja to moja ostatnia sztyca i będzie mi służyć bardzo wiele sezonów. Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz.  

[2013-05-14 07:16]