Szok po zimie

/ 11 odpowiedzi
korzystajac dzisiaj z ladnej pogody wybralem sie po poludniu z wedka na duzy staw bardziej z ciekawosci czy zima zrobila jakies szkody niz z nadzieja ze cos  uda sie zlowic  to co zobaczylem to sie  zalamalem pelno plywajacych ryb bardzo duzo okoni i duzych karasi napotkalem tez sporo duzych szczupakow okolo 3kg akwen jest dosc duzy o glebokosci do 2 lub 3 metrow jest sporo trzcin i krzakow sa tez dwie wyspy mam tylko nadzieje ze wszystkie nie wyginely moze ktos sprobuje mi na to pytanie odpowiedziec dodam ze staw jest niczyj
u?ytkownik29889

Witam.

Mogê wiedzieæ na jakie pytanie bo nie widze ¿adnego lecz widzê tylko opis tego co widzia³e¶.

(2010/03/26 21:36)

benymegane

chodzi mi oto czy jest mozliwe ze wszystkie ryby  sie podusily (2010/03/26 21:40)

blendi

czy wszystkie to trudno powiedziec ale ze karasie sie wydusily to jestem zdziwiony u nas wydusi³y sie amury szczupaki i okonie z tego co wiem karas zagrzebuje sie w mule i zime przezywa w tak zwanym odrentwieniu (czy napewno by³y to karasie?) (2010/03/26 21:50)

michal0210

Wszystkie to na pewno siê nie podusi³y. Na pewno mniejsze rybki prze¿y³y.                               (2010/03/26 21:53)

benymegane

tak to byly  karasie mam w telefonie zdjecia jak mi sie uda to je przylacze (2010/03/26 21:56)

u?ytkownik29889

Jeszcze jest zale¿ne jaka ro¶linno¶æ i te¿ bardziej wa¿ne jaka powierzchnia jest tego stawu. Dosyæ du¿y piszesz ale jak do¶æ du¿y. By³y katastrofy z braku tleny na jeziorach o g³êboko¶ciach 10 metrowych a o powierzchni parê dziesi±t hektarów.

Przy takiej g³êboko¶i jak piszesz 2 lub 3m i przy takiej zime jak by³a lód móg³ mieæ gróbo¶æ nawet sporo ponad 50cm, ale je¿eli nikt siê nim nie interesowa³ i nie by³o przerêbli robionych to jest mo¿liwo¶æ, ¿e 90% populacji mog³o pa¶æ z braku tlenu niestety. Powiem tak jak mówisz ¿e staw jest niczyj.

(2010/03/26 21:58)

benymegane

na moje oko staw ma okolo 5 do 8 hektarow (2010/03/26 22:08)

u?ytkownik29889

Nie jest imponuj±cy i te¿ g³êboko¶ci± nie zachwyca mo¿liwe ¿e nie ca³a populacja pad³a karp, kara¶ i jeszcze troche wszelakiej drobnicy powinno zostaæ. Prêdzej sam stwierdzisz odwiedzaj±c go czê¶ciej.

Pozdrawiam.

(2010/03/26 22:45)