Ja bym zajrzał do pierwszego lepszego sklepu wędkarskiego, który posiada w ofercie produkty Mikado, ponieważ mogą posiadać na stanie takie szczytówki i problem zostanie rozwiązany natychmiastowo. Jakby się okazało, że sklep w tej chwili nie posiada szczytówek, to po prostu zapytać czy jest możliwość zamówienia szczytówki od producenta. Druga opcja, to samemu odezwać się do producenta i zapytać czy istnieje możliwość kupienia szczytówek, piszę szczytówek bo domyślam się, że jakby nawet była możliwość kupna od producenta, to w grę wchodzi tylko zestaw, który składa się (chyba) z trzech szczytówek. Na swoim przykładzie przytoczę temat złamanej szczytówki, co prawda w bolonce, ale uszkodzenie to uszkodzenie. Złamałem szczytówkę ze swojej winy i nawet nie myślałem, żeby pchać to na reklamacje lub gwarancję. Postanowiłem zawitać do sklepu wędkarskiego, w który jest sprzęt Jaxon, Robinson, Mikado itp. Zapytałem o element (dodatkowo zmierzyłem szczytówkę tj. długość, średnica) i okazało się, że szczytówka jest dostępna od ręki. Okazało się również, że szczytówka do bolonki, której używam, jest wykorzysytwana jeszcze w paru innych modelach bolonek, a jest to oczywiście spowodawne cięciem kosztów produkcji. Niby taki sam element, ale różni się kodem producenta. Piszę o tej sytuacji ponieważ może się okazać, że szczytówki z innego modelu Mikado będą pasować, gdy okaże się, że akurat do modelu Golden Bay 360 szczytówek nie da się już nigdzie dostać. Pozdrawiam. (2021/07/27 09:49)
Producent jest bez znaczenia.Konger,Jaxon,Mikado itd. - ważne żeby dobrać sobie ugięcie szczytówki pod łowisko i warunki oraz dopasować średnicę do elementu szczytowego wędki.To tylko wskaźnik.Oczywiście można sobie doszlifować delikatnie papierem ściernym tak żeby pasowało.To nic trudnego.Koszt takiej szczytówki to z reguły kilkanaście złotych.Dostępne w chyba każdym sklepie. (2021/07/27 15:57)
co do firmy tutaj sie nie zgodze do konca, ważna jest firma i model, ponieważ często tak bywa, ze szczytówka a dokładniej ilość jej przelotek jak i dlugość samej szczytówki jest dobierana ( projektówana) pod konkretny kijek. Przy mniejszych rybach szczytóewka może nie mieć wpływu na hol ryby , jednak przy większych rybach obawiam sie ze może juz to znaczenie mieć, dlatego mając podobny problem jak kolega, zabrałem sie za własnoręczne robienie szczytówek. Od tego czasu zniknął mi problem z brakiem szczytówek. Jest jesczze jedna sprawa dotycząca tanich kupnych szczytówek, nie trzymaja deklarowanego ugięcia - te mniej giętkie mają to co chcemy, jednak im ugięcie ma byc wieksze to efekt moze byc gorszy. W droższych szczytówkach ten efekt jest nie zauważalny, ale wiadomo, cena robi swoje. (2021/08/02 10:46)
Możliwe że tak jest.Ze mnie feederowiec-amator i takie rozwiązania mnie satysfakcjonują.Pewnie im droższy kij tym bardziej zgrany z fabryczną szczytówką i rzeczywiście może to mieć znaczenie. (2021/08/02 16:37)
Sprawdź na e-fishing. Widziałem ostatnio, że mieli szczytówki zapasowe Mikado do feederów. Może znajdzie się taka jak szukasz lub coś podobnego. Pozdrawiam. (2021/08/05 11:56)
Też próbowałem zamówić u producenta przez dostawcę szczytówkę do Golden Lion Feeder300 i nawet nie odpowiedzieli po reklamacji że nie mają i mieć nie będą. Kupiłem od Jaxona dopasowałem średnicę w sklepie i jak narazie mi się sprawdza. (2021/08/15 10:36)