Zaloguj się do konta

Szczupak w czerwcu

utworzono: 2013/06/11 11:26
spinmen

witam mam do was pytanie .. czy warto chodzic za szczupakiem ?? w czerwcu ?? łowie na jeziorach przeważnie linowo-szczupakowych ;) . i o jakiej porze najlepiej szczupak bedzie brał o tej porze roku ?. mam :"pod nosem rzeke drwęce" ale nie chodze na nią gdyż tam rzadko kto złowi szczupaka.. wole jeziora ;) doradzice mi :) pozdrawiam [2013-06-11 11:26]

z@mela

Czerwiec  to dobry okres na  duże okonie  zawsze te najwieksze lowilem wlasnie na przelomie czerwca i lipca a nastepnie w listopadzie ale  temat dotyczy szczupaka .

Czerwiec nie jest najlepszym okresem na szczupa  bo zielska ,m trzcin i innych roslin w  wodzie sporo więc  zazwyczaj   kaczodziobe siedzą w tych szuwarach i walą  drobnice jak oszalałe  ale  jakbym  miał polecic najlepszą porę to  wcześnie rano   biorąc  pdo uwagę ze mamy teraz najdluższe dni w roku to kolo 4 by trzeba lowić i podobnie pod wieczór gdy słońce osłabnie .
To są  takie ogólne wskazówki bo sa dni , okresy ze szczupak ładnie  gryzie w lipcu w czasie najwiekszych upałów   jak to  w wędkarstwie nie ma sztywno ustalonych reguł .

połamania .
[2013-06-11 11:37]

89krzysztof

Warto. A o jakiej porze ? To wszystko zależy od wody. Chodź, obserwuj, notuj, wyciągaj wnioski.
[2013-06-11 11:38]

spinmen

z@mela dzieki bardzo za rade :) za okoniem też lubie pochodzic ;] a gdzie go szukac ?? na głębszej wodzie ?? płytszej ? wydaje mi sie ze na sredniej  hehe ;] [2013-06-11 11:51]

lukaszszwagier

Moim zdaniem na szczupaka nie ma złego miesiąca, kolega Zamela, ma rację, że na niektórych wodach trudniej się do niego dorwać w tym czasie, ale na wszystko jest sposób :) Pamiętam, że 3 lata temu czerwiec i lipiec były dla mnie lepszymi miesiącami niż jesień czy maj ;] szczupak lepiej lub gorzej, ale żeruje cały rok [2013-06-11 12:14]

z@mela

Np u mnie w kilku dzikich  gliniankach takich nie zarybianych z ogromnym klusownictwem gdzie ryb   jest sporo    to w okresie letnim ciężko o szczupaka przykladowo  w okresie od maja do września   0 wymiarków      i pare krótkich   a  w pazdzierniku listopadzie jak zielsko opada trzcina robi sie koloru słomkowego  szczupłe bardzo ładnie   atakuja wabiki .

Za to na innych wodach  takich  bez roślin  przekarpionych  szczupaka można złowić caly  rok  i w sumie bez większej różnicy  jaka to pora roku z tym ze na jesień wiadomo  gdzie sie one grupują  a latem rozrpszone są po calym zbiorniku .

Co do pory juz napisane zostalo  rano i wieczorem to  takie klasyczne pory ale musisz sam wyczaić  kiedy  najlepiej żerują  np w zeszlym roku nad rzeką   brania byly   tylko popoludniu a my jezdzilismy z rana i wiecznie  o kiju a kumpel popoludniami mial w tych samych miejscach dosyć  ciekawe  wyniki.
[2013-06-11 15:30]

rafal93

szczupaki podchodzą na płytką wode za drobnicą najlepiej rano do 12  i od 18 szukaj drobnicy spławiającej sie i szukaj go w pobliżu takich stadek ;)  [2013-06-11 19:47]

dunster35

Czerwiec to bardzo dobry miesiąc ale najlepszy to wrzesień i październik.
[2013-06-12 20:56]

wirefree

Odpusc sobie szczupaka, teraz jest okres na Lina okonia i białą rybe. Szczupak jak i Sandacz ma sezon na jesieni tak bylo jest i bedzie od wieków i TVN tego nie zmieni.

[2013-06-12 21:15]

przemyslaw-misi

ja byłem na rzece 2 dni temu, na noteci, było ciepło bardzo, łapałem na główke 8 gram i na 7 cm kopyta różnego koloru : pomaranczowe, zółte, zielone i nic. Założyłem wiec główke 17 gram i do tego doczepiłem PREDATORA MAXIMUSA (na oko ma z 12 -14 cm ) o kolorze perłowym, ale takim wchodzącym w bardzo słaby brąz. Przeszedłem 200 metrów i zdecydowane branie - szczupak 45 cm, predator w pysku zwiniety był w pół a haczyk wbity był tak głeboko, że wyszedł mu koło oka. poszedłem w dół rzeki, jakies 500 m na zakręt i przy trzcinach na tą samą przynete znowu szczupol 52 cm, co ciekawe po złapaniu i wypuszczeniu go, rzuciłem w to samo miejsce i uwiesił sie mały szczupaczek, ale sie zerwał , odgryzając mi ogonek w tym predatorze^^
[2013-06-13 11:44]

fumel

moj wujek zawsze mawia-jak ma wziac to wezmie [2013-06-13 14:51]

Przemas83

Czym bliżej lata, tym trudniej będzie szczupaka.
[2013-06-13 15:35]

kierownik zatoczki

ja złowiłem dziś szczupaczka, a nad jeziorem można było zauważyć jak szczupły grasuję.
Oczywiście o jakiej porze i czy w ogóle bierze to już jest inna sprawa, wszystko zależy od jeziora, przynęty i sposobu prowadzenia.
Pozdrawiam
[2013-06-13 21:42]

rusikus

pamietajcie ze w tym roku pogoda sie przesunela o miesiac do tyłu także...
[2013-06-13 23:50]

pieprzuFF

Witam,

Jeśli chodzi o szczupaki- zawsze jest dobry czas na szczupaka, musisz po prostu próbować, im więcej kombinacji tym większa szansa na złowienie ryby. Często zmieniaj przynęty, łów na gumy od 5 cm do 15 cm. dlatego że nigdy nie wiadomo jaki szczupak skusi się na jaką rybkę ;) rzucaj też przynętę w przeróżne miejsca ;) Dla przykładu powiem Ci że raz na gumę 13 cm Mikado wziął mi szczupaczek 25 cm, a wczoraj na gumę malutką- 5 cm wziął mi szczupak taki z 55 cm ;) więc nie ma reguł przy łowieniu szczupaków. Trzeba po prostu łowić! Nie wolno się zniechęcać. Kolejny przykład: czasem łowię szczupaki rzucając 5 godzin bez skutku a nagle mam branie i uwiesi się jakiś ładny. To dowód na to że cierpliwość w wędkarstwie i zapał zawsze będą wynagradzane, z czasem coraz bardziej o tym się przekonujemy. Połamania :)
[2013-07-02 14:20]