Zaloguj się do konta

Szczupak na rzece-prowadzenie przynęty

utworzono: 2019/10/29 22:37
NowakWedkarz95

Dzień dobry,
jakie porady na spinning na szczupaka na rzece? Myślałem o Warcie lub Wiśle (mieszkam trochę w Poznaniu, torchę w Warszawie). w którą stronę rzucać? W stronę ujścia czy źródła? Jak prowadzić przynętę? [2019-10-29 22:37]

Sith

Na rzece nie mam pojęcia. Radzę szukać szczupaka w rzece, próbuj i pod prąd i z prądem, prowadzenie jak najbardziej urozmaicone. Poszukuj ich w rynnach i na płyciznach w pobliżu trzcin i nawisów traw, zwisających gałęzi, zwalonych drzew. Trafisz na pewno i sam wypracujesz sobie metodę łowienia w Twojej rzece.
Zalecam poczytanie Forum i artykułów, jest tego "na pęczki". [2019-10-30 07:12]

kaban

Informacji w wyszukiwarce mnóstwo ale mi spodobał się zwrot co do kierunku oddawanych rzutów : "w stronę ujścia czy źródła ?" [2019-10-30 14:27]

NowakWedkarz95

@kaban - z nurtem czy pod prąd. [2019-10-30 16:48]

barrakuda81

Jak w Wiśle to tylko pod prąd ( niewyobrażam sobie że można łowić szczupaki w tej rzece z prądem...) Pisząc to mam na myśli odcinek środkowy bo może są miejsca gdzie nurt jest słaby.Ja na swojej Wiśle mogę z nurtem łowić tylko bolenie.Co do szczupaków to raczej nurtu unikaj.Chyba że masz gdzieś bardzo wolny uciąg, przykosę czy fajna rynnę.Jednak szczupak zwłaszcza teraz będzie preferował jak większość drapieżników w dużej rzece siedliska przede wszystkim w pobliżu struktur dna które mu sprzyjają oraz miejsc gdzie jest drobnica co nie znaczy "sieczka". Wisła + szczupak = wolny uciąg, kamienie, struktury dna, niekoniecznie głęboko i bliskośc ofiar. Jak masz gdzieś tzw. główki albo chociaż "klatki " z odciętymi lub półodciętymi basenami spokojniejszej wody próbuj tam.Czasem wystarczy metr wody o tej porze jeszcze.Na tzw. nurcie znalezienie szczupaka to trudna sztuka i raczej szkoda krótkiego dnia na takie zabawy.Lepiej w nurcie szukać go latem - wtedy od szybkiej wody nie stroni. [2019-10-30 17:38]