Zaloguj się do konta

Szczupak na małe karaski ?

utworzono: 2014/04/25 20:29
rydzu889

Mam problem, posiadam staw o wymiara okolo 60mx20m. Bylo malo ryb wiec wybralem sie na polów malych karasek złowiłem ookolo 300 sztuk, wpuscilem je i przez 2 lata tak sie rozmnozyly ze tylko same male są. Nie moge zadnej duzej sztuki zlapac a ni nic ;d Wybieram sie w niedziele po narybek i zastanawiam sie czy wpuscic szczupaka(ile?) Zastanawiam sie czy jak wpuszcze np. 8 szczupakow i one wykasuja te male karsaki to np za rok bd mogl wpuscic narybek innej ryby np karpa lina amura. Czy szczupak ich nie wyje?

[2014-04-25 20:29]

haymaker88

Znajomy ma staw może troszkę większy niż twój i też miał problem z karasiami było ich mnóstwo. Wpuścił ponad 20 szczupaków w tamtym roku i w tym roku ma problem ze złapaniem karasia na żywca. W stawie pływają tylko większe osobniki. Karpiem i amurem też zarybiał tylko kupił takie że na kg wchodziły 2-3 sztuki czyli już większe i te pływają normalnie także szczupaki puki co ich nie ruszają.
[2014-04-25 20:50]

rydzu889

czyli bez obaw mam wpuszczac szczupaki ? ;d Slyszalem gdziesz ze szczupak je gania i szybciej rosna, Jak bede zarybiał to mam już wieksze wpuszczac? slyszalem ze wieksze sie nie zawsze przyjmuja ;d
[2014-04-25 22:08]

zurawinowy

Jak wpuścisz szczupaki to zjedzą karaski. Jeśli ich później nie odłowisz bedą zjadać narybek innych rybek
[2014-04-26 08:22]

baku3735

Witam, ja mam staw o takich samych wymiarach, 

Szczupaki musisz wpuścić bo inaczej bedzie w stawie sama drobnica, 20 sztuk szczupaka bez problemu możesz mieć, oczywiście powyżej 40 cm zaczną się wycierać, ale tym się nie przejmuj, większe sobie wyłowisz, mniejsze sobie będą rosły. Kroczków karpia szczupak nie ruszy- chyba że bedzie mieć od 70 cm wzwyż. Narybek innej ryby będzie ganiał więc wpuszczaj troszkę większe rybki.
[2014-04-26 09:29]

rydzu889

ale szczupaka nie jest tak łatwo wyłapać ;d
i wlasnie bd wyjadac mi narybek innych ryb
i nie wiem co robic
ale jak bd pare szczupakow to tez wyjedza narybek?

[2014-04-26 19:01]

baku3735

rozumiem  że stawi nie idzie spuścić... ale w tak niedużym stawie złapać szczupaka to nie problem, jeśli nie potrafisz to na pewno ktoś chętny się znajdzie. Karasie będą się wycierać cały czas więc to będzie główny pokarm szczupala. Wpuszczaj ze 20 sztuk i nie przejmuj się.!!!

[2014-04-26 19:24]

jedrzej53

Witaj,wg,mnie lepsze są sumy ze 4 sztuki takie do 0,5 kg. ,łatwiej potem wyłapać .Pozdrawiam [2014-04-26 22:13]

Xawery

Jakiego narybku byś nie wpuścił,to z czasem szczupak i tak je zeżre,no chyba,że tak jak koledzy ci podpowiadają wpuścisz większe rybki. [2014-04-27 10:34]

lynx

czyli bez obaw mam wpuszczac szczupaki ? ;d Slyszalem gdziesz ze szczupak je gania i szybciej rosna, Jak bede zarybiał to mam już wieksze wpuszczac? slyszalem ze wieksze sie nie zawsze przyjmuja ;d

Większej głupoty nie słyszałem żeby od ganiania szybciej ryby rosły.
Nie wazne czy małe czy duże byle srodowisko im odpowiadało.
[2014-04-27 11:34]

lynx

Witaj,wg,mnie lepsze są sumy ze 4 sztuki takie do 0,5 kg. ,łatwiej potem wyłapać .Pozdrawiam

Co jeden to udziela ,, lepszej" porady. czyscie poszaleli. Do takiego stawiku 20 szczupaków i sumy. Paranoja.
Wpuść i powiesz co masz za dwa lata a tym co ci tak doradzaja to wyslesz kartke gratulacyjną za dobrą poradę.
powodzenia.
[2014-04-27 11:38]

baku3735

Widzę że kolega lynx dał najlepszą radę, nic nie robić. Ja w moim stawie miałem kilkaset szczupaków po wytarciu i nie było problemów, duże łowiłem a małe sobie rosły...tak trudno to pojąć??, bez drapieżnika będzie tak jak teraz-czyli multum drobnicy która wyżera pokarm większym.

[2014-04-27 19:32]

Norbi76

Jeżeli już bardzo chcesz wpuścić szczupaka to ok ale nie za wiele na takim stawie max 3-4 sztuki dodaj kilka okoni i z dwa sumy po roku będziesz miał sytuacje pod kontrolą . jeżeli szczupły się wytrze odłów te  duże [2014-04-27 19:42]

lynx

Widzę że kolega lynx dał najlepszą radę, nic nie robić. Ja w moim stawie miałem kilkaset szczupaków po wytarciu i nie było problemów, duże łowiłem a małe sobie rosły...tak trudno to pojąć??, bez drapieżnika będzie tak jak teraz-czyli multum drobnicy która wyżera pokarm większym.

Czy jesteś slepy czy nie umiesz czytać. Gdzie napisalem zeby nic nie robić. Pisze aby dać mniej.
Małych szczupaczków to nie to samo co dużych a przecież male rosną i to dosyc szybko. Moi znajomi wpuszczali szczupaki tylko, że potem to zostały same szczupaki kanibale i duże ryby. To samo dzieje się jak wpuscisz okonie. Sum jak się wytrze to wytępi co się da. Kolega musial spuścic staw i zarybił od nowa a do stawu wpuścił 1 /slownie jednego/ szczupaka i jednego suma i teraz ma selekcję a drapieżnik się nie wyciera. Jak narazie to juz drugi rok ma spokój. Inni znajomi co maja stawy też mieli problemy po wpuszczeniu tylu drapieżników. Nasze koło opiekuje się zbiornikirm 8 ha. Sumy, sandacze i okonie tak zrobiły porządek, ze przy odłowie zostało odłowione tylko około 500 kilo ryb licząc z tymi ,, bykami" po 1,5 metra.
A co? Od ganiania może lepiej ryba rośnie? czym ryba zużywa mniej energii to więcej zamienia na mięso. Proste jak świat.
[2014-04-28 00:19]

lynx

Jeszcze jedno. Jak drobnica bedzie wyżerać jedzenie większym rybom? Może te duże będą bac się tych małych? Przecież można rzucic trochę karmy grubszej, której maluchy nie ruszą.
Warto czasem zastanowić się co się pisze a nie robic ze mnie głupka.
[2014-04-28 00:22]

baku3735

Pewnie jestem ślepy albo nie umiem czytać, gdzie w poprzednich postach masz napisane że ma wpuścić mniej małych szczupaków...??? Chyba się wybiorę do okulisty..;p, dopiero w przedostatnim piszesz żeby dać mniej mniejszych szczupaków.

Ta Twoja rada jest niezbyt mądra. Jeden szczupak zjada dziennie 1 może 2 rybki, to w ciągu roku zje około 600, a w takim stawie są dziesiątki tysięcy małych rybek a co roku dochodzą setki tysięcy po tarle. Więc jeden czy ewentualnie kilka sobie nie poradzi...proste??

Uważam że 20 szczup to akurat na ten zbiornik, dodałbym jeszcze kilka okoni.

O tym że ryba rośnie gdy ją gania drapieżnik pisał autor tematu.....

Żeby drobnica nie wyżerała większym rybom pokarmu trzeba by karmić cały czas gruboziarnistym granulatem, ewentualnie kukurydzą. Wszystko co mniejsze od ziarna kukurydzy w oka mgnieniu zeżrą małe karaski. Duże małych bać się nie będą...logiczne...po prostu nie zdążą przed tymi piraniami.

To co piszę to z mojego doświadczenia na moim małym stawku o tych samych wymiarach.

Kolega lynx i jego znajomi mają widocznie inne doświadczenia.
[2014-04-28 08:50]

lynx

Pewnie jestem ślepy albo nie umiem czytać, gdzie w poprzednich postach masz napisane że ma wpuścić mniej małych szczupaków...??? Chyba się wybiorę do okulisty..;p, dopiero w przedostatnim piszesz żeby dać mniej mniejszych szczupaków.

Ta Twoja rada jest niezbyt mądra. Jeden szczupak zjada dziennie 1 może 2 rybki, to w ciągu roku zje około 600, a w takim stawie są dziesiątki tysięcy małych rybek a co roku dochodzą setki tysięcy po tarle. Więc jeden czy ewentualnie kilka sobie nie poradzi...proste??

Uważam że 20 szczup to akurat na ten zbiornik, dodałbym jeszcze kilka okoni.

O tym że ryba rośnie gdy ją gania drapieżnik pisał autor tematu.....

Żeby drobnica nie wyżerała większym rybom pokarmu trzeba by karmić cały czas gruboziarnistym granulatem, ewentualnie kukurydzą. Wszystko co mniejsze od ziarna kukurydzy w oka mgnieniu zeżrą małe karaski. Duże małych bać się nie będą...logiczne...po prostu nie zdążą przed tymi piraniami.

To co piszę to z mojego doświadczenia na moim małym stawku o tych samych wymiarach.

Kolega lynx i jego znajomi mają widocznie inne doświadczenia.

Właśnie tak. Maja inne doswiadczenia . Przyklad. Pyta mnie - co to moze być że w stawie nie mam karasi . Jak to nie masz? No, jest trochę dużych i tyle.  Domysliłem sie o co chodzi i pytam. A przedtem były? Pełno. A okoni dużo masz? Jest moc tego. Dlaczego wpusciles okonia? Bo kolega wędkarz poradzil mi abym wpuscil to będą mi selekcjonowały. No to masz przeselekcjonowane. Ale ja chcę miec karasie. To co mam zrobic? Spuść wodę i wywal okonie. Jak mam spuścić wodę jak rzeka jest wyżej. To do cholery przyprowadź tego doradcę od okoni i niech ci wylapie okonie. Takich przypadków jest dużo. To co napisałem o zbiorniku to jest prawda wiec przemyśl sprawe i powiedz co sie stało z rybą.
Mowisz, że 20 szczupaków zeżre tyle co napisałes. zgoda. A ile zeżrą te co się wytrą, ile ich się wytrze. Pamiętaj, że będą wycierać się co rok i okonie też. A okoń jest żarloczny. Piszesz, ze jeden szczupak dziennie zje 1 lub 2 rybki. Ja zlapałem pstrąga co miał w środku 12 małych płotek i były tak świeże, że koty je zjadły. Wieć każdy ma inną wiedzę.
Niech wyciąga wnioski ten co pytał. Chciałbym znać sytuację po trzech latach.
[2014-04-30 22:27]

baku3735

3 lata temu odpompowałem wodę ze swojego stawu aby go pogłębić, miał wtedy w najgłębszym miejscu 1,4m. Z grubsza napiszę co w nim było-
drapieżnik-
10 szczupaków 70-80 cm, 50 szcz 40-70 cm, i około 300 mniejszych,
300 okoni od 25-35 cm, mniejszych multum,
biała ryba-
4 liny 1,5kg, 20- 1kg, multum mniejszych
30 karasi ok 1kg, i multum małych
50 płoci ok 30cm i multum małych
sporo ukleji, słonecznicy, kilka jazi, kilka wzdręg

Szczupaka rozdałem i większość innych ryb też, teraz mam 20 szcz od 40-65, prawdopodobnie są małe po tarle, 300 dużych okoni, 1000szt lina, 4 duże karasie, kilkaset płotek, 20 karpi, ukleje, słonecznice i inne.
Karpia raczej odradzam bo woda od razu zrobiła się kalna, chyba że lubisz mieć coś dużego w krótkim czasie to jest dobry. Dziś gdy wrzucę kawałki chleba na powierzchnię to od razu jest zżerany przez stada słonecznic i ukleji. Jest ich od zatrzęsienia.

Więc z drobnicą nie ma problemu ale dodam że na jesień kiedy spuszczają okoliczne stawy to się kilka razy wybieram na drobnicę.

Przypuszczam że kolega lynxa przesadził z ilością drapieżnika na początku. Weźmy pod uwagę że drapieżniki jedzą nie tylko małe rybki ale też mniejsze sztuki ze swojego gatunku, szczupak tak samo lubi małego okonka....

Podsumowując nie jest proste ustalić proporcje drapieżnik-biała ryba w naszych stawkach. Każdy musi zrobć to doświadczalnie na swoim zbiorniku. Pamiętaj na karasie najlepszy szczupak bo dosyć wcześnie się wygrzbiecają i inna ryba ich nie połknie.
Powodzenia.;p
[2014-05-01 14:09]

rydzu889

jak bede zarybiał staw to jakiej wielkości ryby mam wpuszczać zeby szczupak nie zjadł ? :) w niedfziele wybieram sie po szczupaka ;) stwierdzilem ze nie bede kupywał dużo ;d kupie 2 szczupaki powinno starczyć ;d mam chec kupić pare linów i mam pytanie czy w tym roku wytrą sie ? a jak sie wytra to szczupaak je wyje ? skoro jest duzo karasek?
[2014-05-02 18:27]

baku3735

Zależy jak duże szczupaki wpuścisz!!!, im większe tym większe rybki jest w stanie pożreć. Liny trą się od końca maja do czerwca więc teoretycznie mogą się wytrzeć jeśli masz w stawie płytsze miejsca z roślinnością i jeśli liny będą odpowiednio duże. Oczywiście że nie wyje wylęgu lina, co najwyżej parę sztuk jak podrosną, ale z taką ilością karasia jak jest u Ciebie to o zjedzenie lina bym się nie martwił.  Powodzenia.

[2014-05-03 07:56]

rydzu889

chcialbym zeby w tym stawie przewyzał lin :P

[2014-05-03 14:15]

rydzu889

Jakie ryby by sie jeszcze w tym roku rozmnozyly ? bo jutro mam chcec kupić jakies rybki :P

[2014-05-03 14:17]

adeac

Ja u siebie trzy lata temu wpuściłem 7 szczupłych, rok później 20 kolejnych wielkości od 20 do 60 cm. Karasia miałem multum, i do tej pory nie widzę żeby tego karasia brakowało. A staw mam wielkości 20x50m do 3m głębokości. Więc śmiało można wpuszczać tyle drapieżników do stawu. [2014-05-03 20:42]

qwerty1610

Ja również mam problem z karaskami w stawie. Czy ktoś może zdradzić gdzie mogę nabyć szczupaczka/i takie 30 -40 cm niedaleko płocka?
[2014-05-28 15:43]