Zaloguj się do konta

Szczupak na mięso

utworzono: 2012/05/02 11:41

Dziadek mojego kolegi powiedział nam żeby na haczyk założyć kawałek mięsa (kurczaka) jeszcze tego nie próbowałem. Co o tym sądzicie?  [2012-05-02 11:41]

Całego kurczaka załóż bo na kawałek to nie weźmie,ktoś wam głupot naopowiadał i tyle. [2012-05-02 11:59]

rurekk44444

Załóż czerwonego robaka bedzie bardziej ekonomiczniej a i szczupły sie skusi
[2012-05-02 16:43]

stefcio97

Jesteście w błedzie ja słyszałem o takim czymś i nawet ponoć jest to skuteczne wystarczy stalkę kotwice i przez stalkę przeprowadzić mięso żeby kotwica nie była widoczna i gitara mój sąsiad tak złowił szczupaka 
P.S jak nie wierzycie to sprawdzacie sobie połamania :))  [2012-05-02 21:06]

adamo0

Może by tak zmodernizować system Drachkovitcha? Zamiast martwej rybki użyć martwego kurczaka. Troszkę tylko zwiększyć ciężar wyrzutu kija.A i przemysł drobiarski miałby się lepiej! [2012-05-02 21:28]

adamek19969

Może by tak zmodernizować system Drachkovitcha? Zamiast martwej rybki użyć martwego kurczaka. Troszkę tylko zwiększyć ciężar wyrzutu kija.A i przemysł drobiarski miałby się lepiej!

u mnie w koninie jest jezioro 'zatorze' dawniej była kopalnia. pewien płetwonurkek opowiadał że tam się człowiek utopił. szukali go. i mówił że takich ryb to nigdy nie widział. sumy po 2metry karpie też wielkie szczupaki to samo. i pływał łabędz i go sum wpierdzielil. więc szczupak kurczakiem by nie pogardzil. [2012-05-02 21:55]

Arcymisiek

Dziadek mojego kolegi powiedział nam żeby na haczyk założyć kawałek mięsa (kurczaka) jeszcze tego nie próbowałem. Co o tym sądzicie? 

Uważaj,bo jeszcze jakiegoś aligatora złowisz:):):)
[2012-05-03 07:31]

adamo0

u mnie w koninie jest jezioro 'zatorze' dawniej była kopalnia. pewien płetwonurkek opowiadał że tam się człowiek utopił. szukali go. i mówił że takich ryb to nigdy nie widział. sumy po 2metry karpie też wielkie szczupaki to samo. i pływał łabędz i go sum wpierdzielil. więc szczupak kurczakiem by nie pogardzil.

Pozostawiam to bez komentarza !
[2012-05-03 13:28]

adamek19969

u mnie w koninie jest jezioro 'zatorze' dawniej była kopalnia. pewien płetwonurkek opowiadał że tam się człowiek utopił. szukali go. i mówił że takich ryb to nigdy nie widział. sumy po 2metry karpie też wielkie szczupaki to samo. i pływał łabędz i go sum wpierdzielil. więc szczupak kurczakiem by nie pogardzil.

Pozostawiam to bez komentarza !

??? [2012-05-03 13:50]

BRZANA1971

ja założyłbym indyka, może zębaty połasiłby się na jego czerwone korale :)
[2012-05-03 18:13]

janek1985

a Ja powiem ci tak sprobuj a zobaczysz ,a moze cos z tego bedzie  kto to wie

polamania

[2012-05-04 02:34]

baracuda777

Bardzo dobry pomysł!! ja łowie na kurczaka na spining.Musisz przywiązać stalkę kurczakowi za szyje,w tyłek włożyć kotwice i do boju.Najlepsza metodą prowadzenia to kurczak z opadu,pewnie o tym słyszałeś.Powodzenia i połamania kija :)
[2012-05-05 19:27]

ryukon1975

Dziadek mojego kolegi powiedział nam żeby na haczyk założyć kawałek mięsa (kurczaka) jeszcze tego nie próbowałem. Co o tym sądzicie? 

Sądzę że to bez sensu.
W jakim celu łowić szczupaka na jakieś nienaturalne  w jego środowisku przynęty skoro są naturalne ( np.żywiec) i imitacje naturalnego pokarmu (przynęt spinningowe).

[2012-05-05 20:21]

rafalwedkuje

No trudno !Jeśli koledzy nie chcą powiedzieć z pewnością dlatego iż nie lubią zdradzać tajemnic przynęty ''pewniak''. Zdradzę tajemnice szczupak na kurczaka. Oczywiście jest to znakomita przynęta na szczupaka i tylko szczupaka. Bardzo rzadko przyłowem jest sum. Aby prawidłowo przygotować się do łowienia szczupaka na kurczaka potrzebujemy dokładnie wyczyszczone piersi kurczaka oczywiście bez skóry. Są tylko dwa sposoby .1. Dokładnie tak samo jak na żywca lecz przed zarzuceniem należy pierś ponacinać w krateczkę taką centymetr na centymetr i dokładnie natrzeć solą kuchenną. Ta metoda sprawdza się w wietrzne dni gdy fala porusza naszą piersią na głębokości jednego metra. Na jedną kotwice musimy założyć całą pierś bez dzielenia na części.2. Jest to spinowanie tak samo całą piersią ponacinaną i natartą solą. Należy prowadzić jak popera tuż pod powierzchnią możliwie najwolniej z podszarpywaniami. 
Ot i całą tajemnica w łowieniu na pierś z kurczaka a nie na kurczaka.Życzę powodzenia i piszcie o osiągach. [2012-05-05 20:25]

Sądzę że to bez sensu.
W jakim celu łowić szczupaka na jakieś nienaturalne  w jego środowisku przynęty skoro są naturalne ( np.żywiec) i imitacje naturalnego pokarmu (przynęt spinningowe).

Oczywiście , Kolego masz rację . Myślę ,że na tym etapie ten wątek kończy się z jednoznacznym wnioskiem : próby łowienia szczupaka na mięso drobiowe to po pierwsze : marnotrawstwo , po drugie zaś : wygłup nieprzynoszący żadnych uchwytnych sukcesów . Jak czytam niektóre głupawe wpisy w charakterze poważnej porady ( np : takie jak ten powyżej ) , to szlag mnie trafia i myślę - jak bardzo znudzeni są ludzie ,że wpadają na takie durne pomysły ? Właściwie tego nawet pomysłem nie można nazwać . To po prostu kpina , parodia poważnego wędkarstwa , dziecinny paw puszczony na wędkarską technikę. Szczupak jest " krótkowidzem" , w dodatku leniwym - dlatego czatuje na swą ofiarę wykorzystując szalenie czuły układ linii bocznej skorelowanej z pracą błędnika błoniastego . Jest bardzo wrażliwy na hydrofale wytwarzane przez ofiarę znajdującą się w jego zasięgu a nie na jakieś tam ochłapy  , przypadkiem "uratowane " od grilla !

John Wilson łowił szczupaki na martwą mysz albo na kawałek mięsa indyczego . Tyle tylko ,że John Wilson to nie polski wędkarz . Jego techniki połowu , mnie jako Polakowi niezbyt odpowiadają . Ponadto owe przynęty okazywały się skuteczne jedynie podczas połowu na jego prywatnych jeziorach , bo John Wilson żadnych innych warunków prócz prywatnych stawów i jezior oraz wycie zek do Gambii i Indii - nie zna .W tym mało wędkarskim świecie : John Wilson łowi więc węgorze na  kawałki uprzednio złowionego węgorza , na kiełbasę i mielonkę (  podczas gdy u nas udaje się to jedynie sporadycznie )....  To jego świat , ale niekoniecznie świat wędkarza.

Uff ! Kiedy ludzie przestaną wymyślać głupoty ?  Po co zakładać na hak , mięso drobiowe skoro szczupak dobrze chwyta np:  za błystkę ?  Nie potrzeba tutaj nawet wymyślnych twisterów , woblerów itp  - wystarczy błystka wahadłowa z chwościkiem - 8 -10 g , czasem więcej  , obowiązkowy  przypon aby ryby nie kaleczyć - gdyż niechybnie przegryzłaby ona żyłkę pozbawioną takiej ochrony i już można niecić nieśmiałą nadzieję na złowienie wspaniałego drapieżnika naszych wód. Natomiast łowienie ( a właściwie próby ) , na ochłapy mięsne to stan , który potocznie tylko , zwykło się nazywać "idiotyzmem.
[2012-05-05 20:47]

sarnina

Powiem szczerze ze rozbawil mnie ten pomysl, lubie eksperymenty ale kurczak na szczupaka(jakakolwiek jego czesc) to raczej slaby pomysl, najlepiej dowiedziec sie jakiej drobnej ryby wystepuje w zbiorniku najwiecej i to bedzie najlepsza przyneta na szczupaka lub jej imitacje w przypadku spiningu. [2012-05-05 20:55]

rurekk44444

Próbuj próbuj ,nie którzy jak nie zobaczą to nie uwierzą xD  A może już zakładają chikena na haka xDD
[2012-05-11 14:59]

kasztelan15

Bardzo dobry pomysł!! ja łowie na kurczaka na spining.Musisz przywiązać stalkę kurczakowi za szyje,w tyłek włożyć kotwice i do boju.Najlepsza metodą prowadzenia to kurczak z opadu,pewnie o tym słyszałeś.Powodzenia i połamania kija :)

rozwalił mie ten post, pewnie sandacze atakują ,a kurczak z piórami czy bez [2012-05-11 15:12]

JKarp

rozwalił mie ten post, pewnie sandacze atakują ,a kurczak z piórami czy bez

CześćKogut :-)Było tak od razu, że chodzi o koguty a nie kamuflujecie informacje o kurczakach :-)JK [2012-05-11 15:54]

borsuk 6x9

rozwalił mie ten post, pewnie sandacze atakują ,a kurczak z piórami czy bez

CześćKogut :-)Było tak od razu, że chodzi o koguty a nie kamuflujecie informacje o kurczakach :-)JK

hehe z piórami bo ma sztuczną muchę udawać :D [2012-05-11 16:08]

borsuk 6x9

miało być że z piórami bo kurczak ma sztuczną muchę udawać :D [2012-05-11 16:09]

JOPEK1971

Cóż,ten rok chyba będzie drobiowy,jak nie "Koko koko euro spoko" to łowienie na "kurczaki",a to, to jeszcze nic.Aktualnie mieszkam na dzielnicy Kokoszka ;-))) [2012-05-11 16:26]

matti073

Oczywiście , że z piórami. Ale w okolicy skrzydeł musi być przebity metalową rurką żeby skrzydła do niej przymocować. Ma wówczas lepszą sterowność. Ja czasami jeszcze ster mu w pysk wkładam. No chyba , że łowisz na żywego to inna sprawa ale ciężko wówczas łowić w opadzie bo franca nurkować nie chce ale za to częstym przyłowem są sumy. Co do filetów z puiersi to nie polecam bo na nie tylko małe biorą. Im większa przynęta tym większa szansa na dużą rybę .
Pozdrawiam 
[2012-05-11 17:00]

adamo0

Jak im większy tym lepszy,to może by tak kurczaka Strusiem zastąpić,Tylko nie wiem czy nie są u nas pod ochroną ?  [2012-05-11 17:56]

kogutw68

Kurczaka ugotuj i zjedz a jak się najesz to na szczupaka stracisz apetyt i to pewne żarcie a szczupak opierdzieli ci kurczaka i ucieknie [2012-05-11 18:14]

dealer081

Jesteście w błedzie ja słyszałem o takim czymś i nawet ponoć jest to skuteczne wystarczy stalkę kotwice i przez stalkę przeprowadzić mięso żeby kotwica nie była widoczna i gitara mój sąsiad tak złowił szczupaka 
P.S jak nie wierzycie to sprawdzacie sobie połamania :)) 

pewnie ze jest skuteczne,ile razy nad woda sie widzialo jak plynela kaczka z wyrosnietymi mlodymi i nagle, ostatnie zostalo wciagane pod wode przez szczuplego. [2012-05-11 18:20]