Zaloguj się do konta

Szczupak na wobler

utworzono: 2012/02/22 17:54
Sitownik

Jestem początkującym spinningistą i mam do profesjonalistów pytania:

- Woblery. Jakiej firmy.

Głównie będę łowił raczej na szczupaki i okonie:

Jakie kolory? Jak obchodzić się z wędką itd. proszę o całkowite wytłumaczenie!

[2012-02-22 17:54]

linek69

jeśli zaczynasz to proponuje zacząć raczej od obrotówek i wahadłówek bo woblery to troszkę wyższa szkoła jazdy--ale próbuj życzę powodzenia i połamania kija.Co do techniki to każdy ma swoje przyzwyczajenia-i metody wszystko kwestia prób i błędów [2012-02-22 18:16]

szogun1

Siemandero WIesz przypomniala mi sie sytuacja kiedy tez zaczynalem spininngowac i kupilem pare wobkowJakasz byla strata kiedy je zerwalem na zaczepie. Jesli jestes poczatkujacy zaczynaj od gum i blach dobry wobler niestety kosztuje a za jego cene zakupisz kilka gum lub np dwie trzy blaszki. Z czasem przestaniesz rwac przynety i wtedy pomysl o wobkach takie jest moje zdanko.Pozdrawiam [2012-02-22 18:18]

szogun1

jeśli zaczynasz to proponuje zacząć raczej od obrotówek i wahadłówek bo woblery to troszkę wyższa szkoła jazdy--ale próbuj życzę powodzenia i połamania kija.Co do techniki to każdy ma swoje przyzwyczajenia-i metody wszystko kwestia prób i błędów

O kolega mnie uprzedzil :) [2012-02-22 18:18]

Draq

Ja tam zaczynałem od woblerów i dalej się ich trzymam :) Tylko ja od razu łowiłem na plecionce i miałem odczepiacz :D

Jak chcesz dobre woblery to polecam Ci Salmo Hornet 5-9cm. Koszt jednego to ok. 20zł, niby dużo, ale bardzo skuteczny. Łowne kolory: dace, hgs, yellow dace, gold perch. Hornet 2,5cm to już taki paproszek do dłubania mniejszych okoni, też dobry jest hgs, blue dace, fire tiger ok 13zł sztuka. Slidery też dobre ale droższe ok 35zł hgs rhp rr... bardzo dużo można pisać o przynętach. Kolory różnie się sprawdzają na różnych łowiskach. Na okonia dobre są małe wobki 4cm kenart po 7,5zł na allegro. Później stormy, rapalki i różne inne woblery. Na początku to radziłbym Ci łowić okonie na małe twistery i obrotówki 00-2. Szczupaka łatwiej przechytrzyć niż okonia wbrew pozorom. Kopyta 7-10cm skuteczne na szczupaki są też. Dobrze byłoby gdybyś miał 2 wędki po trudno znaleźć uniwersalną na szczupaka i okonia :)
[2012-02-22 18:37]

mastifff

Rodzaj przynęty zależy gdzie młody kolega będzie łowij, jak będzie łowił i jakie ryby planuje złowić no i ile ma kasiory. Bo rewelacji nie będzie jak kupi 3 Hornety tej samej wielkości w różnych kolorach....a skompletowanie podstawowego arsenału opartego na Salmo wyniesie więcej niż spinning i kołowrotek. Poza tym nie ma pewności że praca woblerów bardziej się spodoba niż obrotówek czy wahadłówek.

Proponuję ( a znam się na tym najlepiej ;-)  zakup np. błystek Wirka, obrotówki 5 zł, wahadłówki podobnie, do tego kilkanaśie gum z Dragona i woblerów z Kenarta.

kilka wypadów i sam dojdziesz do tego co sprawia najwięcej frajdy.

A znam się na tym..sami wiecie.

[2012-02-22 18:50]

Sitownik

Mi pasuje! Mam troche gum obrotówek itd. :) Dziękuje! [2012-02-22 18:59]

tomczyslaw

Witam Kolegę.

Polecam Ci woblerki imitujące szczupaka (osobiscie mam wobki cormorana). Są bardzo skuteczne na wszystkie drapeżniki (szczupak, sum, okoń a nawet boleń). Warto w nie zainwestować. Zainwestuj też w dobrą plecionkę ( np.power pro) i problem ze stratami w woblerach rozwiazany. Prowadzac takiego szczupaczka szarpnij od czasu, skręć trochę linki, przystopój i tak do skutku. Nie martw się nic, efekty przyjdą wczesniej czy pózniej.

Pozdrawiam

[2012-02-23 18:01]

dzosz888

Ja polecam wszystkie uklejokształtne 6-10cm. takie zwykle nurkują płytko, więc trudniej o zaczepy [2012-02-23 18:14]

piotrbiniu83

Ja polecam wszystkie uklejokształtne 6-10cm. takie zwykle nurkują płytko, więc trudniej o zaczepy

Kolego ja zawsze myślełem, że przynęta powinna być skuteczna a nie taka którą ciężko zerwać. Ale spoko znam takich, nawet potrafią jesienią sie rozebrać i wchodzić do wody, byle "nie stracić' ;)

A co do pytania, zacznij od tańszych przynęt bo jak pourywasz to się nauczysz łowić spiningiem i nie stracisz zbyt kasy. Jeszcze przyjdzie czas na woblerki. I pamiętaj jedno - każda przynęta w rękach doświadczonego spiningisty jest skuteczna.

Pozdrawiam i połamania

[2012-02-26 21:10]

SNAJPEROO7

kup kilka wobków gloga są tanie aczykolwiek całkiem skuteczne w kilku długościach i kolorach proponuje naturalne kolory idługość do 7cm to takie uniwersum na wszystko
[2012-02-26 21:37]

I do chuja admina kasującego wątki spierdalaj...ACTa nie weszło w życie i nie wejdzie podaj chuju adres to ja ciebie skasuje!!!
[2012-02-26 21:42]