Szczupak i sandacz - wymiar ochronny 50cm
utworzono: 2011/01/11 13:24
Prezes naszego koła poinformował nas o nowych wymiarach dla szczupaka i sandacza od nowego roku obowiązujące w całej Polsce. Teraz jest to 50cm i 2szt na dobę. Według mnie to dobra zmiana. W wodach których łowię najwięcej zabieranych jest szczupaków między 45-50cm, po zwiększeniu wymiaru z czasem będzie można częściej powalczyć z zębatym ponad kilogram i więcej. Wiadomo że nie etyczni wędkarze i tak będą zabierać nie wymiary bo oni nie patrzą na przepisy tylko na mięso.
[2011-01-11 13:24]
A moim zdaniem to jeszcze za mało. 50-cio centymetrowy szczupak, czy sandacz, to jeszcze "pistoleciki". Dobrze wiemy do jakich "klocków" mogą dorastać te ryby i jaka to przyjemność jest walczyć z taką dużą rybą na wędce i jak ich jest niewiele w naszych akwenach. Powinno być conajmniej 60 cm. [2011-01-11 13:52]
A moim zdaniem to jeszcze za mało. 50-cio centymetrowy szczupak, czy sandacz, to jeszcze "pistoleciki". Dobrze wiemy do jakich "klocków" mogą dorastać te ryby i jaka to przyjemność jest walczyć z taką dużą rybą na wędce i jak ich jest niewiele w naszych akwenach. Powinno być conajmniej 60 cm.
AMEN
[2011-01-11 14:10]
a ja uważam że w końcu powinno się wprowadzić górne wymiary czyli dla tych ryb zrobić przysłowiowe "widełki". Jestem za górnym wymiarem powyżej 70 cm dla tych ryb.
[2011-01-11 14:27]
U nas na Śląsku ten wymiar i ilość to nic nowego nareszcie reszta kraju się ruszyła :PP [2011-01-11 14:56]
A moim zdaniem to jeszcze za mało. 50-cio centymetrowy szczupak, czy sandacz, to jeszcze "pistoleciki". Dobrze wiemy do jakich "klocków" mogą dorastać te ryby i jaka to przyjemność jest walczyć z taką dużą rybą na wędce i jak ich jest niewiele w naszych akwenach. Powinno być conajmniej 60 cm.
hmm 60 cm to za mało powinno conajmniej być 75 cm i wtedy by były ładne sztuki jest tu na portalu post z rekordem Szczupaka który ma 12 kilo a nawet mogą być większe tylko ludzie powinni być bardziej odpowiedzialni za to co robią czy to jest sens zabrać Szczupaka lub sandacza np 45-50 jak on nie dorósł do optymalnych rozmiarów niech sobie zabierze takiego 80 cm i wtedy z tej ryby coś jest ja ryb nie zabieram bo nie lubię jak bym mógł to bym wprowadził absolutny zakaz brania ryb
[2011-01-11 16:21]
hmm 60 cm to za mało powinno conajmniej być 75 cm i wtedy by były ładne sztuki jest tu na portalu post z rekordem Szczupaka który ma 12 kilo a nawet mogą być większe tylko ludzie powinni być bardziej odpowiedzialni za to co robią czy to jest sens zabrać Szczupaka lub sandacza np 45-50 jak on nie dorósł do optymalnych rozmiarów niech sobie zabierze takiego 80 cm i wtedy z tej ryby coś jest ja ryb nie zabieram bo nie lubię jak bym mógł to bym wprowadził absolutny zakaz brania ryb
Tak. Dlatego napisałem słowo conajmniej....
[2011-01-11 16:25]
Czy wymiar będzie 45, 50cm a nawet 60cm to i tak nie uchroni to szczupaków przed mięsiarzami których pełno nad wodą. Lepszą ochroną dla szczupaka byłoby zwiększenie kontroli i dotkliwsze karanie choć zwiększenie wymiaru to już dobry krok.
[2011-01-11 17:03]
Najwięcej ryb będzie w naszych wodach jak wymiar ochronny zostanie ustalony na poziomie 60 cm zaś górny wymiar na 61 cm ;-) [2011-01-11 17:48]
Nie znam się na ekosystemie ale jak na kilka lat wprowadzili by wymiar górny ochronny szczupaka to wydaję mi się że wtedy naprawdę było by z czym powalczyć
[2011-01-11 18:12]
w kaliskim okręgu to nie nowość z wymiarem dla szczupłego i sandałka moim zdaniem powinno być 75cm [2011-01-11 18:24]
w kaliskim okręgu to nie nowość z wymiarem dla szczupłego i sandałka moim zdaniem powinno być 75cm
Witam wszystkich ! Dokładnie tak powinno być , ja u siebie w galerii mam takiego 52cm i naprawdę szkoda mi by było takiego pistoleta rzucić na patelnie , a to jeszcze młode głupie i atakuje wszystko co ucieka , w poprzednim sezonie miałem 14 brań takich pistoletów 40-50cm i nawet waliły mniejsze w dość duże woblery . Tak że te 70cm to powinno być minimum i kurewsko ostre kary dla kłusoli !!!!!
[2011-01-11 18:41]
Głos Piotra to głos rozsądku.
Panowie nie przeginajmy z wymiarami typu 75 cm.....są ludzie, którzy uwielbiają jeść ryby
i nie każmy im jeść takich dużych egzemplarzy, które nie są już tak smaczne jak te mniejsze wymiarowe z przedziału 55-65 cm.
A jak Panowie chcecie to wypuszczajcie i już. Przecież wymiar ochronny nie wymusza zabierania ryb, które ów wymiar przekroczyły.
[2011-01-11 19:01]żeby każdy tylko przestrzegał limitu 2szt i wymiaru 50 cm to już będzie postęp
Ja także jestem za wprowadzeniem górnego wymiaru ryb.
Ale mam tez odmienne zdanie niż koledzy wyżej. Moim zdaniem jeśli zostałby wprowadzony wymiar ochronny dla szczupaka 60 czy 70 cm i wedkarze by się tego trzymali to takie postępowanie zakłóciłoby ekosystem..... możecie sie ze mną nie zgadzać ale ja tak myśle....
Tutaj jest potrzebny zdrowy rozsądek, nie należy zabijać każdej wymiarowej ryby i zapełniać sobie lodówki to bedzie OK. No i jak już ktoś napisał należałoby zaostrzyć kary dla kłusowników i dać więcej kontroli... pozdrawiam
[2011-01-11 19:14]
Zawsze to już jakiś krok do przodu:)
Od czegoś trzeba zacząć:)
Ale tak, jak piszecie koledzy, więcej kontroli i więęększe kary:)
[2011-01-11 19:56]Wg nowej ustawy o rybactwie śródlądowym kary są totalnie zaostrzone , np, brak wpisania w rejestrze daty i symbolu łowiska przed zarzuceniem wędki jest traktowane jako wykroczenie , podlegające mandatowi lub wizycie w sądzie !!! Zmian i zaostrzeń jest dużo - prosze o nie pytać w Kołach przy opłacaniu składki na 2011 rok . Połamania kija
[2011-01-11 20:05]
ja bym proponował zrobić całkowity zakaz łowienia ryb w polsce na okres 5 lat ,pobawili byśmy się na kompach w pro pilki 2 i za 5 lat nad wodę ,na pewno by pomogło
[2011-01-11 20:06]
ja bym proponował zrobić całkowity zakaz łowienia ryb w polsce na okres 5 lat ,pobawili byśmy się na kompach w pro pilki 2 i za 5 lat nad wodę ,na pewno by pomogło
Hehehe
[2011-01-11 20:07]
Z takimi kontrolami jak są teraz to dopiero kłusole by mieli żniwa , pusto na łowiskach nikogo by nie było .
[2011-01-11 20:10]
Z takimi kontrolami jak są teraz to dopiero kłusole by mieli żniwa , pusto na łowiskach nikogo by nie było .
to trzeba iść do straży i pilnować
[2011-01-11 20:13]
to trzeba iść do straży i pilnować
No tak się zastanawiam :)
[2011-01-11 20:14]
I TAK JAK PIOTR MÓWI TRZEBA IŚĆ DO SSR IM NAS WIĘCEJ TYM WIĘKSZE SZANSE NA OCHRONE NASZYCH ŁOWISK ZDAJE SOBIE SPRAWE ŻE WSZYSTKIEGO NIE JESTEŚMY W STANIE UCHRONIĆ ALE ZAWSZE ZWIĘKSZYMY PROCENT POPULACJI NASZYCH KOCHANYCH RYBEK
[2011-01-11 20:30]