szczupak i okoń jakie wyniki na Rzece Pilica?

/ 4 odpowiedzi
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy ruszył sie już szczupak i okoń w rzece Pilica na odcinku Tamy Zalewu Sulejowskiego w dół rzeki aż pod Tomaszów Maz? Jakie są wyniki? Bo już czwarty tydzien nie jestem na rybach i nie wiem co jest grane. Pozdrawaim
sium

Witam. Nie wiem jak pod Tomaszowem, ale na odcinku Łęg - Mysiakowiec. Od mostu w Mysiakowcu w prawo patrząc od strony Rzeczycy, przy wyspach za domkami, woda się gotuje, szczególnie w godzinach 19-21. Najlepiej w dni gdy trochę padało przed południem, a po południu ciśnienie idzie w górę i się wypogadza, czyli jak zauważyłem w ostatnim tygodniu średnio co 2 dni. W grę wchodzą szczupaki i bolenie bo to mniej więcej rozpoznałem nad wodą. Skoro tu tak jest, to wydaje mi się, że i za tamą będzie dobrze. Tylko że woda w Pilicy mętna i stan podwyższony średnio o metr. Pozdrawiam i połamania. (2010/08/09 09:09)

przepisowyWEDKARZ

Witaj Sium. Własnie mam dziś zamiar się wybrać koło szyny na Smardzewice, miałem jechać wczoraj ale burza mi na to nie pozwoliła. Słyszałem że spuszczają wode z Zalewu Sulejowskiego dwoma śluzami od strony Swolszewic. Dam znać czy coś się działo z drapieżnikiem jak wrócę. Dwa spinole plus spodniobuty i do wody. Pozdrawiam (2010/08/10 09:35)

tomo25

Hej

Ja łowie w Pilicy w odcinku od Warki do ujścia do Wisły. Okonia jest tam naprawdę zatrzęsienie, praktycznie co rzut małym woblerkiem lub ripperkiem to okoń. Przeważnie są to małe okonki takie do 20 cm. W tym roku 2 po 25 cm, w zeszłym jeden - 28 cm. Z pewnością są i większe lecz jest ich niewiele, bądź też nie pozwolono im dorosnąć niestety.
   Łowiąc delikatnym spinningiem bardzo często zdarzają się obcięcia przynęty przez ołówkowe szczupaczki. Spod nóg uciekają ich naprawdę duże ilości jeśli nie zostały by wyłapane gdy będą miały 50 cm to stanowiły by pewnie cel niejednej wyprawy nad Pilicę. Ale znając życie niewiele z nich dożyje nawet 70 cm.

Nie nastawiałem się specjalnie na szczupaka nad Pilicą stąd też moje pytanie do wszystkich wędkarzy - łowi ktoś w okolicach Warki? Jakich szczupaków można się spodziewać i czy często trafiają się szczupaki pow. 3 kg ?

Pozdro (2010/08/13 10:43)