Zaloguj się do konta

Szczupak gigant w Jeziorze Żywieckim

utworzono: 2011/11/13 19:01
Kacper3471

http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1146747,tadeusz-pawlus-zlowil-szczupaka-giganta-w-jeziorze,id,t.html [2011-11-13 19:01]

Majster 81

Piękna bestia
[2011-11-13 19:08]

U mnie w okolicy rok temu została złowiona taka bestia lecz po 2 miesiącach okazało się że siecią

[2011-11-13 19:13]

Noooo :D to już jest walka
Gratuluje!!!
[2011-11-13 19:18]

Artur z Ketrzyna

Zajrzałem w ten link i przeczytałem; "Wędkarz, Tadeusz Pawlus z Żywca złowił w Jeziorze Żywieckim rekordowo dużego szczupaka. Ma aż 124 cm długości i waży 13,6 kg."

O takim mogę tylko pomarzyć, mój miał 84 cm i 4,5kg wagi.
W tym że jak przebywałem w sanatorium w Gołdapi, to w tamtejszym jeziorze widziałem prawie (co rano) dużo większego żerującego szczupaka, no oko miał ponad 1,5m. Po prostu monstrum wywałało swoje cielsko nad powierzchnię wody, co przysparzało mi dreszczy na samą myśl kontaktu z taką rybą. Choć wiedziałem że walkę z nim w 100% przegram, to i tak bezskutecznie się na niego nastawiałem.
[2011-11-13 19:47]

Artur z Ketrzyna

No i co z tego??? Z tego co widać na zdjęciu ten piękny okaz już nie wrócił do wody!!!A w przyszłym roku będzie siedział na pomoście i darł ryja że nie biorą! Ja bym do więzienia za to wsadzał!!!

Nie będą Ci brały, bo jak zwykle będziesz darł ryja. I jak trafisz na konkretną osobę to może ty trafisz do tego więzienia za zakłócanie porządku/spokoju innym.
[2011-11-13 19:52]

kaban

Ryba piękna ale uważam ,że tej wielości szczupaki ( i przedstawiciele innych gatunków na miarę swych możliwości wzrostu ) powinny być chronione i stanowić podstawę stada tarłowego. Nasz regulamin (chory ale taki mamy) pozwala na zabieranie rekordowych ryb i "nic nam" do tego. Widząc takie zdjęcie z jednej strony zazdroszczę a z drugiej serce boli.
[2011-11-13 20:14]

niutek40

No i co z tego??? Z tego co widać na zdjęciu ten piękny okaz już nie wrócił do wody!!!A w przyszłym roku będzie siedział na pomoście i darł ryja że nie biorą! Ja bym do więzienia za to wsadzał!!!

Całe szczęście,że o tym ktoś inny decyduje. Tu  popieram  Artura jak będziesz "ryja darł" to i z tobą będzie nie za ciekawie .Włącz chłopie na luz !

[2011-11-13 20:15]

bluehornet

Fakt - a podana strona na linku już nie istnieje .
[2011-11-13 20:22]

Tomekoo

Walory smakowe owej wielkości szczupaka przypominają starą dębową deskę z beczki do kiszenia kapusty:)naprawdę nie warto brać takich rybek suchych na wiór,no ale to wybór należy do wędkarza:)taki regulamin trza to uszanować:)No i oczywiście pogratulować monstrum:))) [2011-11-13 20:29]

89krzysztof

Istnieje, musiałeś coś źle skopiować. 

A rybka ładna, nie ma co ... ;) [2011-11-13 20:32]

micb

Ryba kapitalna! Pięknie wybarwiona i sądząc po zdjęciach w naprawdę niezłej kondycji. Szkoda tylko, że... BYŁA:/. Nigdy takiej nie złowiłem ale chyba nie miałbym sumienia zabrać takiego okazu do domu. No cóż... [2011-11-13 20:42]

FLO92

ja rowniez takiego okazu bym nie zabral. :( jakbym tylko pomyslal ile taka samica złoży ikry. A w domu i przed kolegami wystarczy sie pochwalic ladnymi zdjeciami
[2011-11-13 21:14]

tomaszgud

szkoda ryby
[2011-11-13 21:32]

plaistman5

ta samica nie miała w sobie ikry. miala napewno więcej niż 15 lat. [2011-11-13 21:33]

FLO92

a to taka stara juz nie ma ikry ?
[2011-11-13 21:36]

cytryn74

Tak jak Kaban napisał z jednej strony pozazdrościć z drugiej szkoda jak cholera.Tez uważam że takie okazy powinny być chronione i bezwzględnie wypuszczane. [2011-11-13 21:42]

Jędrula

Po pierwsze Koledzy to takie smoczyce rzadko przystępują do tarła a ich ikra to raczej nie jest pierwszej jakości i mogą być - są problemy z jej rozrodem . Po drugie , co do wypuszczenia tej sztuki to zgadzam się , że powinna wrócić do wody gdyż ja też chciałbym złowić kiedyś taką wielką szczupaczycę .Jak dla mnie ten wędkarz to nie żaden miesiarz ale powinien darować  jej wolność – ja bym odpuścił .

[2011-11-13 21:52]

stranda

czytałem nie dawno ciekawy artykuł co do rodności starszych okazów naszych rybek ,okazuje się że najbardziej rodne są młode i średnie sztuki,jak znajdę artykuł to wkleje

[2011-11-13 22:09]

Weź się puknij w swój pusty łepek i zastanów co piszesz. Jest RAPR który pozwala zabierać takie ryby więc g...no ci do tego co z nią zrobił. Swoją drogą taka ogromna sztuka jest już praktycznie bezpłodna-owszem ikrę złoży ale i tak praktycznie nie będzie z niej młodych. Natomiast osobiście bym wolał gdyby wróciła do wody lecz nikt nie ma prawa krytykować tego wędkarza za jej zabranie. I mam nadzieję że może uda ci sie to zrozumieć. A tak między nami, odechciewa mi się wędkarstwa jak czytam takie teksty choć sam wypuszczam ok 80% ryb.
[2011-11-13 23:11]

kapo

Panowie a może ta ryba trafiła do domowego jeziora????? ja np. jak złowiłem duży okaz to wypuszczałem do kuzyna jeziora i po kilku tygodniach łowiliśmy mniejsze rybki, zapraszaliśmy sąsiadów kolegów i tak mijały godziny ale dla was sie liczy tylko to ze wy byście chcieli wyłowić taką rybę [2011-11-13 23:59]

halwwa2804

Mi sie wydaje ze nie wszyscy co biora ryby to miesiarze,koles w ten wlasnie sposb mial moziwosc stac sie ciut slawny i mial mozliwosc pochwalic sie rekordowa rybka,piekny okaz:)
[2011-11-14 05:09]

szczepcio

Piękny okaz.Myślę że to jest jego trzy minuty żeby trochę być sławny.Rekordowy sum z Rybnika też został zabrany i nic z tym nie możemy zrobić.
Szkoda  jednak że takie ryby nie wracają do wody ucieszyłyby nie jednego wędkarza.
[2011-11-14 07:46]

szczepcio

Powinien być wymiar ochronny minimalny jak i maksymalny dla każdego gatunku ryby.
[2011-11-14 07:48]

tomo25

Witam
Panowie widzę że pojawiła się w tym miejscu dość zacięta dyskusja czy powinien Kolega zabrać tego szczupaka czy nie..
Tyle że nie tu jest chyba problem. Nie o to chodzi żeby w całym województwie był tylko jeden okaz tych rozmiarów i każdy na niego chuchał i dmuchał a cały okręg nastawiał się tylko na tego jednego szczupaka. W poniedziałek złapał by go kolega X a za dwa tygodnie Kolega Z..
Nie stanowi problemu że ten Pan zabrał tego szczupaka, problemem jest że zabrał być może jednego z ostatnich takich w Polsce. A to już nie jest jego wina. Nie przerzucajmy odpowiedzialności na zwykłych wędkarzy. Winne są związki w których rządzą ludzie wychowani w innych czasach, którzy mentalnie nadal tam są. I to nie dotyczy tylko PZW ale też innych betonowych związków np. PZPN. Dopóki w takich jednostkach zasiadał będzie tępy beton zawsze będziemy  z niedowierzaniem patrzyli na takie okazy, a powinno być zupełnie inaczej. Takie ryby w kraju z taką ilością dzikich wód powinny być normą.
[2011-11-14 08:39]

Artur z Ketrzyna

Istnieje, tylko wklej cały ten link;
http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1146747,tadeusz-pawlus-zlowil-szczupaka-giganta-w-jeziorze,id,t.html
Dopiero co spróbowałem jeszcze raz i weszło. Za pierwszym razem myślałem że to 2 linki i ne znalazło. Wklejałem tylko; http://bielskobiala.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1146747, bo tak zasugerowałem się tym przecinkiem i wtedy komunikat że nie znalazło takiej strony.
[2011-11-14 10:53]