System belgijski
utworzono: 2010/06/14 21:37
Witam serdecznie. Niedawno powróciłem do łowienia po 11 latach przerwy, wiec jest tak jak by się uczył od nowa.Niedawno wybrałem się na ryby i spotkałem się z "systemem belgijskim". Czy ktoś wie o co chodzi, bo Google podejrzanie milczy:)Z tego co widziałem to jest to metoda łowienia na grunt, z tym ze zamiast koszyka czy sprężyny, rurki anty spąltaniowej i przyponu jest "koszyczek" w kształcie skorupy żółwia ( pół otwarty) przez środek biegnie gumowy wihajster do którego mocujemy przypon (w celu polepszenia amortyzacji)Ciekawość wynika z tego ze nie widziałem tego w żadnym sklepie.
[2010-06-14 21:37]
Nie mialem przerwy w łowieniu przez kilka lat,ale z czyms takim sie nie spotkałem.Może jakis opózniony jestem?
[2010-06-14 21:42]
Widziałem kiedyś jak ktoś wędkował w podobny sposób, tylko nie przyuważyłem czy tam była jakaś guma. Hmmm. Na i nie było mowy o systemie belgijskim. Może to tak się nazywa? A może ten ktoś łowił przy zastosowaniu jakiegoś wariantu starej jak świat śląskiej metody na tzw grzybek?
Grzybek może się kojarzyć ze skorupą żółwia zatem... no nie wiem o co chodzi.
[2010-06-14 22:52]Witam serdecznie. Niedawno powróciłem do łowienia po 11 latach przerwy, wiec jest tak jak by się uczył od nowa. Niedawno wybrałem się na ryby i spotkałem się z "systemem belgijskim". Czy ktoś wie o co chodzi, bo Google podejrzanie milczy:) Z tego co widziałem to jest to metoda łowienia na grunt, z tym ze zamiast koszyka czy sprężyny, rurki anty spąltaniowej i przyponu jest "koszyczek" w kształcie skorupy żółwia ( pół otwarty) przez środek biegnie gumowy wihajster do którego mocujemy przypon (w celu polepszenia amortyzacji) Ciekawość wynika z tego ze nie widziałem tego w żadnym sklepie.
Jak tak to czytam i napisałeś że koszyczek w kształcie skorupy żółwia i do tego pół otwarty, a i jescze mocuje się do tego przypon to nic innego mi nie zachodzi w głowie jak system
THE METHOD Najbardziej trafne do tego co opisałeś.
[2010-06-14 23:08][2010-06-15 09:17]
czemu ma byc zabroniona zwykła metoda tylko ten koszyk ma cos w sobie. czytałem artykuł w wmh. o tym ale juz nie pamietam dokładnie
[2010-06-15 11:41]
czemu ma byc zabroniona zwykła metoda tylko ten koszyk ma cos w sobie. czytałem artykuł w wmh. o tym ale juz nie pamietam dokładnie
Wiesz ja myślę że czego nie widać to zakazane, to tak jak łowienie na bułgara, zakazane i koniec kropka, chociaż sam nie wiem............... [2010-06-15 11:46]
A co to jest ten "bułgar"?Jaka to metoda?
Nie chcę reklamować tego systemu, sory.............. [2010-06-15 12:23]
Proszę o sprecyzowanie tematu, bo dużo się tu paple, ale nikt nie pokazał, ani nie wyjaśnił dokładnie o co w tym chodzi. Koszyczki zanętowe nie są zabronione ba, nawet w żadnym przepisie nie jest sprecyzowany kształt czy rozmiar koszyczka. Jak wszyscy wiemy, koszyczków zanętowych jest ogromnie dużo, a każdy ma inny kształt i rozmiar. Stosowanie przyponów z żyłki, plecionki, wolframu, stali tez nie jest zabronione, a już na pewno nie znam zakazu stosowania łączników gumowych, czy nawet przyponów gumowych gdyby takie istniały. W powszechnym użyciu są dziś tzw. zestawy samozacinające skonstruowane na setki sposobów i nikt się nie burzy. Zatem pytam co w opisanej w temacie metodzie ma być niedozwolone, skoro nikt nie potrafi opisać dokładnie rzeczonej metody.
Słyszałem już dużo bzdur jak min. w temacie o metodzie "na grzybek" gdzie ktoś usiłował udowodnić, że połów na grzybek to wykroczenie - a ja pytam dlaczego? Jeśli grzybek będzie zwieńczony jednym przyponem i jednym haczykiem, to jest to doskonała metoda i nie ma w niej niczego trefnego.
Tak samo ta metoda belgijska.... może więcej szczegółów? Nie można z góry zakładać że coś jest zabronione jeśli się nie wie o co biega.
[2010-06-15 15:57]Przyznam że o tym systemie nawet nie słyszałem, natomiast o bułgarze tak................ [2010-06-15 16:40]
Proszę o sprecyzowanie tematu, bo dużo się tu paple, ale nikt nie pokazał, ani nie wyjaśnił dokładnie o co w tym chodzi. Koszyczki zanętowe nie są zabronione ba, nawet w żadnym przepisie nie jest sprecyzowany kształt czy rozmiar koszyczka. Jak wszyscy wiemy, koszyczków zanętowych jest ogromnie dużo, a każdy ma inny kształt i rozmiar. Stosowanie przyponów z żyłki, plecionki, wolframu, stali tez nie jest zabronione, a już na pewno nie znam zakazu stosowania łączników gumowych, czy nawet przyponów gumowych gdyby takie istniały. W powszechnym użyciu są dziś tzw. zestawy samozacinające skonstruowane na setki sposobów i nikt się nie burzy. Zatem pytam co w opisanej w temacie metodzie ma być niedozwolone, skoro nikt nie potrafi opisać dokładnie rzeczonej metody.
Słyszałem już dużo bzdur jak min. w temacie o metodzie "na grzybek" gdzie ktoś usiłował udowodnić, że połów na grzybek to wykroczenie - a ja pytam dlaczego? Jeśli grzybek będzie zwieńczony jednym przyponem i jednym haczykiem, to jest to doskonała metoda i nie ma w niej niczego trefnego.
Tak samo ta metoda belgijska.... może więcej szczegółów? Nie można z góry zakładać że coś jest zabronione jeśli się nie wie o co biega.
Jeżeli jednym przyponem to wszystko ok, ale są tacy którzy zakładają kilka przyponów............
[2010-06-15 16:42]
Tomikan1129 - strzał w dychę o to mi własnie chodziło. [2010-06-15 20:21]
Pytanie za 1000 punktów. widział ktoś coś takiego gdzieś w naszych rodzimych sklepach??Poszukuje dokładnie tego modelu, łowiłem na to i powiem ze3 ubaw po pachy:) [2010-06-21 22:34]
Możesz śmiało juz to kupić w sklepach wędkarskich a także w sklepach internetowych.
[2010-06-21 23:22]