Świetliki- czy są pomocne?

/ 22 odpowiedzi
Sprawdzałem ostatnio skuteczność nowego pomysłu, o którym gdzieś tam znalazłem krótką notkę - założyłem tuż przed przynętą na wolfram czerwony świetlik. Rzucałem takim zestawem już jak się ściemniało. Nie miałem przez półtory godziny nawet podbicia a po założeniu światełka trafił się taki zębaty maluszek 40cm. Nie jest to jednak żaden dowód na skuteczność tej metody. Czy ktoś z was już tego próbował? Podejrzewam że tak. Jakie mieliście obserwacje?

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik38843

Nigdy tego nie próbowałem, ciekawa sprawa.
Z drugiej strony ciekawe co na to RAPR i jego twórcy. Bo światłem nie można wabić ryb a to jest swego rodzaju światło. (2010/10/03 23:30)

LukaszM

No właśnie ciekawe jak to traktować. Ale pomysł ten był w jakimś piśmie wędkarskim o ile dobrze pamiętam, chyba w jakimś dziale typu "zrób to sam". (2010/10/04 08:40)

Artus

Nigdy tego nie próbowałem, ciekawa sprawa.
Z drugiej strony ciekawe co na to RAPR i jego twórcy. Bo światłem nie można wabić ryb a to jest swego rodzaju światło.

Przecież są fluoroscencyjne rippery (2010/10/04 10:19)

modesty wand

Świetlik w przynęcie to dobra i stara sztuczka na Bałtyckie dorsze :) (2010/10/04 10:51)

LukaszM

Świetlik w przynęcie to dobra i stara sztuczka na Bałtyckie dorsze :)

O witam Panie Michale :)

A na nasze śródlądowe ryby to coś pomaga???

(2010/10/04 11:18)

saw

Też mam na uwadze ten pomysł ale wciąż zapominam świetlików na wyprawę, jak złowisz w ten sposób jeszcze sześć to będzie można powiedzieć, że podwyższona jest skuteczność:) (2010/10/04 13:45)

bodzinski

czerwony wiem że zwiększa agresywność ryby to może działać pod tym względem.Ryba szybciej zobaczy robaka czy żywca bo się zainteresuje świetlikiem. (2010/10/04 21:33)

LukaszM

czerwony wiem że zwiększa agresywność ryby to może działać pod tym względem.Ryba szybciej zobaczy robaka czy żywca bo się zainteresuje świetlikiem.

Wiesz co czytałem dzisiaj trochę o zachowaniu światła w wodzie i podobno czerwone najszybciej zanika. Jutro lub pojutrze spróbuję z innymi kolorami i opiszę efekty (2010/10/05 00:40)

minus

czy to przypadkiem nie jest zakazane - z tego co pamiętam RAPR zabrania stososowania fluo przynęt (2010/10/05 12:53)

LukaszM

No właśnie ciekawe jak to jest. Może niech się odezwie jakiś strażnik w tej sprawie i nam rozjaśni sprawę jak to jest traktowane pod względem prawnym. Bo z jednej strony w rapr jest nota o wabieniu światłem a z drugiej o tej metodzie pisali w prasie wędkarskiej i do tego są produkowane przynęty fluorescencyjne. (2010/10/05 14:51)

Rybczan

Witam.

napisz jak to zamontowałeś , bo jestem ciekaw może byc skuteczne :)

Pozdro

(2010/10/05 16:27)

LukaszM

Witam.

napisz jak to zamontowałeś , bo jestem ciekaw może byc skuteczne :)

Pozdro

Na żyłkę tuż przed blaszką przymocowałem świetlik, przy pomocy dołączonej do niego przeźroczystej rurki. Najlepiej przeciąć tę rurkę na pół i zaczepić świetlik na obu jego końcach. Zostawiłem małą przerwę pomiędzy świetlikiem a przynętą żeby nie zakłócać jej pracy.
Tylko kolego Rybczan narazie zastanawiamy się czy na użycie takiego zestwy pozwala nam RAPR ;p (2010/10/05 23:27)

mielec

Nie pozwala. (2010/10/05 23:30)

mielec

3. Wędkowanie

3.4.Ponadto wędkarzowi nie wolno:

j)stosować sztucznego świata, służącego lokalizowaniu bądź wabieniu ryb na stanowisko, (2010/10/05 23:39)

mielec

Prawo nie zabrania w sprzedaży, zakupie czy posiadaniu lecz w użyciu. Tyczy sie to też fluo gum.
Można  stosować na wodach komercyjnych gdzie nie są nałożone przepisy  RAPR. (2010/10/05 23:43)

modesty wand

3. Wędkowanie

3.4.Ponadto wędkarzowi nie wolno:

j)stosować sztucznego świata, służącego lokalizowaniu bądź wabieniu ryb na stanowisko,

A Ja to interpretuje tak że świetlik to światło chemiczne a nie sztuczne:) (2010/10/06 07:29)

mielec

Przecież nikt Ci nie zabrania na siłę tak nie robić.
Interpretuj sobie tak w ten sposób, tylko nie bądź zdziwiony jak kiedyś w nagrodę za tak bystrą interpretację otrzymasz nagrodę w postaci mandatu od strażnika SSR czy PSR.

Pozdrawiam i życzę udanego kłusowania. (2010/10/06 08:41)

u?ytkownik38976

No właśnie ciekawe jak to jest. Może niech się odezwie jakiś strażnik w tej sprawie i nam rozjaśni sprawę jak to jest traktowane pod względem prawnym. Bo z jednej strony w rapr jest nota o wabieniu światłem a z drugiej o tej metodzie pisali w prasie wędkarskiej i do tego są produkowane przynęty fluorescencyjne.

Otóż drodzy koledzy wyjaśniam, że używanie światła sztucznego (również ognia) do lokalizowania, wabienia i naprowadzania ryb na łowisko, jest ZABRONIONE. Mowa tu o reflektorach, latarkach, tzw. chińskich lampionach, pływających ogniskach bądź rozpalanych przy tafli wody.  Świetlik zamocowany do przynęty jest JEDYNIE uatrakcyjnieniem 
jej i nie jest przez RAPR traktowany jako sztuczne światło służące wabieniu, bądź lokalizowaniu ryb NA STANOWISKO, tak jak brzmi to w punkcie 3.4 podpunkt "j", powtórzę więc iż jest to jedynie UATRAKCYJNIENIE PRZYNĘTY, co jest zgodne z RAPR. 
Dotyczy to również farb fluo na przynętach. Tak więc "świetlikujcie" przynęty do woli, UATRAKCYJNIACIE je tylko. Pozdrawiam.

(2010/10/06 08:43)

piotrekelk

no i chyba nic wiecej nie trzeba wyjasniac (2010/10/06 09:55)

LukaszM

Ok to teraz czekamy na wrażenia po próbach (2010/10/06 15:16)

LukaszM

Byłem przed wczoraj nad wodą i znowu próbowałem z tym świetlikiem, tylko tym razem innego koloru (zielonego). Półtory godziny prawie machałem. I z blaszkami i z woblerami. Nic nawet nie stukneło. (2010/10/09 20:05)

nmarcinm

Ja ostatnio użyłem świetlika poprzez wciśnięcie go w szklistą gumę z brokatem. Pięknie się rozświetliła i była dobrze widoczna. Efekt miałem już przy czwartym żucie gdzie wcześniej przez dwie godziny nie było nawet bicia. Polecam :) (2011/10/01 16:47)