Zaloguj się do konta

Światło na nocce ?

utworzono: 2012/06/06 14:45
tuptusp

Witam!

Chciałbym dowiedzieć się od Was co sądzicie o używaniu światła (latarek) na nocce??Czy to płoszy ryby czy nie? Jakie najlepiej używać świało (np. czerwone)?Czy lepiej unikać korzystania z latarki czy nie??

Wiem że kiedyś nie było świetlików i wędkarze świecili latarkami na spławiki, ale czy nonstop czy też nie i jak to wpływało na połów??

[2012-06-06 14:45]

pioter94

Ja wędkuję nocami na Noteci i zawsze rozpalam ognisko do tego latarki na czoło którą zapalam w razie potrzeby tzn. przy holu ryby lub zakładanie przynęt. I wyników nie mam najgorszych.
[2012-06-06 16:02]

altershepi

w przepisach jest punkt na temat zakazu wabienia ryb światłem...

Ale o jakie światło chodzi... to nie wiem... czy zwykłe białe... czy jakiś specjalny kolor...

Uklejkom światło latarki diodowej chyba się podoba :) brykają jak oszalałe... pobierając meszkę z powierzchni wody... co do większych ryb myślę ze nie samo światło może straszyć ryby a machanie nim :)

[2012-06-06 16:07]

ryukon1975

W czasie nocnego łowienia ograniczam używanie światła latarki i tp. do minimum.Czyli zakładanie przynęty,podebranie ryby.
Wyjątkiem jest małe stonowane ognisko jak je palę,bo nie zawsze jest taka potrzeba i chęci są nie zawsze na zbieranie drewna.
W wędkarstwie wychodzę z prostego założenia jak najbardziej naturalnie.
[2012-06-06 16:18]

halwwa2804

ja switala musze używac zeby widziec czy jest branie,rbom to nie przeszkadza,pale je w kierunku brzegu nigdy na wode,pozdrawiam.
[2012-06-06 16:55]