Witam. Mam takie pytania co do wędkowania z plaży nad morzem Bałtyckim . w sobotę jadę z wujkiem nad morze i chcemy z rana chodzić wędkować z plaży w Kołobrzegu , pozwolenie on załatwia pozostaje tylko popytać jak mamy się przygotować mam tu kilka pytań ;D 1.Jakie techniki stosować ?(na s bardzo interesuje połów metodą gruntową )2.jakie przynęty stosować ? (mogą być dendrobeny 4)3. Przydały by się jeszcze jakieś ciekawostki co do tego :D Dziękuje i pozdrawiam :D
Witaj z tego co piszesz to nie do końca kumam co wiesz,ale powiem co ja wiem,po pierwsze kijek minimum 3.60 i cw od 150g. Wygodnie takim i bezpiecznie w przypadku większej ryby, kołowrotek najlepiej morski kupisz taki już od 60zł dobrej firmy (patrz allegro). Żyłka ja używam 0.35 główna lub plecionka u mnie 0.23 mistrall. Przypon standardowo cieńszy od głównej, przynęta może być taka jak podajesz aczkolwiek ja stosuje rosówki lub jakieś kawałki filecików. Zestaw od czubka ciężarek do połowów morskich taki z kotwiczką z drutów (kupisz na allegro lub u siebie w wędkarskim dodam że nie tania sprawa)od ciężarka 40cm żyłki krętlik potrójny i znowu 40cm żyłki krętlik potrójny i połączone do żyłki głównej,dodam że to wszystko wykonane na żyłce głównej.Na bocznych ramionach krętlików żyłka cieńsza tzw przypon,30cm i haczyk ja stosuje z dodatkowymi zadziorami na trzonku ,taki sam zestaw na obu krętlikach.Wchodzisz do wody parenaście metrów rzucasz i wychodzisz na brzeg.Wcześniej na brzegu wbijasz stojak na wędkę ja stosuje 1m rury fi50 pcv wkładasz wędkę reszta jak przy połowie na grunt w rzece lub jeziorze,poza tym że możesz dwie rybki wyholować. (2012/07/23 18:45)