Sumy z Warty
utworzono: 2012/03/04 15:43
WITAM SERDECZNIEKTO Z KOLEGÓW MA DOŚWIADCZENIE Z WĄSALAMI NA WARCIE W POZNANIU LUB OKOLICY-CHCIAŁBYM TEN SEZON POŚWIĘCIĆ TYM RYBKOM-PROSZĘ O RADY-SPOSOBY- ZANĘTY - CO NA HAK-JAKIMI ZESTAWAMI-CO Z PODWODNYM SPŁAWIKIEM ITD -POZDRAWIAM JACENTY [2012-03-04 15:43]
Ja jak co roku wybieram się na sumy nad ową rzekę,ale nie mam szczęścia za zwyczaj kumpel łapie ja sprawnie chytam za szczękę...przynęta nr to 7-8 grubych pijawek nie przepływa obojętnie żaden sum obok takiego kąska;)żywiec ze spławikiem podwodnym testowaliśmy rok temu brania bardzo energiczne lecz puste za zwyczaj niestety pewnie z braku obycia z tą techniką...pozdro [2012-03-04 20:43]
ja powiem tak....do tej pory ,,że tak powiem na rasówe,teraz na wątrobę łowiłem , ale,,,ino węgorze. Na żywca wźią w Biskupicach nie duży,a koledzy na groch łowili ,co mi bardzo zazdrościli.Po czym lepsze akcje mieli.CO miejsce to inna przynęta,,trzeba badać.Pozdrawiam.
[2012-03-04 22:11]
turkuć podjadek ,to pasożyt żyta.Ile byś musial tego nazbierac aby na chak przyzwoity na suma bylo?
[2012-03-04 22:15]
turkucie bywaja dosyć spore,ja posiadam na działce nie wiem jak to byś miał złapać ale zapraszam bo to prawdziwa udręka...jeden na hak karpiowy wystarczy spokojnie...po za tym nieprzyjemnie kąsa podobno... [2012-03-05 18:32]
też słyszałem o tych turkuciach-brachol leje wode z Ludwikiem w te dziury i wyłażą-sporo mi tego nałapał ale uwaga one sie wzajemnie pożerają-pozdro [2012-03-06 16:11]
jaka żaba taki sum ....im większa tym mniejsze szanse na jedo złapanie ale za to jaki okaz [2012-03-10 16:29]
witam,Moje wyprawy na warciańskie sumy są przeważnie w okolicy Koła i Konina do Poznania wprawdzie nie dojechałem ale zawsze w lipcu i we wrześniu spędzam kilkanaście dni nad Wartą poświęcając się tylko temu drapieżnikowi.Używam mocnych wędzisk sumowych 200-600gr. cw i kręciołów Daiwa Infinity 5500br+plecionka 0,50 (choć nie zawsze daje rade) przypon 1,2-2m z żyłki 1,1mm przynęta tylko żywiec(przeważnie krąp lub leszcz uzbrojony w 1 góra 2 haki). Łowie z gruntu z wywózki.Zestaw podwiązuję do zwisających gałęzi lub do wcześniej przygotowanej podpórki wbitej w dno(zapobiega to osadzaniu się syfu jaki niesie z sobą rzeka a co za tym idzie nie znosi mi zestawu, zestaw mam dokładnie w tym miejscu gdzie chce.)pzdr. [2012-04-18 09:42]
witam,Moje wyprawy na warciańskie sumy są przeważnie w okolicy Koła i Konina do Poznania wprawdzie nie dojechałem ale zawsze w lipcu i we wrześniu spędzam kilkanaście dni nad Wartą poświęcając się tylko temu drapieżnikowi.Używam mocnych wędzisk sumowych 200-600gr. cw i kręciołów Daiwa Infinity 5500br+plecionka 0,50 (choć nie zawsze daje rade) przypon 1,2-2m z żyłki 1,1mm przynęta tylko żywiec(przeważnie krąp lub leszcz uzbrojony w 1 góra 2 haki). Łowie z gruntu z wywózki.Zestaw podwiązuję do zwisających gałęzi lub do wcześniej przygotowanej podpórki wbitej w dno(zapobiega to osadzaniu się syfu jaki niesie z sobą rzeka a co za tym idzie nie znosi mi zestawu, zestaw mam dokładnie w tym miejscu gdzie chce.)pzdr.
i dobry sznurek aby uwiązać wędzisko do jakiegoś drzewa bo mozna niechcąco dużo stracić
[2012-05-01 14:17]
Turkuś jest bliskim krewnym pasikonika. Może delikatnie kąsać i drapać przednimi odnóżami. [2014-08-06 10:19]