Sumy w Czechach

/ 4 odpowiedzi
Witam wszystkich w Nowym Roku :) W tym roku wybieram się do Czech nad Wełtawę i Sazawę.Trudno mi znaleźć odpowiedź czy można tam złapać suma ? Łowiłam już tam ale karpie :) Tak jak Wełtawa i Sazawa to dwie naprawdę piękne rzeki i na zarybienie nie ma co narzekać, w Polsce tylu ryb co w Czechach nie zobaczycie i nie złowicie ! Bo i kultura łowienia jest naprawdę wysoka ! Nie chodzi już nawet o metodę złap i wypuść ale o złap tyle ile zjesz , ile potrzebujesz ! jakie to mądre. Ja lubię łowić ale też i zjeść :)) Wspomnę jeszcze tylko ,że w Czechach pilnuje i sprawdza każdy każdego czy owy wędkarz posiada zezwolenie (nie tak drogie jak w Polsce ) i czy aby nie ma ryb zbyt wiele i oczywiście czy są wymiarowe.Tylko po co Czechowi 20 szczupaków 25 cm ? złowi dziennie jednego a złowi bo są  ponad wymiarowego,zje i przyjdzie za dwa dni i znowu złowi.Nie muszą całować i wypuszczać okaleczonych ryb bo te rybki w ich wodach są :)).... ale to tak gwoli podzielenia się swoimi obserwacjami :))Więc jeśli ktoś był w Czechach na sumach to może zechce się podzielić wiadomościami gdzie ?

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

kedzio

A Zdenek Halfar jeździ na sumy do Polski. Bardzo często łowi w mojej okolicy. Hmmmmm.

Poznałem gościa osobiście i widziałem co łowi pod moim nosem.

http://summania.pl/

(2014/01/04 10:28)

piotras1237

Dobre łowiska to jezioro Rozkosz widziałem suma z tamtąd miał ponad 200 cm oraz zalew na dzikiej orlicy Pastviny (zimna,czysta,głęboka woda). (2014/01/05 18:38)

lenkasim

Przepraszam,że dopiero teraz mogę podziękować za odpowiedzi .Pewnie w tym roku wybiorę się do Czech.W ubiegłym na Węgrzech złowiłam ponad metrowego sumka :)) pięknie było :)) (2015/05/19 15:46)

lenkasim

Kolego ..a pod Twoim nosem to znaczy gdzie ?

(2015/05/19 15:47)