Zaloguj się do konta

Sumik karłowaty- lubelskie

utworzono: 2019/04/01 16:53
Tomeczek8612

witam, 
wie ktoś może gdzie w lubelskim wybrać się na większe okazy tej rybki? 
Chciałbym się trochę przyczynić do eliminacji tego gatunku w naszych wodach ;-) 
Z góry dzięki za informacje.   [2019-04-01 16:53]

Jakub Woś

Kiedyś kilka razy łowiłem na jeziorze Zagłębocze ( Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie) Co byś nie założył na hak to sumik karłowaty. Podobno na okolicznych jeziorach podobnie. [2019-04-01 17:16]

Tomeczek8612

ostatnio próbowałem 2 razy na Krzczeniu ale bez efektu.
 dzięki kolego za info. [2019-04-01 18:29]

oldboy

Nie bądź taki poprawny :)
Wiemy o co chodzi - ja też od ub. sezonu intensywnie poszukuję info o tym gatunku (w moim okręgu), bo wielce sobie cenię walory smakowe tej rybki :)
A na dodatek, dzięki ZAKAZOWI wypuszczania z powrotem do wody, nie będą się mnie czepiać wyznawcy religii NoKill :) [2019-04-01 21:11]

Tomeczek8612

wie ktoś może gdzie w Lubelskim można połowic tą rybkę? 
Z góry dzięki [2019-04-04 08:18]

Sith

Nie bądź taki poprawny :)
Wiemy o co chodzi - ja też od ub. sezonu intensywnie poszukuję info o tym gatunku (w moim okręgu), bo wielce sobie cenię walory smakowe tej rybki :)
A na dodatek, dzięki ZAKAZOWIwypuszczania z powrotem do wody,nie będą się mnie czepiać wyznawcy religii NoKill :)

[2019-04-04 08:57]

ogtw

Proponuje zarybić sumikiem a potem je wyławiać. W ten sposób wędkarstwu przywróci się dawno zapomniany sens. [2019-04-04 19:23]

ogtw

[2019-04-04 19:23]

oldboy

wie ktoś może gdzie w Lubelskim można połowic tą rybkę? 
Chyba smakosze z lubelskiego nie chcą zdradzić swych miejscówek, bo jakoś ....brak odzewu.
Podobnie jest u mnie - sam muszę ich poszukiwać, nie licząc na podpowiedzi. Będąc w ub. niedzielę na rekonesansie (bez wędek, ale z ...żoną) znalazłem łowisko komercyjne, gdzie właściciel zapewnił mnie solennie, że nie weźmie ode mnie ani grosza, gdy mu wyciągnę ich jak najwięcej :)
Tak więc - dobra nasza. Niezadługo, gdy zaczną lepiej brać - do dzieła!
Ale to (niestety) nie w lubelskim, tylko w łódzkim.
Pozdrawiam

[2019-04-04 21:37]