byczki można połowić w krępnej woj. opolskie, jak zaczynają brać... to na kiju szał macicy :)Na co łowisz?
(2018/02/06 12:37)
byczki można połowić w krępnej woj. opolskie, jak zaczynają brać... to na kiju szał macicy :)Na co łowisz?
W takim razie jak ta ryba jest na wymarciu to czemu jest zakaz wypuszczania jej z powrotem do łowiska. Miałem do czynienia z tą rybą wiele razy i powiem ze jest to ciekawa ryba ale nigdy nie wiedziałem do końca co z nią robić bo jak wspomniałem w temacie ta ryba jest traktowana jako szkodnik no a trudno żeby zabijać i wrzucać w krzaki. I jeszcze małe sprostowanie do tematu, byłem pewny że przynajmniej raz ktoś złapał tą rybę.u mnie ich nie ma ale na twoim miejscu zjadłbym go lub nakarmiłbym nim swojego psa lub kota zamiast wyrzucać
Sumik Karłowaty jest gatunkiem bardzo ekspansywnym i wyżera ikrę przez co ogranicza liczebność rodzimych gatunków.
Powie ktoś, że okoń też wyjada ikrę, jednak jego "działalność" jest wpisana w ekosystem naszych wód a sumika-niekoniecznie. Po prostu jest to przywleczony intruz. Ja się w jego kwestii trzymam regulaminu - rybę zabijam i wyrzucam.