Sumik karłowaty w Warcie

/ 84 odpowiedzi
Witam.
Piszę post w tej kategorii, ponieważ temat rzeczywiście dotyczy ochrony wód. mogę się jednak mylić.
Chodzi o to, że po ostatniej powodzi, w miesiącu lipcu, w miejscach oddalonych od siebie o ok. 15 km z koryta rzeki złapałem sumika karłowatego.
Rzadko zabieram ryby do domu, zabijanie z zawiści do gatunku nie wchodzi w grę. Wydaje mi się jednak, że sumika w rzekach być nie powinno. Proszę kolegów o ustosunkowanie się do tematu,
a fachowców o przedstawienie konsekwencji ewentualnej ekspansji tej ryby.
Pozdrawiam.
spines21

REGULAMIN AMATORSKIEGO POŁOWU RYB 

POLSKIEGO ZWIĄZKU WĘDKARSKIEGO

4. ZASADY WĘDKOWANIA

§ 3

3. Wędkowanie

3.7.
 Raków pręgowanych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka, czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie należy wypuszczać ani do łowiska, w którym je złowiono, ani do innych wód. 
(2010/07/31 11:30)

spines21

sumiki potrafią się w bardzo szybkim tempie rozmnożyć,tak ,że opanują akwen,nawet spory.niszczą ikrę i narybek innych ryb przez co są niebezpieczne dla rodzimych gatunków i należy je eliminować.nie wiem jakie są kary za wpuszczanie ryb z wykazu w RAPR,ale jakieś na pewno są określone.jeżeli tak jest w regulaminie to należy przestrzegać (2010/07/31 11:36)

u?ytkownik40353

Witam.
Piszę post w tej kategorii, ponieważ temat rzeczywiście dotyczy ochrony wód. mogę się jednak mylić.
Chodzi o to, że po ostatniej powodzi, w miesiącu lipcu, w miejscach oddalonych od siebie o ok. 15 km z koryta rzeki złapałem sumika karłowatego.
Rzadko zabieram ryby do domu, zabijanie z zawiści do gatunku nie wchodzi w grę. Wydaje mi się jednak, że sumika w rzekach być nie powinno. Proszę kolegów o ustosunkowanie się do tematu,
a fachowców o przedstawienie konsekwencji ewentualnej ekspansji tej ryby.
Pozdrawiam.

Witam to żeś mnie teraz pocieszył tym sumikiem ja jak żyję tego cholerstwa u mnie w warcie nie widziałem ,teraz jak już złowiłeś to mamy przerąbane ,rozmnoży się i po zawodach (2010/07/31 15:10)

u?ytkownik24522

Wróciłem dzisiaj z Odry i złapaliśmy między innymi dwa około pięćdzieśięcio centymetrowe sumiki karłowate.

W ruch poszła wędzareczka i wiecie co .........

polędwiczka to pryszcz !

(2010/07/31 15:15)

u?ytkownik24522

Wróciłem dzisiaj z Odry i złapaliśmy między innymi dwa około trzydziesto centymetrowe sumiki karłowate.

W ruch poszła wędzareczka i wiecie co .........

polędwiczka to pryszcz !

(2010/07/31 15:17)

spines21

koledzy mi mówili ,że na Warcie za Mstowem też ostatnio sumiki biorą.ale może w rzece się nie utrzymają?pójdą z prądem:)widocznie wymyło je ze starorzeczy i dołków.ale ,że smaczne to święta prawda,jeżeli jeszcze uda się większych nałowić to wyżerka pierwsza klasa  (2010/07/31 16:10)

Norbert Stolarczyk

Jakby jeszcze były 50 centymetrowe to ja rozumiem, gorzej jak napierniczy się tego bez liku i największy ma 22 cm którego ze świeczką szukać. Mamy tutaj u nas kilka pięknych zbiorników niestety zainfekowanych tym inwazyjnym gatunkiem. (2010/08/01 14:15)

u?ytkownik24522

Jakby jeszcze były 50 centymetrowe to ja rozumiem, gorzej jak napierniczy się tego bez liku i największy ma 22 cm którego ze świeczką szukać. Mamy tutaj u nas kilka pięknych zbiorników niestety zainfekowanych tym inwazyjnym gatunkiem.

Dokładnie miał 43cm, a drugi ciut mniejszy,szkoda tylko że nie uwieczniłem na zdjęciu............ (2010/08/01 14:49)

Norbert Stolarczyk

Taką rozmiarówkę to jeszcze można opierniczyć, ale tak jak u mnie? Ja ryb nie wyrzucę, babrać się z takimi maleństwami też mi się nie chce więc wolę nie łowić, wtedy nie ciążą na mnie zapisy o zakazie ponownego wrzucenia do wody.
Lecz jak były by większe to z chęcią bym "uwalniał naród" od tej ryby. (2010/08/01 19:49)

u?ytkownik24522

Tyle lat co łowię na Odrze po raz pierwszy spotkałem się z takimi sumikami zawsze były nie większe od dłoni a tu taki kolos......... hehehe

Od razu wędzarka przenośna była uruchomiona i rewelka...........

(2010/08/01 19:55)

Norbert Stolarczyk

Ten większy to musiał mieć chyba niezły bębzon co? (2010/08/01 20:12)

u?ytkownik24522

Jak myśmy go wyciągneli początkowo myślałem że to europejski ale po obejżeniu (było to póznym wieczorem) stwierdziłem że to karłowaty a wyglądał jak by był nadmuchany...... (2010/08/01 20:16)

basiasia

Nie widziałam jeszcze półmetrowego. Przeważnie trafiają się dwunastki. (2010/08/01 20:33)

Sniper64

.......To jeszcze nie wszystko widziałaś:) takie się zdarzają w Warcie też! (2010/08/01 21:10)

pirat171

Sumik przechodzi z Pilsi do Widawki i tym sposobem tez do Warty. Tak mi się zdaje bo wiem z którego zbiornika wypłynęła ich cała masa do Pilsi. (2010/08/01 22:01)

Sniper64

Dwa lata temu troszeczkę mniejszego złapałem na Odrze..na żwirowni w Czernicy. (2010/08/01 22:08)

basiasia

Gdyby tak było miałbyś jego fotke. (2010/08/01 22:11)

Sniper64

Wybacz!!! o Pani! nie zawszę można zrobić fotkę! a na tym forum również nie jestem zbyt długo!!! teraz jak pojadę i uda mi się złapać-to na pewno zrobię fotkę!!! wybacz o Pani....:) (2010/08/01 22:34)

Sniper64

O.......Pani nasza! kiedy zobaczymy tą śliczną buźkę zamiast tego  napisu brak zdjęcia! (2010/08/01 22:39)

basiasia

Wybacz!!! o Pani! nie zawszę można zrobić fotkę! a na tym forum również nie jestem zbyt długo!!! teraz jak pojadę i uda mi się złapać-to na pewno zrobię fotkę!!! wybacz o Pani....:)

To życzę powodzenia, bo ponad 40-to centymetrowe sumiki karłowate nie zdarzają się codziennie. (2010/08/01 22:46)

u?ytkownik40353

Basia WITAJ i WSTAW FOTKĘ ,tylko swoją nie sumika karłowatego he he (2010/08/01 23:37)

u?ytkownik35722

Ameiurus nebulosus.jpg

Tak jak koledzy pisza to bardzo smaczna rybka ale cholerstwo uparte jak osioł !

(2010/08/02 08:55)

pawelz

4. ZASADY WĘDKOWANIA

§ 3

3. Wędkowanie

3.7.
 Raków pręgowanych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka, czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie należy wypuszczać ani do łowiska, w którym je złowiono, ani do innych wód. 

Szkoda ze autor tego paragrafu nie napisal co nalezy zrobic w przypadku tych rybe, jesli juz je zlowimy, a sa one w wielkosciach niekonsumpcyjnych.
Mysle ze bal sie napisac wprost. Latwiej zwalic odpowiedzialnosc na tego co lowi.
Kiedys byla taka dyskusja i ja pisalem ze wypuszczalem malutkie (mx 10 cm) sumiki z powrotem. Bylismy na grill'u z dzieckiem szwagra. Wytlumaczcie 3 latkowi ze trzeba zabic taka rybke bo jakis idiota iles lat temu eksperymentowal. Moze najpierw nalezaloby zabic tego idiote. A jestem pewien ze ten co wydal taka decyzje nie poniosl zadnej konsekwencji. (2010/08/02 11:55)

u?ytkownik35722

----------------Moze najpierw nalezaloby zabic tego idiote----------------------------

Hahahahaha dokładnie kolego , dokładnie hehehehe .

(2010/08/02 12:11)

basiasia

4. ZASADY WĘDKOWANIA

§ 3

3. Wędkowanie

3.7.

Szkoda ze autor tego paragrafu nie napisal co nalezy zrobic w przypadku tych rybe, jesli juz je zlowimy, a sa one w wielkosciach niekonsumpcyjnych.
Mysle ze bal sie napisac wprost. Latwiej zwalic odpowiedzialnosc na tego co lowi.
Kiedys byla taka dyskusja i ja pisalem ze wypuszczalem malutkie (mx 10 cm) sumiki z powrotem. Bylismy na grill'u z dzieckiem szwagra. Wytlumaczcie 3 latkowi ze trzeba zabic taka rybke bo jakis idiota iles lat temu eksperymentowal. Moze najpierw nalezaloby zabic tego idiote. A jestem pewien ze ten co wydal taka decyzje nie poniosl zadnej konsekwencji.

Popieram. (2010/08/02 12:12)