REGULAMIN AMATORSKIEGO POŁOWU RYB
POLSKIEGO ZWIĄZKU WĘDKARSKIEGO
4. ZASADY WĘDKOWANIA
§ 3
Witam.
Piszę post w tej kategorii, ponieważ temat rzeczywiście dotyczy ochrony wód. mogę się jednak mylić.
Chodzi o to, że po ostatniej powodzi, w miesiącu lipcu, w miejscach oddalonych od siebie o ok. 15 km z koryta rzeki złapałem sumika karłowatego.
Rzadko zabieram ryby do domu, zabijanie z zawiści do gatunku nie wchodzi w grę. Wydaje mi się jednak, że sumika w rzekach być nie powinno. Proszę kolegów o ustosunkowanie się do tematu,
a fachowców o przedstawienie konsekwencji ewentualnej ekspansji tej ryby.
Pozdrawiam.
Wróciłem dzisiaj z Odry i złapaliśmy między innymi dwa około pięćdzieśięcio centymetrowe sumiki karłowate.
W ruch poszła wędzareczka i wiecie co .........
polędwiczka to pryszcz !
(2010/07/31 15:15)(2010/07/31 15:17)Wróciłem dzisiaj z Odry i złapaliśmy między innymi dwa około trzydziesto centymetrowe sumiki karłowate.
W ruch poszła wędzareczka i wiecie co .........
polędwiczka to pryszcz !
Jakby jeszcze były 50 centymetrowe to ja rozumiem, gorzej jak napierniczy się tego bez liku i największy ma 22 cm którego ze świeczką szukać. Mamy tutaj u nas kilka pięknych zbiorników niestety zainfekowanych tym inwazyjnym gatunkiem.
Tyle lat co łowię na Odrze po raz pierwszy spotkałem się z takimi sumikami zawsze były nie większe od dłoni a tu taki kolos......... hehehe
Od razu wędzarka przenośna była uruchomiona i rewelka...........
(2010/08/01 19:55)Wybacz!!! o Pani! nie zawszę można zrobić fotkę! a na tym forum również nie jestem zbyt długo!!! teraz jak pojadę i uda mi się złapać-to na pewno zrobię fotkę!!! wybacz o Pani....:)
Tak jak koledzy pisza to bardzo smaczna rybka ale cholerstwo uparte jak osioł !
(2010/08/02 08:55)
4. ZASADY WĘDKOWANIA
§ 3
3. Wędkowanie
3.7. Raków pręgowanych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka, czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie należy wypuszczać ani do łowiska, w którym je złowiono, ani do innych wód.
----------------Moze najpierw nalezaloby zabic tego idiote----------------------------
Hahahahaha dokładnie kolego , dokładnie hehehehe .
(2010/08/02 12:11)
4. ZASADY WĘDKOWANIA
§ 3
3. Wędkowanie
3.7. Raków pręgowanych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka, czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie należy wypuszczać ani do łowiska, w którym je złowiono, ani do innych wód.
Szkoda ze autor tego paragrafu nie napisal co nalezy zrobic w przypadku tych rybe, jesli juz je zlowimy, a sa one w wielkosciach niekonsumpcyjnych.
Mysle ze bal sie napisac wprost. Latwiej zwalic odpowiedzialnosc na tego co lowi.
Kiedys byla taka dyskusja i ja pisalem ze wypuszczalem malutkie (mx 10 cm) sumiki z powrotem. Bylismy na grill'u z dzieckiem szwagra. Wytlumaczcie 3 latkowi ze trzeba zabic taka rybke bo jakis idiota iles lat temu eksperymentowal. Moze najpierw nalezaloby zabic tego idiote. A jestem pewien ze ten co wydal taka decyzje nie poniosl zadnej konsekwencji.