Zaloguj się do konta

Stynka w wodach woj.mazowieckiego

utworzono: 2011/01/17 14:51
Macloud25

Witam wszystkich.Jestem z województwa mazowieckiego a moje pytanie brzmi nnastępująco..Czy w tym rejonie polski jest jakiś akwen w którym występuje ryba STYNKA???Pozdrawiam.......... [2011-01-17 14:51]

kazik

Stynka jest raczej rybą wód położonych blisko morza, a więc raczej nie powinna występować na Mazowszu. Chyba że kolega pomylił tą nazwę ze Słonecznicą tu link : Stynka czy słonecznica

[2011-01-17 22:13]

Elmiszello

Jak wiadomo tu wcześniej Kazio podał link do rozwiązania twojego problemu. A jeżeli chodzi o słonecznice to można jej używać jako przynęty bo nie jest ona wymieniona w spisie ryb chronionych.  [2011-01-18 02:44]

Macloud25

Dzięki za info ale już znalazłem trochę informacji,z tego co wiem ryba występuje również w zbiornikach koło Płocka i na Zalewie Domianów.Co do stynki czy słonecznicy to stynki nie da się pomylić z żadną inną rybą choćby dlatego że jako jedyna ma specyficzny zapach świeżego zielonego ogórka.Pozdrawiam
[2011-01-18 13:16]

Też się podepnę pod temat i chcę się zapytać czy może ktoś wie gdzie to maleństwo można złapać w pobliżu Torunia. Z góry dzieki za odpowiedzi! [2011-01-18 13:31]

kodi78

A czy ta rybka nie jest czasami pod ochroną? [2011-01-19 08:52]

kodi78 nie jest pod ochroną i z tego co wiem nigdy nie była, a jest świetną przynętą. [2011-01-19 11:35]

Blacha

pierwsze słysze ze jest w domaniowie, w domaniowie nie ma nawet wszedobylskiej uklei. skąd masz takie informacje.
[2011-01-19 18:10]

Macloud25

Witam.Kolego Blacha info o wystpowaniu na Domaniowie stynki otrzymałem na innym forum od pewnego gościa.Ponoć łapał ją w okolicach plaży na płytkiej wodzie przy brzegu.Ja tam nigdy nie byłem na tym łowisku więc nie potwierdzę na 100% tych informacji.Istnieje też możliwość pomylenie z słonecznicą bo z wyglądu są dość podobne.....Pozdrawiam [2011-01-19 18:51]

kazik

I tu może wchodzi w grę taka pomyłka . Rybki mimo że inne to jednak jeżeli nie widzimy ich razem to możemy mylić . Z drugiej strony to jednak Stynka musi mieć kontakt z morzem , więc zbiorniki z których nie może się wydostać nie wchodzą w możliwość jej występowania . Jak się mylę to wtedy te rybki zachowywały by się podobnie jak Trocie (odmiany pstrągów) gdzie wytwarzają się formy typowo słodkowodne .

[2011-01-19 19:32]

Blacha

Stynka ma pletwe tłuszczowa wiec nie ma mowy o pomyłce. A ze zapytam czemu musi miec kontakt z morzem?
[2011-01-19 21:44]

kazik to nie prawda, że stynka MUSI mieć kontakt z morzem. Poza populacjami występującymi w naszych zalewach rybka ta występuje w bardzo dużej ilości jezior, szczególnie na Mazurach. Tak na dobrą sprawę jest w każdym większym czystym jeziorze typu sielawowego. Osobiście znam takie , ale Wądzyń jest ode mnie 7 dyszek więc to trochę daleko, żeby jechać tylko po przynetę. Dlatego dalej pytam, gdzie w pobliżu Torunia można ewentualnie połowić tą rybkę? [2011-01-19 22:20]

kick

stynka ma zęby takie małe to idzie ją odróżnić  a poza tym ona występuje w morzu
[2011-04-19 17:46]

stynka ma zęby takie małe to idzie ją odróżnić  a poza tym ona występuje w morzu

Kolego kick stynka wystepuje TEŻ w morzu jak i również w przyujściowych odcinkach rzek a także jeziorach typu sielawowego. Więc nie pisz "poza tym ona występuje w morzu" bo sugeruje to tylko jedno miejsce występowania tego gatunku a nie jest to prawdą.

[2011-04-19 19:01]

kick

Kolego kick stynka wystepuje TEŻ w morzu jak i również w przyujściowych odcinkach rzek a także jeziorach typu sielawowego. Więc nie pisz "poza tym ona występuje w morzu" bo sugeruje to tylko jedno miejsce występowania tego gatunku a nie jest to prawdą.

dobra ale częsciej poławiana jest w morzu

[2011-04-20 08:53]