Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Witam mam pytanie czy strażnik SSR może też kandydować do sądu koleżeńskiego ?
Odwołać to odwołałbym się do sądu dużo wyższej instancji nie mającego nic wspólnego z PZW.(2013/02/18 11:56)
Równie dobrze sędziami mogli by być policjanci.:)
I wiem że bym wygrał.
w sumie z jednej strony sądzą Policjanci bo dostajac mandat to juz kara;p
CześćNie chodzi o dominację - nie należy robić precedensów polegających na tym, że strażnik zasiada w składzie sądu koleżeńskiego. Bez znaczenia czy u siebie w kole czy nie - on nie powinien ( jako strażnik ) orzekać o winie i karze. On w razie czego ma przewinienie wykazać i przed sądem udowodnić na podstawie zebranych dowodów np zdjęć nie wymiarowych ryb opisanych w protokóle z wyszczególnieniem ilości, gatunków itd.JK
CześćMaciek ja o tym napisałem - statutowo jest ok ale etycznie i moralnie jakoś już nie ( przynajmniej dla mnie ). A jeśli już o tym alkoholu - nie może tak być, że wpływ na decyzję sądu będzie miał strażnik ( dwóch strażników ) zasiadający w składzie sądu ponieważ jego zdaniem to pod wpływem wpływu alkoholu delikwent dopuścił się czynu. Tu nie ma nic do rzeczy badanie na obecność bo żaden strażnik nie ma takich uprawnień - chodzi tylko o to, żeby na jego decyzję nie miał wpływu ani alkohol ani sposób zachowania kontrolowanego względem strażnika w czasie kontroli. Wyrok ma być sprawiedliwy a nie ma wynikać z osobistych odczuć i animozji strażnika względem kontrolowanego.JK
Strażnik może być członkiem Sądu Koleżeńskiego , jednak nie może osądzać osoby którą kontrolował.
No i o to właśnie chodzi.
"A co w przypadku, jeżeli w skład sądu wchodzi wędkarz, który wprost nienawidzi oskarżonego, aż gardzi nim z prywatnych powodów? Też etyka stoi na przeszkodzie? "Dokładnie tak - mi osobiście etyka i morale nie pozwoliłoby na udział w takiej rozprawie.
" W przeciwnym razie strażnik może sobie jedynie napisać- "Dało się wyczuć woń alkoholu..." " - tylko po co skoro to nie jest temat rozprawy?Właśnie mówię o takich sytuacjach - po co komu ta wiedza?JK
Janusz, ale ja się tylko odniosłem do tego, jedynie dając za przykład kwestię alkoholu. Równie dobrze to może być jakiiekolwiek inne "przypuszczanie". Bo mogę mnożyć przykłady negatywnego zachowania wędkarzy trzeźwych jak pszczoła i tych bardzo pozytywnych, wesołych, przykładnych zachowań wędkarzy po kilku głębszych. Ale chodzi mi o samo zjawisko "przypuszczeń" we wnioskach. Równie dobrze można napisać, ze oskarżony chyba miał kuszę, wędkę-szarpaka, czy sieci. "Chybać" to se można. Rzecznik przesłuchując pyta: -A jak pan myśli, czym było spowodowane agresywne zachowanie kolegi ......(tu nazwisko) wobec strażników i innych wędkarzy ? -Napisalem we wniosku, że wyczułem woń alkoholu, kontrolowany stwarzał problemy podczas kontroli, dlatego wezwałem Policję.... Tu nie o to chodzi, że strażnik SSR zrobi komuś wniosek o ukaranie ze względu na stan trzeźwości wędkarza (bo to niemożliwe), ale że negatywne działania podczas wędkowania i kontroli oskarżonego mogły być spowodowane jego stanem upojenia, a nie np. wrodzonej i powtarzajacej się złośliwości, celowości i jego notorycznego, negatywnego zachowania wobec innych na łowiskach. To bywa nieraz jako okoliczność łagodząca dla oskarżonego, bardzo podobnie jak w sprawach karnych. Na trzeźwo- wzorowy wędkarz, a jak wypije to odzywa się w nim bestia. Mało takich znasz? Do sądów koleżeńskich trafiają nie tylko koledzy wędkarze, którzy zostali złapani na jakimś wykroczeniu przez Straż SSR. Również tacy, których zachowanie gdzieś tam godzi w dobre imie członków PZW, a wniosek do Sądu Koleżeńskiego napiszą jego koledzy z koła, lub Okręgu (znam dwa takie przypadki). Reasumując temat- Tak, strażnik SSR może być członkiem Sądu Koleżeńskiego PZW.
(2013/02/18 14:55)u?ytkownik116256
To ja już sam nie wiem. Mnie chcieli na Wanym Zebraniu na członka Sądu Koleżeńskiego w Kole. Jednak opiekun Koła z Ramienia Okręgu PZW powiedział,że jest to nie możliwe w związku z kolizyjnością interesów ponieważ jestem strażnikiem SSR i nawet wnioski przesłane przez inne SSR-y z kraju mogą być traktowane tendencyjnie. W związku z ostrożnością prawną takie jest stanowisko Okręgu. (2013/02/18 15:52)