Stawy pstrągowe-hodowla pstrągów w stawach

/ 19 odpowiedzi

Witam serdecznie. Wpadłem ostatnio na pomysł żeby założyć hodowle pstrągów. Mam pytanie do osób które się nieco orientują w tych sprawach. Hodowla miała by być zarejestrowana. Mieściła by się w dość specyficznym miejscu bo przy domu mam nie duży strumyk i chcąc w pełni go wykorzystać chciałbym go "uregulować" stawami. Długość koryta mniej więcej 70 metrów średnia szerokość 10metrów i na tej długości chciałbym zrobić stawy hodowlane o wymiarach 7x5m głębokie na 1m czyli 35m2 i pytanie ile szt pstrąga handlowego 300/450gr w takim stawie mogę hodować.Na odcinku 70m mógłbym wystawić 11 takich zbiorników.Woda była by świetnie dotleniona. Drugie pytanie to ile kosztuje kg pstrąga w hurcie np. do sklepów i restauracji. Przy strumyku mam duży budynek gospodarczy gdzie mógłbym zrobić wędzarnie i patroszyć ryby przed sprzedażą do sklepów i indywidualnych klientów.

w stawach znajdowałby się  dwie 3 wielkości pstrągów.

czekam na odowiedz:D

klu222

Możesz spróbować dowiedzieć się więcej na ten temat w gospodarstwie rybackim Swaderki, mają hodowle pstragów, wędzarnie, wszystko co Ciebie interesuje, moze udzielą Tobie odpowiedzi na pytania, jak masz mozliwośc  podjechac ( okolice Olsztynka)to możesz wszystko obejrzeć , zerknij tez na ich stronę

(2013/06/07 01:14)

klu222

Sorry, nie zwróciłem uwagi, że masz trochę daleko, ale wejdź na ich stronę, mozesz tez zadzwonić, byłem tam na majówce (2013/06/07 01:17)

cepiel

dorzucam zdjęcia bo chyba nie mogę edytować...

jeszcze nie wiem czy mógłbym uregulować taki odcinek strumyka bo musiał bym tam koparka wjechać i pogrzebac trochę.nie wie czy mi wolno na swoim w tym kraju cos takiego robić...:D

tak jak na obrazku mniej więcej bym chciał.interesuje mnie ilość pstrągów w takim baseniku 35m2.x 11.czy bys się opłacało inwestować.jest to górski strumien zimny i dotleniony jak pstrągi lubia...

(2013/06/07 02:33)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

jacek placekkk

znając polskie prawo to wątpie czy można tak w tym strumyku zrobić najpierw się dowiedz może czy jest u Ciebie możliwość zagospodarowania tego strumyka  i wykopy takich stawków, bo znajomy robił podobnie chciał wykopać staw przez który przepływać miał strumyk i po obliczeniu kosztów i całej biurokracji zrezygnował mówił żę to jest chore co wymagają i jakie pieniądze to ma kosztować  (2013/06/07 07:05)

grisza-78

http://www.charzykowy-ryby.pl/

To pomocny link. Możesz się telefonicznie skontaktować i zapytać o cenę pstrągów hodowlanych, o cenę narybku itd....
Myślę, że pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, to poczytać o zezwoleniach wodno - prawnych. Chodzi tu o budowę twoich stawów. Pewnie będziesz musiał skontaktować się z RZGW twojego regionu, potem w urzędzie gminy otworzyć działalność gospodarczą, potem ZUS, skarbówka itd.... Długa droga do otwarcia swojej "pstrągowej" działalności. Życzę powodzenia i jak ogarniesz to wszystko, to napisz jak poszło. (2013/06/07 07:31)

cepiel

ZUS, skarbówka i innych złodziei załatwię. Z prawem raczej nie będzie problemów bo nawet jeśli nie bd mógł uregulować strumyka to mogę go puścić "bokiem" doprowadzając ją do stawu.to jest dość głęboki koryto bo niby jest szerokie na ok 10 metrów ale po obu stronach jest szkarpa o lekkim pochyleniu 5m.najlepiej.

głównie chodzi mi o ceny sprzedaży ryb do sklepów i restauracji. A takim źródlanym strumyku pstrąg miał by jak w raju,a mięso było by naprawdę super. W budynku są dwa pomieszczenia po ok 40m2w.jedno podzielić i wędzarnie bym zrobił i patroszył ryby, a w drugim chciałbym hodować dżdżownice.

myślę ze byłby to dobry rodzinny biznes, zwłaszcza ze w okolicy nie ma takich stawów a miało by to być w miejscowości gdzie za parę lat ma być uzdrowiskowa gmina.kwestia tego ile ton pstraga mogę rocznie wyhodować w 11 stawach 5*7m:D

(2013/06/07 10:50)

grisza-78

Mogę tylko podpowiedzieć, że w mojej okolicy pstrągi prosto z hodowli, kupowane na miejscu, są po 13, 50 zł za kg, a w sklepie firmowym są już po 18 zł. Czyli na 100 %  byś na tym zarobił. A ile pstrągów można hodować na jakimś metrażu, to już pojęcia nie mam. Najlepiej, gdybyś zadzwonił do kilku ośrodków hodowlanych i się podpytał. (2013/06/07 11:54)

wirefree

Zapomnij że RZGW pozwoli ci robić cos takiego z tym strumieniem, to co mozesz to ewentualnie wystapic o pozwolenie spietrzenia i doprowadzenia wody ze strumienia na swoja posesje.

(2013/06/07 13:03)

cepiel

wirefree ale to jest moja posesja.jak pisałem.całe zdjecie to moja działka.myslałem raczej o uregulowaniu rzeki bo jak sa opady duże to podbiera mi działke:Dtzn nie podbiera ale zawsze mogło by podebrać...o to chodzi ze tam jest naprawdę piękne miejsce tylko trzeba by krzaki wyciąć i solidnie koparka pogrzebać żeby to było z prawdziwego zdarzenia.narazie zaczne się wszystkiego dowiadywać.próbowałem różnych biznesów ale żaden nie cieszył,a ryby to moja pasja i najlepiej jest robic to co się lubi.najlepiej jak bym znalazł zatrudnienie w takim gospodarstwie agroturystycznym i zobaczył wszystko od srodka.mam staw ale jest to raczej stawik na pare pstrągów wiec doświadczenia nie mam:D

(2013/06/07 14:27)

wirefree

Moze i działka jest twoja ale nie strumien, wody plynace od zawsze byly wlasnoscia panstwa czyli teoretycznie wspolna widze ze masz spore zaleglosci wiedzy prawnej !

Teoretycznie mozesz to zrobic na dziko ale jak tylko "zyczliwy" doniesie bedziesz mial kosmiczne klopoty a urzednicy jak wiesz kochaja w tym kraju  g n o i c ludzi.

(2013/06/07 14:40)

cepiel

co do prawa to orientuje się mniej więcej jak to jest z tymi rzekami,ale ja im przecież rzeki nie zabiorę a jak chce niech sobie ją wezmą bo mam dużo źródełek na polu wyżej.niestety zyjemy w kraju gdzie wszystko się utrudnia zamiast ułatwić,ale trudno.nurtuje mnie że nie ma tego strumyka na zadych mapach...wiec czegos czego nie ma nie można btc właścicielem... (2013/06/07 15:39)

wirefree

Chyba zapomniałeś a całkiem niedawno:

http://www.youtube.com/watch?v=ZO7PXvytuco&feature=player_embedded

Polska to nie jest normalny kraj musisz wziac na to poprawke. Prawde mowiac patrzac na historie tego kraju zastanawiam sie jakie jeszcze wielkie qrestwo czeka jego obywateli 

(2013/06/07 16:09)

cepiel

nie skomentuje tg.po prostu brak słów.to jest właśnie nasz kraj w którym nic nikt nie może chyba ze ma kase!!!a zakichane urzędasy nie widza nic tylko przepisy wykute na pamięć i nie potrafią ich zinterpretować ! śmiech na sali. Właśnie dlatego boje się cokolwiek otwierać w tym zakichanym kraju...

a wracająąc do tematu to na razie mam za mało pieniędzy...za to dużo czasu żeby przemyśleć wszystko i zaczne sobie sprzatac miejscówke na te stawy jeden już zacząłem kopać ręcznie.jak namówie żone zebysmy sprzedali dom w Krakowie to inwestycja ruszy pełna para,bo tak kapać po tysiączku to pare lat będzie się ciągło a życie ucieka:D 

(2013/06/07 17:16)

Boszo

Witam
Na wiosnę planuję zrobienie stawu o powierzchni 500 m2. Staw będzie zasilany strumykiem górskim. Ze względu na bardzo dobre walory smakowe pstrąga, chciałbym tam wpuścić pstrąga tęczowego, może też trochę potokowego. Nasuwa się pytanie, czy pstrąga muszę karmić tylko granulatem czy mogę np. do granulatu dodawać jakieś zboża. I jakie ryby najlepiej wpuścić aby pstrąg miał możliwość jedzenia oprócz granulatu czegoś innego. Pozdrawiam
  (2017/11/10 08:22)

kaban

Pstrągi to drapiezniki i zboża zupełnie odpadają. Co do ofiar na które na pewno zapolują to ukleje i kiełbie. (2017/11/10 08:47)

Boszo

A karasie mogą być czy może są za bardzo ugrzbiecone? (oczywiście karasie pospolite, japońce nie wchodzą w grę)  (2017/11/10 12:32)

MARCIN CK

Pstrąg pobiera też zboża  ale muszą być zagotowane . (2017/11/10 20:22)